Pianka czy wełna - sposoby wygłuszenia pomieszczenia

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Re: Pianka czy wełna - sposoby wygłuszenia pomieszczenia

Post autor: przedwczoraj » niedziela 05 gru 2010, 23:56

To może i ja spróbuję szczęścia w tym temacie.

Chciałbym zaadaptować pomieszczenie będące schronem, znajdujące się pod moim domem. Cel to tworzenie muzyki elektronicznej i nagrywanie od czasu do czasu wokalu.

Wymiary pomieszczenia wynoszą 4,08 x 3,66 x 2,10. Bardzo spodobał mi się pomysł z wełną mineralną i kaszmirem, ale czy przy tak małym pomieszczeniu wyłożenie czterech ścian ma sens?

Prosiłbym też o podanie firmy z dolnego śląska zajmująca się adaptacją akustyczną – kiedyś była polecana na forum ale nie mogę odnaleźć tamtego postu.

AkuPro

Post autor: AkuPro » poniedziałek 06 gru 2010, 00:39

...
To może i ja spróbuję szczęścia w tym temacie.

Chciałbym zaadaptować pomieszczenie będące schronem, znajdujące się pod moim domem. Cel to tworzenie muzyki elektronicznej i nagrywanie od czasu do czasu wokalu.

Wymiary pomieszczenia wynoszą 4,08 x 3,66 x 2,10. Bardzo spodobał mi się pomysł z wełną mineralną i kaszmirem, ale czy przy tak małym pomieszczeniu wyłożenie czterech ścian ma sens?

Prosiłbym też o podanie firmy z dolnego śląska zajmująca się adaptacją akustyczną – kiedyś była polecana na forum ale nie mogę odnaleźć tamtego postu....

Adaptacja akustyczna kazdego pomieszczenia ma sens, jednak zamiast wykładac wszystkie sciany cienkim materialem pochlaniajacym dzwiek, zacznij od grubszych absorberow umieszczonych w naroznikach.

Pozdrawiam,
Błażej,
Aku Pro. 

[addsig]
Aku Pro - produkcja i sprzedaż paneli akustycznych.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » poniedziałek 06 gru 2010, 23:24

Adaptacja akustyczna kazdego pomieszczenia ma sens, jednak zamiast wykładac wszystkie sciany cienkim materialem pochlaniajacym dzwiek, zacznij od grubszych absorberow umieszczonych w naroznikach.

Pozdrawiam,
Błażej,
Aku Pro.  ...

myślałem o użyciu 15cm wełny mineralnej o dużej gęstości i pokryciu jej wspomnianym kaszmirem. Radzisz zastosować same absorbery czy w połaczeniu z wełną?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 08 gru 2010, 14:54

Jeszce intryguje mnie, czy szczelność (styk ramy i ściany) ma jakieś znaczenie. Czy wystarczy powiesić na ścianie, czy trzeba specjalnie uszczelniać.
Szczelność obudowy ma na pewno sens, gdy buduje się ustroje rezonansowe. Od tej szczelności (i sztywności) zależy, jak dużą dobroć daje się osiągnąć.

W przypadku absorberów porowatych funkcją ramy jest utrzymywanie płyty z wełny mineralnej w określonej odległości od ściany. Generalnie odsunięcie od ściany poprawia absorpcję dla małych częstotliwości, a maksimum efektywności wypada dla odległości od ściany równej 1/4 długości fali. Oczywiście potrzebny jest zdrowy rozsądek, trudno pogodzić się z utratą połowy szerokości i połowy długości pomieszczenia na pochłanianie basu. Z drugiej strony różne eksperymenty pokazują, że przy zbyt dużym odsuwaniu niewielkich absorberów z wełny mineralnej od ściany absorpcja zaczyna spadać, ponieważ wolne zmiany ciśnienia powietrza po obu stronach płyty wyrównują się bokiem (mówiąc kolokwialnie). Funkcją ramy jest więc również zapobiegnięcie temu uciekaniu ciśnienia. Oczywiście można inaczej: zamiast np. 10cm wełny + 10cm przerwy można dać 20cm wełny i żadna rama niepotrzebna, tylko pytanie co taniej. W moim rachunku bardziej ekonomiczne było przeznaczyć tę samą wełnę na kolejny absorber i zrobić ramę z najtańszego materiału, co nieźle sprawdziło się w praktyce. Szczerze mówiąc nie wiem, czy szczelne zamknięcie może jeszcze coś pomóc, nie miałem okazji sprawdzić.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 09 lut 2011, 16:02

