Domowe studio muzyczne?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
pisar
Domowe studio muzyczne?

Post autor: pisar » czwartek 06 maja 2004, 20:04

Chcę złożyć domowe studio dla własnych potrzeb ale nie bardzo wiem czy uda mi się to z 2500 zł w kieszeni. Bardzo prosiłbym aby ktoś polecił mi (złożył) w miarę dobrą kombinację nie licząc oprogramowania. Oriętuję się że trzeba posiadać w miarę dobrą kartę dźwiękową, mikrofon pojemnościowy,przedwzmacniacz i mixer (oprócz komputera), ale nie mam pojęcia co do tego jakiej firmy sprzęt jest w miarę dobry i ma przystępną cene.Ogólnie mówiąc jestem ciemny więc proszę o pomoc.

SHIVOO
Kontakt:

Re: Domowe studio muzyczne?

Post autor: SHIVOO » czwartek 06 maja 2004, 20:13

...Chcę złożyć domowe studio dla własnych potrzeb ale nie bardzo wiem czy uda mi się to z 2500 zł w kieszeni. Bardzo prosiłbym aby ktoś polecił mi (złożył) w miarę dobrą kombinację nie licząc oprogramowania. Oriętuję się że trzeba posiadać w miarę dobrą kartę dźwiękową, mikrofon pojemnościowy,przedwzmacniacz i mixer (oprócz komputera), ale nie mam pojęcia co do tego jakiej firmy sprzęt jest w miarę dobry i ma przystępną cene.Ogólnie mówiąc jestem ciemny więc proszę o pomoc. ...

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie - co chcesz robić? Potem poczytaj trochę,a następnie zadaj sprecyzowane pytanie

Pozdrawiam

Seban1

Post autor: Seban1 » czwartek 06 maja 2004, 20:51

Wybacz, ale za 2500 to Ty nawet dobrego mixera nie kupisz. A jeśli faktycznie jesteś zielony to daj sobie z tym spokój.

Awatar użytkownika
kp

Post autor: kp » czwartek 06 maja 2004, 21:07

...Wybacz, ale za 2500 to Ty nawet dobrego mixera nie kupisz. A jeśli faktycznie jesteś zielony to daj sobie z tym spokój....

no, shivoo troszkę przegiął... 2,5 tys to jednak już troszkę

Podaj jakieś konkrety: co chcesz nagrywać? Ilu mikrofonów (i wejść) potrzebujesz? Jak będziemy znać jakieś szczegóły to może da się coś pokombinować.

Przy okazji podaję swój zestaw, cel: nagrania pojedynczych instrumentów, wokalu i ewentualnie jakiś niewielkich ensembli (kilka smyczków).

Audiotrak Maya 44 MK2

Yamaha Mg 10/2

2x MXL 990

i minidisc Sony do nagrań "live" i w terenie (jest kilkadziesiąt razy mniejszy i raczej się nie zawiesza, w przeciwieństwie do komputera).

Może będzie jakąś wskazówką.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 06 maja 2004, 21:08

Jakieś niemiłe te odpowiedzi każdy was kiedyś rozpoczynał... i na pewno irytował się odpowiedziami takimi jak powyższe... a ja odpowiem tak:

1) karta muzyczna- możesz spokojnie zmieścić się w wartości do 1000 pln, czyli powiedzmy jakiś waveterminal, audiophile, maya... (zapomnij o creative)...

2)mikser- np: mała yamaha 10/2 albo alesis z efektami lub behringer- ceny bardzo, bardzo przyzwoite (około 450-600 pln), a na pewno dwa przedwzmacniacze mikrofonowe Tobie na początek wystarczą. W przypadku alesisa z efektami dostajesz dodatkowo "jakieś tam" efekty typu: reverb, delay, itp.

3) mikrofon: tutaj polecam studio projects albo mxl.... też zmieścisz się w okolicy 550-800 pln

4) software- oczywiście polecam freeware- cieszy jednak, że jest coraz więcej naprawdę dobrych programów oraz efektów darmowych+instrumenty vst...

5)jeżeli będziesz chciał wykorzystać jeszcze midi, proponuję klawiaturę evolution (np. 49 klawiszową za około 650pln)....

Nie wliczyłem w to odsłuchu ani komputera- z kiepskim budżetem musisz jakoś dać sobie radę metodami partyzanckimi...

