Dobrej jakości kable WordClock - kupić czy zrobić samemu?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Gajdzin
Dobrej jakości kable WordClock - kupić czy zrobić samemu?

Post autor: Gajdzin » środa 13 paź 2010, 13:39

Kable mikrofonowe czy liniowe lutuję sobie sam, ale wordclock'owych nie chcę - ciut za mocne zaciśnięcie wtyczki BNC i mamy takie 75ohm jak ja jestem cesarz chiński.

No więc chcę kupić gotowe, googluję od tygodnia, i straszna z tym kiszka, nawet nie tylko w ojczyźnie, ale na europejskim eBay'u też nie najlepiej. Chciałbym wydać ok 100zł na 2 kable, coś profesjonalnie zrobionego z porządnie, najlepiej podwójnie ekranowaym przewodem (będą wisieć tuż koło mikrofonowych), o prawdziwej impedancji falowej 75ohm (a nie tylko tak napisane na kablu, zanim ktoś na nim zacisnął wtyczki 50ohm). Ale na pewno nie audiofilskie za kilkaset zł sztuka

Za wszelkie sugestie i linki z góry bardzo dziękuję!

Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com

Wszystko o mnie na mojej stronie internetowej: www.marcin.bruczkowski.com

Redakcja

Re: Dobrej jakości kable WordClock - kupić czy zrobić samemu?

Post autor: Redakcja » środa 13 paź 2010, 14:24

...Za wszelkie sugestie i linki z góry bardzo dziękuję!...

Chyba trochę przesadzasz . Za czasów mojej "kariery" jeszcze w technikum elektrycznym mierzyliśmy przeróżne impedancje i o ile w kablu nie było odbić (głównie przez sztukowanie go gdzieś po drodze) to nie spotkałem się z przypadkiem aby mocniejsze (lub słabsze) zaciśnięcie wtyczki spowodowało coś na rzeczy, bo niby i czemu? Chyba, że owa wtyczka nie do końca kontaktowała, ale wtedy zaś powstawały łatwe do wychwycenia odbicia.

Jak łatwo poznać czy kabel ma impedancję 50, czy 75 ohm? Otóż najlepiej mieć ze sobą... suwmiarkę: Dwa słowa o impedancji kabla koncentrycznego .

Przy tym wszystkim co to niby za ptica ten podwójnie ekranowany przewód? Ekran to ekran i albo spełnia swoje zadanie, albo nie. Jeśli nie spełnia to żaden z niego ekran, nawet potrójny, poczwórny...
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Gajdzin

Post autor: Gajdzin » środa 13 paź 2010, 15:25

Dziękuję za linka - zaraz poczytam...

Co do ekranu, to tańsze kable koncentryczne są np. owinięte niezbyt gęstym splotem miedzianym - chyba coś takiego "sieje" więcej RF niż kabel z gęstym oplotem, owinięty jeszcze potem folią metalową...?

Marcin Bruczkowski

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 13 paź 2010, 15:34

Prawda jest, ze wspolczesne zaciskane BNC sa tak dziadowskie, ze oprocz niepewnego polaczenia rozpadaja sie w rekach... A lutowanych nie ma...

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 13 paź 2010, 16:25

...Prawda jest, ze wspolczesne zaciskane BNC sa tak dziadowskie, ze oprocz niepewnego polaczenia rozpadaja sie w rekach...

Prawdą jest .
Niemniej jeśli gniazdo lub wtyk już łączy, to nie mają one najmniejszego nawet wpływu na impedancję - jakie by nie były i jak mocno zaciśnięte/dokręcone.

...A lutowanych nie ma...

Faktem jest, iż ciężko jest zlutować taki wtyk/gniazdo, stąd też obecnie spora oferta na owe skręcane/zaciskane. Co wcale nie znaczy, że nie można ich dodatkowo podlutować, ot tak dla świętego spokoja
[addsig]

Awatar użytkownika
Gajdzin

Post autor: Gajdzin » środa 13 paź 2010, 18:34

No dobrze, a jeśli nie mam zaciskarki (i nie ma sensu kupować na jednokrotne użycie) i naprawdę wolałbym kupić gotowe, dobrej jakości, o prawidłowej impedancji i dobrze ekranowane, to czy pan Wojtek przeniesie z powrotem mój post do oryginalnego działu i zmieni mu tytuł na oryginalny (czyli gdzie kupić, a nie czy zrobić)...?

Naprawdę szukałem po internecie i znalazłem tylko taniochę do video albo super-drogie audiofilskie (po co audiofilom kable ze złączami BNC, ale kto ich tam wie). Jest np. zacna niemiecka firma Sommer, która robi kable wordclock w całej gamie długości i dwóch poziomach cenowo-jakościowych, ale co z tego, jeśli polski dystrybutor nie sprowadza ani jednego z tej rodziny a sam Sommer nie prowadzi sprzedaży internetowej?

Marcin Bruczkowski

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 13 paź 2010, 18:56

...czyli gdzie kupić, a nie czy zrobić...? ...

Nie przeniosę, bo nasze forum nie służy rozwiązywaniu takich dylematów.
Po to też zmieniłem nazwę tematu, aby nie być zmuszonym przenieść go jeszcze zupełnie gdzie indziej
[addsig]

Awatar użytkownika
FreeFan

Post autor: FreeFan » środa 13 paź 2010, 20:39

......czyli gdzie kupić, a nie czy zrobić...? ...

Nie przeniosę, bo nasze forum nie służy rozwiązywaniu takich dylematów.
Po to też zmieniłem nazwę tematu, aby nie być zmuszonym przenieść go jeszcze zupełnie gdzie indziej ...

Głosuję za otwarciem dodatkowego kącika pomocy koleżeńskiej bo jeden ma zaciskarkę
i dobrze lutuje, a drugi natomiast zna się na nutach i ładnie śpiewa ,czy to zły pomysł ?
POZDRAWIAM K.Z

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 13 paź 2010, 20:58

Nie wiem, jak w Twoim miescie, ale sprawdz - na pewno w kazdej lokalnej telewizji (publicznej) jest taki pan, ktory tego typu sprawami sie "od zawsze" zajmuje - wymienic glowice w becie, nastroic to i owo, a kable bnc przy okazji porzadnie tez robi, jak "za komuny"

ODPOWIEDZ