Klawiatura sterująca MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
artsus
Klawiatura sterująca MIDI

Post autor: artsus » niedziela 05 wrz 2004, 13:52

Witam, nie znam sie zbytnio na elektronice cyfrowej dlatego wyjasnie wprost o co mi chodzi. Posiadam modół klawiszy od syntezatora (48 klawiszy) ze stykami i nic pozatym, chcialbym to jakos podlaczyc za pomoca jakiegos urzadzenia do komputera (MIDI) teraz pytanie o "jakies urzadzenie" czy jest mozliwe wykonanie takiego urzadzenia we własnym zakresie (mam znajomego elektronika ktory by mi ew pomogl w konstrukcji) czy mozna ew. taki modol gdzies zamowic, czy zlecic wykonanie na zamowienie. Bede wdzieczny za pomoc lub jakie kolwiek informcje - artsus@op.pl GG 2916518

switch

Re: Klawiatura sterująca MIDI

Post autor: switch » poniedziałek 06 wrz 2004, 10:55

Awatar użytkownika
cnyhoo

Post autor: cnyhoo » poniedziałek 06 wrz 2004, 15:15

Ten post nie odpowie Ci na pytanie, ale postaram się Cie troszkę nakierować.

Pocieszę Ci, że z 90% pewnościa jest to mozliwe, stopień złożenia układu zależeć będzie jedynie od tego czy twoja klawiatura ma czujniki dynamiczne, czy jest jedynie w pozycyjna-on-off.

Jest takie pismo "Elektronika dla wszystkich" (EdW), gdzie elektronicy prześcigaja sie w układach domowej roboty do różnych zastosowań. Postaraj sie znależć ich forum dysusyjne i tam zadaj to samo pytanie- gwarantuję, że ktos Ci podpowie.

Pozdrawiam.
Student Elektrotechniki Politechniki Warszawskiej. Muzyk z zamiłowania - bez wykształcenia. Marzę o koncercie z JMJ i wydaniu w 100% własnej plyty...

Awatar użytkownika
filipgolarz

Post autor: filipgolarz » wtorek 21 wrz 2004, 13:00

Czesc ...

Ja robilem cos podobnego ale z organkami CasioTone, wymontowalem wszystko i wmontowalem procesorek ATMEL AT89C4051, 4x7segment (jako display) , pamiec I2C, pamiec Ram 2k ( na bufor lub inne dane), i calos jest polaczona przez kabel midi IN-OUT.... planuje tez dodac chyba Uklad SID z komodorka i polaczyc to razem i po przez ladowanie pliku sysex odtwarzac pliki muzyczne komodorowskie. Mozna tez by dac jeszcze Covoxy i zrobic MIdi drum ale to bym musial dodac jeszcze jeden procesorek i wiecej pamieci i eepromow na probki... ale wszystko sie da zrobic tylko trzeba miec pomysl ....

Lubię majsterkować

cookiemonster22

Post autor: cookiemonster22 » wtorek 21 wrz 2004, 15:33

Jest taka stronka jak www.elektroda.pl jesli ktoś ma zaciecie i mozliwości manulano lutownicze to na pewno coś powienien znaleźć na tej stronce.

ODPOWIEDZ