Vademecum - subwoofer - projekt

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
tomsfactory
Vademecum - subwoofer - projekt

Post autor: tomsfactory » poniedziałek 17 maja 2004, 20:34

Witam

Mam dwie 18" Eminenca do subwooferow live, musimy zrobic paczki do nich. Gdzie mozna znalzesc jakies zawodowe projekty skrzyn????

Ciagle szukam , ale moze ktos znalazł, ma i zechciałby pomoc. Czas nas goni.

Pozdrawiam

koser

Re: Vademecum - subwoofer - projekt

Post autor: koser » wtorek 18 maja 2004, 06:37

...Witam

Mam dwie 18" Eminenca do subwooferow live, musimy zrobic paczki do nich. Gdzie mozna znalzesc jakies zawodowe projekty skrzyn????

Ciagle szukam , ale moze ktos znalazł, ma i zechciałby pomoc. Czas nas goni.

Pozdrawiam ...

Dzień dobry.

Chętnie coś napiszę,ale przydały by się podstawowe parametry głośnika: Vas, Fs, Qms, Qes. Poza tym czy ma to być bass-refleks, odwrotka itp...

Pozdrowionka

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » środa 19 maja 2004, 10:11

To jest link do stronki gdzie sa wszystkie parametry glosnika

http://editweb.iglou.com/eminence/eminence/pages/products02/speakpro/om18.htm

Decyzja co do boxa jeszcze tak ostatecznie nie zapadła - raczej wykluczamy odwrotki.

Dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » czwartek 03 cze 2004, 20:45

Temat, przyznam szczerze niezmiernie ciekawy. Kupiłem do firmy w zeszłym roku Sub'y JBL MP-418s, pasywne 600W. Prawie 4000 zł/szt! Cena jak dla mnie gigantyczna. Skrzynia bass reflex compact z głośnikiem JBL 2241G. Nie udało mi się na razie znaleźć ceny samego głośnika, ale niejednokrotnie myślałem żeby zrobić sobie podobną skrzynie. Nie wiem, czy to się opłaca. Ktoś może robi takie rzeczy?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 04 cze 2004, 00:05

...Temat, przyznam szczerze niezmiernie ciekawy. Kupiłem do firmy w zeszłym roku Sub'y JBL MP-418s, pasywne 600W. Prawie 4000 zł/szt! Cena jak dla mnie gigantyczna. Skrzynia bass reflex compact z głośnikiem JBL 2241G. Nie udało mi się na razie znaleźć ceny samego głośnika, ale niejednokrotnie myślałem żeby zrobić sobie podobną skrzynie. Nie wiem, czy to się opłaca. Ktoś może robi takie rzeczy?...

Powiem z własnego doświadczenia.

Pomysł dobry lecz tylko w tedy opłacalny jeżeli większosć żeczy zrobisz samodzielnie. Oczywiście zakłądamy że skrzynie zrobi ci znajomy stolarz a resztą czyli okleiną lub malowaniem, zrobieniem zwrotnicy zajmiesz się sam. To opłacać ci się będzie ale jeżeli dasz to komuś kto ci to wykona za kasę to wyjdziesz na tym jak przysłowiowy "Zabłocki na mydle".

Subwoofery jest trochę łatwiej zrobić ale górki to raczej dużo pracy.

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » piątek 04 cze 2004, 11:50

Powiem z własnego doświadczenia.

Pomysł dobry lecz tylko w tedy opłacalny jeżeli większosć żeczy zrobisz samodzielnie. Oczywiście zakłądamy że skrzynie zrobi ci znajomy stolarz a resztą czyli okleiną lub malowaniem, zrobieniem zwrotnicy zajmiesz się sam. To opłacać ci się będzie ale jeżeli dasz to komuś kto ci to wykona za kasę to wyjdziesz na tym jak przysłowiowy "Zabłocki na mydle".

Subwoofery jest trochę łatwiej zrobić ale górki to raczej dużo pracy.

Pozdrawiam, Sroka ...

Myslalem ze nie bedzie to tak wielki problem.

Mam glosniki. Mam crosownice. Wiec problem "flakow" jakby z glowy.

Generalnie interesuje mnie bas naturalny i w pomieszczeniach wiec odrotki odpadaja. Z dobrym kocem nie ma problemu z MDF i stolarzem tez nie. Wiec powinno byc taniej. Chcailem tylko zrobic to porzadnie i zawodowo. Wiec zobaczyc wczesniej jakis projekt byloby fajnie

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » niedziela 06 cze 2004, 00:05

Myslalem ze nie bedzie to tak wielki problem.

Mam glosniki. Mam crosownice. Wiec problem "flakow" jakby z glowy.

Generalnie interesuje mnie bas naturalny i w pomieszczeniach wiec odrotki odpadaja. Z dobrym kocem nie ma problemu z MDF i stolarzem tez nie. Wiec powinno byc taniej. Chcailem tylko zrobic to porzadnie i zawodowo. Wiec zobaczyc wczesniej jakis projekt byloby fajnie ...

Ja nastawiam się ewentualnie na zrobienie subwoofera. Mam zwrotnicę dbx'a więc nie muszę sam konstruować zwrotnicy głośnikowej. Zostaje mi zrobić właściej pojemności sztywną obudowę (tak w skrócie). W przypadku zestawu głośnikowego szerokopasmowego sprawa jest skomplikowana. Z pewnością skonstruowanie go może przynieś wiele satysfakcji i pogłębić wiedzę z zakresu projektowania i realizacji ale nie będzie z pewnością tańsze niż zakupienie fabrycznego produktu.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

ODPOWIEDZ