Klawiatura sterująca MIDI
Witam, nie znam sie zbytnio na elektronice cyfrowej dlatego wyjasnie wprost o co mi chodzi. Posiadam modół klawiszy od syntezatora (48 klawiszy) ze stykami i nic pozatym, chcialbym to jakos podlaczyc za pomoca jakiegos urzadzenia do komputera (MIDI) teraz pytanie o "jakies urzadzenie" czy jest mozliwe wykonanie takiego urzadzenia we własnym zakresie (mam znajomego elektronika ktory by mi ew pomogl w konstrukcji) czy mozna ew. taki modol gdzies zamowic, czy zlecic wykonanie na zamowienie. Bede wdzieczny za pomoc lub jakie kolwiek informcje - artsus@op.pl GG 2916518
Re: Klawiatura sterująca MIDI
Ten post nie odpowie Ci na pytanie, ale postaram się Cie troszkę nakierować.
Pocieszę Ci, że z 90% pewnościa jest to mozliwe, stopień złożenia układu zależeć będzie jedynie od tego czy twoja klawiatura ma czujniki dynamiczne, czy jest jedynie w pozycyjna-on-off.
Jest takie pismo "Elektronika dla wszystkich" (EdW), gdzie elektronicy prześcigaja sie w układach domowej roboty do różnych zastosowań. Postaraj sie znależć ich forum dysusyjne i tam zadaj to samo pytanie- gwarantuję, że ktos Ci podpowie.
Pozdrawiam.
Pocieszę Ci, że z 90% pewnościa jest to mozliwe, stopień złożenia układu zależeć będzie jedynie od tego czy twoja klawiatura ma czujniki dynamiczne, czy jest jedynie w pozycyjna-on-off.
Jest takie pismo "Elektronika dla wszystkich" (EdW), gdzie elektronicy prześcigaja sie w układach domowej roboty do różnych zastosowań. Postaraj sie znależć ich forum dysusyjne i tam zadaj to samo pytanie- gwarantuję, że ktos Ci podpowie.
Pozdrawiam.
Student Elektrotechniki Politechniki Warszawskiej. Muzyk z zamiłowania - bez wykształcenia. Marzę o koncercie z JMJ i wydaniu w 100% własnej plyty...
- filipgolarz
Czesc ...
Ja robilem cos podobnego ale z organkami CasioTone, wymontowalem wszystko i wmontowalem procesorek ATMEL AT89C4051, 4x7segment (jako display) , pamiec I2C, pamiec Ram 2k ( na bufor lub inne dane), i calos jest polaczona przez kabel midi IN-OUT.... planuje tez dodac chyba Uklad SID z komodorka i polaczyc to razem i po przez ladowanie pliku sysex odtwarzac pliki muzyczne komodorowskie. Mozna tez by dac jeszcze Covoxy i zrobic MIdi drum ale to bym musial dodac jeszcze jeden procesorek i wiecej pamieci i eepromow na probki... ale wszystko sie da zrobic tylko trzeba miec pomysl ....
Ja robilem cos podobnego ale z organkami CasioTone, wymontowalem wszystko i wmontowalem procesorek ATMEL AT89C4051, 4x7segment (jako display) , pamiec I2C, pamiec Ram 2k ( na bufor lub inne dane), i calos jest polaczona przez kabel midi IN-OUT.... planuje tez dodac chyba Uklad SID z komodorka i polaczyc to razem i po przez ladowanie pliku sysex odtwarzac pliki muzyczne komodorowskie. Mozna tez by dac jeszcze Covoxy i zrobic MIdi drum ale to bym musial dodac jeszcze jeden procesorek i wiecej pamieci i eepromow na probki... ale wszystko sie da zrobic tylko trzeba miec pomysl ....
Lubię majsterkować
-
Jest taka stronka jak www.elektroda.pl jesli ktoś ma zaciecie i mozliwości manulano lutownicze to na pewno coś powienien znaleźć na tej stronce.