SE Electronics Reflexion Filter

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
djco
SE Electronics Reflexion Filter

Post autor: djco » poniedziałek 18 kwie 2011, 09:34

Przeszukałem wiele tematów na EiS, związanych z adaptacją pomieszczeń, ale nie znalazłem niczego co było by bliskie mojemu problemowi, stąd moje pytania.

Tu liczę najbardziej na opinię MB, ale mile czytane będą inne sensowne wypowiedzi.

Otóż na EiS jest test SE Electronics Reflexion Filter pod TYM adresem. Z testu wynika, że ustrojstwo to działa na zadowalającym poziomie. Chciałem mniejszym kosztem wykonać coś na podobieństwo tego produktu aby w miarę czysto nagrywać wokal w bloku mieszkalnym.

Póki co nie mam specjalnie zaadoptowanego pokoju do nagrywania wokalu (pokój o wymiarach około 3,5m x 3m, wysokość 2,80, do tego drzwi + okno, parę mebli, podłoga - parkiet z klepki). 

Z tego co wyczytałem w teście to są dwie warstwy wełny mineralnej. Jak obliczyłem to te dwie warstwy mają grubość około 3mm każda i tu moje pytanie. Nigdzie nie mogę znaleźć wełny mineralnej o takiej grubości (najmniejsza ma grubość około 30 mm).

Moje pytania:

1. Czy prawdopodobne jest, że firma SE współpracuje z inną firmą, która wykonuje dla nich wełnę mineralną o takiej małej grubości ?

2. Czy można taką cienką wełnę mineralną zastąpić czymś innym ?

3. - Co sądzicie o czymś takim jak mata bitumiczna używana w car audio (czy to by zadziałało podobnie jak wełna mineralna) ?

4 - Ewentualnie inne propozycje ?

Dodam, że moja przygoda z home recordingiem dopiero się zaczyna. Póki co mogłem sobie pozwolić dopiero na E-mu tracker pre i mikrofon Studio Project B1 (chwalony na EiS jeśli chodzi o mikrofony budżetowe).

Muzyk

Radomir

Re: SE Electronics Reflexion Filter

Post autor: Radomir » poniedziałek 18 kwie 2011, 10:46

Project Studio RF - tańszy odpowiednik wersji SE

lub kołdry rozwieszone wokół mikrofonu...:)

Zabawa w domowe skopiowanie tego ustrojstwa warstwa po warstwie + panele + uchwyt itd będzie nieopłacalna ekonomicznie nie mówiąc już o finalnym wyglądzie.

Dodam, że oprócz samej konstrukcji warstwowej z pustkami, jednym z najważniejszych elementów pełnej wersji SE jest właśnie warstwa 4 paneli z zaawansowanej technologicznie pianki aluminiowej:) Swego czasu, otrzymałem nawet ofertę na taką piankę od niemieckiego producenta - próbka 1x1metr - 120 EUR...

Awatar użytkownika
djco

Re: SE Electronics Reflexion Filter

Post autor: djco » poniedziałek 18 kwie 2011, 11:18

...

Project Studio RF - tańszy odpowiednik wersji SE

lub kołdry rozwieszone wokół mikrofonu...:)

Zabawa w domowe skopiowanie tego ustrojstwa warstwa po warstwie + panele + uchwyt itd będzie nieopłacalna ekonomicznie nie mówiąc już o finalnym wyglądzie.

Dodam, że oprócz samej konstrukcji warstwowej z pustkami, jednym z najważniejszych elementów pełnej wersji SE jest właśnie warstwa 4 paneli z zaawansowanej technologicznie pianki aluminiowej:) Swego czasu, otrzymałem nawet ofertę na taką piankę od niemieckiego producenta - próbka 1x1metr - 120 EUR...
...

PS RF - to jednak nie to samo. Przeglądałem na necie podobne ustrojstwa łącznie z SINN7 Reflexion Filter.

Rozwieszanie kołder nie jest najlepszym pomysłem.

Co do zbudowania tego to nie miałbym problemów i estetyka też była by zachowana (mam zdolności manualne oraz odpowiednie narzędzia).

Co do tych 4 paneli to fakt tu byłby problem ale i to można jakoś zastąpić.

Natomiast spotkałem się ostatnio z projektem na podobieństwo takiej kopuły, tyle że wykonana z dwóch elementów - karimata + panele piramidkowe. Myślę, że ten kto to zrobił nie do końca orientuje się w temacie, bo materiał z karimaty ma jednak zupełnie inne właściwości absorbujące i odbijające fale dźwiękowe.

Poczekam na dalsze propozycje forumowiczów.

Muzyk

ODPOWIEDZ