Miksowanie sygnałów w gitarze

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
sangtraceur
Miksowanie sygnałów w gitarze

Post autor: sangtraceur » sobota 26 cze 2010, 22:23

Witam. ostatnio ubzdurałem sobie żeby wmontować w mój bas przystawkę piezo. Duża "nieliniowosć" sygnału zmusiła mnie do wykonania przedwzmacniacza, oraz filtra górnozaporowego. Po wykonaniu prototypu postanowiłem przy pomocy przełącznika wpiąć sygnał z przedwzmacniacza do układu aktywnego gitary. Postanowiłem, że przełącznik będzie zamieniał przystawkę przy mostku na przystawkę piezo spod mostka, jak się okazało po włączeniu piezo niskie pasmo przepada bez śladu. Jak podejrzewam jest to spowodowane odwróceniem sygnału przez przedwzmacniacz... w skutek czego po wymieszaniu sygnału odwrotnego z nim znoszą się one wzajemnie. Czy jest to możliwe? Ktoś wie jak temu zaradzić?

Awatar użytkownika
MaciejB

Re: Miksowanie sygnałów w gitarze

Post autor: MaciejB » niedziela 27 cze 2010, 00:40

elektronikiem nie jestem ale najpierw spróbował bym odwrocić polaryzację przetwornika piezo

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
sangtraceur

Post autor: sangtraceur » środa 30 cze 2010, 09:40

...elektronikiem nie jestem ale najpierw spróbował bym odwrocić polaryzację przetwornika piezo...

Była to pierwsze rzecz o której pomyślałem. niestety nie jest to możliwe, w większości gitar struny podłączone są do masy przez przewód umieszczony między mostkiem a korpusem. Teraz zamiast tego przewodu bezpośrednio umieszczone są tam przetworniki piezo, gdybym odwrócił polaryzację "na przewodach' przy każdym dotknięciu struny powodował bym zakłócenia, bo struny i cały mostek podłączone były by do przewodu z sygnałem :(

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 30 cze 2010, 14:31

Napisz konkretnie gdzie i co, bo nic nie rozumiem, a bym chcial zrozumiec, gdzie problem

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » środa 30 cze 2010, 18:22

......elektronikiem nie jestem ale najpierw spróbował bym odwrocić polaryzację przetwornika piezo ...

Była to pierwsze rzecz o której pomyślałem. niestety nie jest to możliwe, w większości gitar struny podłączone są do masy przez przewód umieszczony między mostkiem a korpusem. Teraz zamiast tego przewodu bezpośrednio umieszczone są tam przetworniki piezo, gdybym odwrócił polaryzację "na przewodach' przy każdym dotknięciu struny powodował bym zakłócenia, bo struny i cały mostek podłączone były by do przewodu z sygnałem :(...

To może zamienić kabelki w oryginalnej przystawce, którą masz w gitarze?

Awatar użytkownika
sangtraceur

Post autor: sangtraceur » sobota 03 lip 2010, 22:54

.........elektronikiem nie jestem ale najpierw spróbował bym odwrocić polaryzację przetwornika piezo ... Była to pierwsze rzecz o której pomyślałem. niestety nie jest to możliwe, w większości gitar struny podłączone są do masy przez przewód umieszczony między mostkiem a korpusem. Teraz zamiast tego przewodu bezpośrednio umieszczone są tam przetworniki piezo, gdybym odwrócił polaryzację "na przewodach' przy każdym dotknięciu struny powodował bym zakłócenia, bo struny i cały mostek podłączone były by do przewodu z sygnałem :(...

To może zamienić kabelki w oryginalnej przystawce, którą masz w gitarze?...

Niestety z przystawki wychodzi ekranowany kabel :( i ekran jest podłączony do masy w kilku miejscach... straszny rozgardiasz musiał bym robić. Wychodzi na to że będę musiał zrobić kolejny przedwzmacniacz :( żeby odwrócić sygnał jeszcze raz :(

ODPOWIEDZ