Oba rodzaje wełny są dobre na absorbery. Multimax 30 to dokładny odpowiednik słynnego Owens Corning 703, powszechnie używanego do budowy absorberów. PT80 to wełna ze skały bazaltowej o 2x większej gęstości, być może można ją porównać do OC705. Jacek Miłaszewski twierdzi, że do budowy absorberów basowych najlepsza jest wełna o bardzo dużej gęstości, ale ja zrobiłem dokładny research różnych materiałów i badań, z których wynika, że przewaga OC705 nad 703 jest raczej kontrowersyjna, w większości przypadków 703 jednak wypada lepiej, również dla najniższych częstotliwości. Są jeszcze dwa istotne czynniki przy wyborze: waga i cena. PT80 jest znacznie cięższa od Multimax30 i wymaga do powieszenia znacznie solidniejszych haków, zwłaszcza problem występuje przy ścianach GK. Z kolei Multimax 30 jest dość luksusowym produktem i wypada ponad 2x drożej. Ja mam u siebie absorbery z tego ostatniego i jestem bardzo zadowolony z rezultatu.
Witam ponownie w tym temacie :),
Mam jedno pytanie, które dotyczy wełny Isover Multimax 30. Wszędzie gdzie się pytałem w hurtowniach budowlanych sprzedają ją tylko w paletach. Ja potrzebuję tylko 5 paczek, więc nie chcę wyładować całej piwnicy paczkami. MB czy mógłbyś zdradzić gdzie kupiłeś ten materiał?
Pozdrawiam,
Robert
Początkujący muzyk.