Oba rodzaje wełny są dobre na absorbery. Multimax 30 to dokładny odpowiednik słynnego Owens Corning 703, powszechnie używanego do budowy absorberów. PT80 to wełna ze skały bazaltowej o 2x większej gęstości, być może można ją porównać do OC705. Jacek Miłaszewski twierdzi, że do budowy absorberów basowych najlepsza jest wełna o bardzo dużej gęstości, ale ja zrobiłem dokładny research różnych materiałów i badań, z których wynika, że przewaga OC705 nad 703 jest raczej kontrowersyjna, w większości przypadków 703 jednak wypada lepiej, również dla najniższych częstotliwości. Są jeszcze dwa istotne czynniki przy wyborze: waga i cena. PT80 jest znacznie cięższa od Multimax30 i wymaga do powieszenia znacznie solidniejszych haków, zwłaszcza problem występuje przy ścianach GK. Z kolei Multimax 30 jest dość luksusowym produktem i wypada ponad 2x drożej. Ja mam u siebie absorbery z tego ostatniego i jestem bardzo zadowolony z rezultatu.

Witam ponownie w tym temacie :),

Mam jedno pytanie, które dotyczy wełny Isover Multimax 30. Wszędzie gdzie się pytałem w hurtowniach budowlanych sprzedają ją tylko w paletach. Ja potrzebuję tylko 5 paczek, więc nie chcę wyładować całej piwnicy paczkami. MB czy mógłbyś zdradzić gdzie kupiłeś ten materiał?

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 09 lut 2011, 16:50

Mam jedno pytanie, które dotyczy wełny Isover Multimax 30. Wszędzie gdzie się pytałem w hurtowniach budowlanych sprzedają ją tylko w paletach. Ja potrzebuję tylko 5 paczek, więc nie chcę wyładować całej piwnicy paczkami. MB czy mógłbyś zdradzić gdzie kupiłeś ten materiał?
Dogadałem się z sympatycznym właścicielem hurtowni (konkretnie: hurtownia Cebiko w poznańskim Szczepankowie), który miał zamówienie na pół palety. Sprowadził całą paletę, ja wziąłem 3 paczki, zostało mu chyba jeszcze kilka, ale nie wiem, czy już ich nie sprzedał. Uważam, że najlepszy sposób, to skrzyknąć się w kilka osób na wspólny zakup 1 palety.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 09 lut 2011, 18:20

Dogadałem się z sympatycznym właścicielem hurtowni (konkretnie: hurtownia Cebiko w poznańskim Szczepankowie), który miał zamówienie na pół palety. Sprowadził całą paletę, ja wziąłem 3 paczki, zostało mu chyba jeszcze kilka, ale nie wiem, czy już ich nie sprzedał. Uważam, że najlepszy sposób, to skrzyknąć się w kilka osób na wspólny zakup 1 palety....

Dziękuję za namiary i szybką odpowiedź:). Może się uda coś załatwić. Też myślałem, żeby poczekać aż będzie więcej osób z mniejszymi zamówieniami, ale zazwyczaj takie "akcje" są trudne w organizacji. A co najważniejsze, przeważnie wymagają więcej czasu. Jeszcze raz dzięki za info:).

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 17 maja 2011, 15:05

Ostatnio zastanawiam się, czy jest jeszcze jakiś inny sposób mocowania absorberów, niż na hakach w ścianie. Czy można np.: przytwierdzić je do stabilnych stelaży? Ciekawi mnie jakie Wy macie pomysły na ten temat:).

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 20 maja 2011, 13:19

Mam takie pytanie odnośnie kleju. Wyczytałem w którymś z wątków, że dobrze jest użyć klej w sprayu, do spryskania na powierzchnię wełny. Czy można użyć jakiś inny klej ?? Bo szukałem w castoramie i nie mają kleju w sprayu, z tego co mówił pracownik z działu.

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