Zewnętrzne pokrycie paneli akustycznych?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
IntoTheSun
Zewnętrzne pokrycie paneli akustycznych?

Post autor: IntoTheSun » poniedziałek 09 sie 2010, 18:56

Witam

Mam w planie wykonać kilka mobilnych paneli akustycznych. Głównym ich celem ma być częściowe odizolowanie mikrofonów nagrywanych instrtumentów. Materiałem pochłaniającym będzie oczywiście jakiś rodzaj wełny mineralnej. Zastanawiam się natomiast nad pokryciem jej na zewnątrz i tutaj jestem w kropce:

1. Jeśli pokryję wełnę materiałem powietrze-przepuszczalnym np cienką tkaniną, wtedy dzwięk będzie swobodnie penetrował jej włókna i zostanie solidnie wytłumiony. Natomiast włókna będą się odrywać (ten materiał jest bardzo podatny na upływ czasu) i wydaje mi się że będą również mogły swobodnie przedostawać się przez taką tkaninę - co jest przecież szkodliwe dla skóry, nie mówiąc o układzie oddechowym.

2. Pokryję wełnę tkaniną nie przepuszczającą powietrza (grubsza tkanina, wykładzina itp). Mam spokój z włókniami. Ale czy nie zaszkodzi to działaniu paneli, a wręcz całkowicie go nie zniweluje? No bo skoro powietrze nie będzie przechodzić przez pokrycie nie dotrze do włókien i się nie wytłumi. Dobrze rozumuję?

Czy ktoś może mi odpowiedzieć fachowo jak to w rzeczywistości funkcjonuje i jakie jest wyjście z tej sytuacji?

z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Re: Zewnętrzne pokrycie paneli akustycznych?

Post autor: Mefistofelez » poniedziałek 09 sie 2010, 19:21

Witam. 

Ja kiedyś czytałem jak zrobić takie panele na stronie IGS'a :
http://www.igsaudio.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=58

Lecz nie znam się na tym jak się odnosi do całości użycie różnych materiałów na pokrycie. 

Potrzebuję dźwięku by oddychać

IntoTheSun

Post autor: IntoTheSun » wtorek 10 sie 2010, 19:48

...
Witam. 

Ja kiedyś czytałem jak zrobić takie panele na stronie IGS'a :
http://www.igsaudio.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=58

Lecz nie znam się na tym jak się odnosi do całości użycie różnych materiałów na pokrycie. 

...

Tak czytałem to już oczywiście dawno temu. Tylko właśnie nie jestem pewien czy tafta to idealny materiał, a tym bardziej płótno. Tyle osób robiło już panele - jakie macie spostrzeżenia?

Radomir

Post autor: Radomir » wtorek 10 sie 2010, 20:59

Ostatnio robiłem takie panele...Wszystko pokryłem płótnem (narazie panele na ścianach, sufitowe jeszcze sauté..) przez które można oddychać. Sama wełna jest jednak dodatkowo szczelnie owinięta i pozszywana agrowłókniną z Castoramy (taka z dziurkami bo są różne typy). Efekt jest bardzo dobry...Wchodząc do pokoju czuje jakbym był w studyjnej budce aczkolwiek muszę dodać w narożnikach grube bass trapy...
http://img204.imageshack.us/i/09082010644.jpg/
Zabawy było sporo ale jest efekt i to za rozsądną kasę..

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » wtorek 10 sie 2010, 21:13

nie polecam tafty, zdecydowanie lepszy kresz.

TeeR

Post autor: TeeR » środa 11 sie 2010, 09:02

Moim zdaniem tafta to doskonały materiał do tego typu paneli. Poza powodami czysto akustycznymi jest niezwykle estetyczna wręcz elegancka (w przeciwieństwie do płótna). Poza tym jest łatwa do utrzymania w czystości (w przeciwieństwie do płótna). Cały kurz można w kilka chwil zetrzeć wilgotną szmatką. Niby drobiazgi ale ważne.

Spod tafty nic się nie wydostaje, nic nie pli. Dla mnie to idealny materiał na pokrycie paneli.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » niedziela 13 lis 2011, 20:59

Szanowni forumowicze mam wątpliwości odnośnie tafty. Materiał jest tak bardzo gęsto tkany, że praktycznie nie przepuszcza powietrza. Czym obijacie swoje panele? Proszę o podanie dokładnej nazwy tkaniny, bo muszę sobie dorobić kilka paneli. Kiedyś obijałem kreszem, ale jest materiał jest marszczony. Potrzebuję czegoś sprawdzonego taniego i najlepiej w ciemno szarym kolorze:)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 14 lis 2011, 16:14

Materiał na pokrycie absorberów niskich częstotliwości nie musi przepuszczać powietrza. Wystarczy, że będzie odpowiednio wiotki. Fala akustyczna to nie to samo co jednostajny przepływ powietrza. Fala to drganie, pulsowanie ciśnienia, a materiał musi tylko nie blokować tych drgań.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 14 lis 2011, 17:32

Oczywiście, że tafta nawet poprawi pochłanianie dołu, ale na bank odbija górę. Mam panele pokryte tafta i kreszem i wiem co piszę...z obu materiałów nie jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 14 lis 2011, 17:40

Ja bym się odbijaniem góry nie przejmował za bardzo. Przy typowych rozmiarach paneli akustyczynych wieszanych na ścianie nieregularność powierzchni odbijającej (odległość od panelu/odległość od ściany) plus duże zróżnicowanie współczynnika pochłaniania powoduje, że mamy dość przyzwoitą dyfrakcję dla pasma średnio-wysokotonowego, nie ma więc mowy o odbiciu płaskim (echo). A biorąc pod uwagę, że w studio i tak jest sporo elementów pochłaniających wysokie częstotliwości, to takie odbicie jest wręcz korzystne.

Świetny test, jak dany materiał zatrzymuje dźwięki, to posłuchanie, jak gra owinięty nim monitor. To, co materiał przepuści, to w przypadku absorbera będzie pochłonięte. Proszę w ten sposób porównać materiały, o których mowa w tym wątku, a przekonacie się, że różnica jest znikoma, o ile w ogóle zauważalna.

ODPOWIEDZ