Reasumując: karta 750, mikser 550, mikrofon 550, klawiatura 650.... w sumie daje to 2500 pln. Pozdrawiam

zabojad

Post autor: zabojad » piątek 07 maja 2004, 02:09

A gdzie jakies odsluchy albo przynajmniej dobre sluchawki? Po mojemu - to najwazniejsze ..
GG: 3639545

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » piątek 07 maja 2004, 08:48

...Wybacz, ale za 2500 to Ty nawet dobrego mixera nie kupisz. A jeśli faktycznie jesteś zielony to daj sobie z tym spokój....

Seban1 - jest takie dobre przysłowie ,,nie pamietasz jak wół cielęciem był"...a mikser dobry można już kupić w granicach 600 zł

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » piątek 07 maja 2004, 10:11

troche nie na temat, ale...

czy ktos w was mial sytcznosc z Maya7.1? jak ona dziala w warunkach bojowych? chodzi mi glownie o nagrywanie...

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 07 maja 2004, 10:28

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie - co chcesz robić? Potem poczytaj trochę,a następnie zadaj sprecyzowane pytanie

Pozdrawiam...

Hmm... no ja cie dosc dobrze rozumiem Pisar;

Jakis miesiac temu bylem chyba na podobnym etapie co ty; teraz mozna powiedziec mam pewne pojecie wystarczajace na skompletowanie sprzetu (po przewertowaniu 1 ksiazki na temat, stosu wydrukowynych artykulow na temat dzwieku, sprzetu, akustyki itp, i setek postow na roznych forum) ktory mam nadzieje spelni moje oczekiwania (ale oczywiscie jestem przygotowany na to, ze nie wszystko o czym wyczytalem sprawdzi sie w praktyce - kwestie gustow, subiektywnego smaku no i malzowin o roznej czulosci :);

Oczywiscie mozesz napisac o jakie nagrywanie ci chodzi (tzn ile i jakie instr/wokale chcesz nagrywac, jakiej klasy nagrania chcesz uzyskiwac itp) i wtedy dostaniesz kilka list ze sprzetem, ale ja radzilbym ci sam sobie odpowiedziec na te pytania (tzn co chcesz robic w tym studio) a potem zabrac sie za czytanie;

Informacji na temat sprzetu, pomieszczenia, testow, pojec, porad itd. jest w necie naprawde duzo, a w wyszukiwarkach roznych forum znajdziesz wskazowki prawie na kazdy temat;

Zmierzam do tego, ze w zyciu nie zainwestowalbym 2.500 ani 5.000 opierajac sie tylko i wylacznie na opiniach innych; rozumiem traktowac je jako podpowiedzi, porady - ale nie dac komus skompletowac mi sprzet!

Dlatego calkiem serio proponuje to o czym pisze SHIVOO (tyle ze on wyrazil to 1 zdaniem :) )

pozdrawiam

i nie zrazaj sie wypowiedziami typu "daj sobie spokuj"; nawet jak nie bedziesz "mistrzem swiata" to i tak warto, bo (jak spiewal swego czasu Kaziu): "La, la, la, la - wszystko prostsze, gdy się śpiewa i gra..."

ovca

Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 07 maja 2004, 12:08

......Wybacz, ale za 2500 to Ty nawet dobrego mixera nie kupisz. A jeśli faktycznie jesteś zielony to daj sobie z tym spokój....

no, shivoo troszkę przegiął... 2,5 tys to jednak już troszkę

To nie ja pisałem... Osoba pisze o zestawie, ale trudno wywnioskować czy chce także, aby mu zaproponować jakiegoś kompa(ten sprzęt to chyba do tworzenia minimalu będzie:-D ). Swoją drogą to na czym Pisar będzie odsłuchiwać swoich produkcji (kwota około 1000zł). Chyba że tak jak Kazik bez odsłuchów (ja nie mam nic przeciwko, choć stwarza to problemy) Co tu polecić koledze, jeśli kwota 2000zł na odsłuchy to kwota niewygórowana-wręcz mierna według niektórych osób. To będzie kompromis na kompromisie, ale nie twierdzę że Pisar ma dać sobie spokój z zabawą tylko dlatego że nie ma wiele kasiury.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