RDUCH MWL-7E - czy można podłączyć bez obciążenia?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
kosta
RDUCH MWL-7E - czy można podłączyć bez obciążenia?

Post autor: kosta » wtorek 27 wrz 2011, 13:53

Witam
We wzmacniaczu było uszkodzone trafo zasilające, które uległo uszkodzeniu z powodu zwarcia mostka prostowniczego +/-15V. Po wymianie trafa oraz mostka obwody mikrofonowe oraz korektor graficzny działają prawidłowo dla każdego wejścia mikrofonowego. Nie podłączałem napięcia +/- 50V do końcówki mocy, ponieważ chciałem spytać czy można ten wzmacniacz radiowęzłowy podpiąć bez obciążenia?
Końcówka mocy złożona z 2x2SA1943 oraz 2x2SC5200 zasila trafo głośnikowe TGR 200/R.
Prosiłbym o odpowiedź czy można taki wzmacniacz włączyć bez obciążenia?

Dzięki za odpowiedż.

Andys52

Re: RDUCH MWL-7E - czy można podłączyć bez obciążenia?

Post autor: Andys52 » wtorek 27 wrz 2011, 17:04

...
Witam
We wzmacniaczu było uszkodzone trafo zasilające, które uległo uszkodzeniu z powodu zwarcia mostka prostowniczego +/-15V. Po wymianie trafa oraz mostka obwody mikrofonowe oraz korektor graficzny działają prawidłowo dla każdego wejścia mikrofonowego. Nie podłączałem napięcia +/- 50V do końcówki mocy, ponieważ chciałem spytać czy można ten wzmacniacz radiowęzłowy podpiąć bez obciążenia?
Końcówka mocy złożona z 2x2SA1943 oraz 2x2SC5200 zasila trafo głośnikowe TGR 200/R.
Prosiłbym o odpowiedź czy można taki wzmacniacz włączyć bez obciążenia?

Dzięki za odpowiedż....

Z tego co pamiętam (nie mam teraz dostępu do biblioteki schematów),  wzmacniaczy radiowęzłowych zasilających linię transmisyjną/radiowęzłową   NIE  podłączamy bez obciążenia, nawet jak są tranzystorowe , a nie lampowe.

Trafo TGR200/R to duża indukcyjnośc i może narobic  bez obciążenia wiele szkód w końcówce mocy, nawet jeśli tranzystory mają zabezpieczenia przeciwprzepięciowe.

Ja bym załączył sztuczne obciążenie: np. sześc żarówek samochodowych 24V/40W połączonych SZEREGOWO !   I delikatnie z Master Volume !

Powodzenia.

kosta

Re: RDUCH MWL-7E - czy można podłączyć bez obciążenia?

Post autor: kosta » piątek 30 wrz 2011, 11:54

......WitamWe wzmacniaczu było uszkodzone trafo zasilające, które uległo uszkodzeniu z powodu zwarcia mostka prostowniczego +/-15V. Po wymianie trafa oraz mostka obwody mikrofonowe oraz korektor graficzny działają prawidłowo dla każdego wejścia mikrofonowego. Nie podłączałem napięcia +/- 50V do końcówki mocy, ponieważ chciałem spytać czy można ten wzmacniacz radiowęzłowy podpiąć bez obciążenia? Końcówka mocy złożona z 2x2SA1943 oraz 2x2SC5200 zasila trafo głośnikowe TGR 200/R. Prosiłbym o odpowiedź czy można taki wzmacniacz włączyć bez obciążenia? Dzięki za odpowiedż.... 
Z tego co pamiętam (nie mam teraz dostępu do biblioteki schematów),  wzmacniaczy radiowęzłowych zasilających linię transmisyjną/radiowęzłową   NIE  podłączamy bez obciążenia, nawet jak są tranzystorowe , a nie lampowe.
Trafo TGR200/R to duża indukcyjnośc i może narobic  bez obciążenia wiele szkód w końcówce mocy, nawet jeśli tranzystory mają zabezpieczenia przeciwprzepięciowe.
Ja bym załączył sztuczne obciążenie: np. sześc żarówek samochodowych 24V/40W połączonych SZEREGOWO !   I delikatnie z Master Volume !
Powodzenia.

...
Dzięki za odpowiedź.
Uruchomiłem ten wzmacniacz. Były uszkodzone trafo i mostek od napięcia +/-15V. Trafo głonikowe oraz końcówka mocy nie zostały uszkodzone.

ODPOWIEDZ