Sampler za 4 złote

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Mossad_Attack
Re: Sampler za 4 złote

Post autor: Mossad_Attack » poniedziałek 20 kwie 2009, 08:29

"Trzy godziny na straty mogę poświęcić. Trzech tysięcy w niepewny interes to już raczej nie "

Znając twoje zdolności to zrobiłbyś to pomiędzy jedną kawą a drugą :). No ale poważnie, to urządzenie podobne jest do Muzykanta 8 i nie wiem czy nie dałoby się tanim kosztem przystosować tego do Abletona.

Tak na marginesie opublikowałeś kiedyś artykuł o obiektywach M42 i mam pytanie gdzie go można dostać?

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 20 kwie 2009, 09:43

W specyfikacji piszą, że można go podkręcić do 33MHz - to daje jakiś tysiąc operacji między próbkami.
Ale dalej małymi literkami piszą, że ten zegar dzieli się przez 12 :)
Aczkolwiek są atmelki z dzielnikiem sześć i jednotaktowe, już nie atmelki, ale kompatybilne 51. Zresztą, gdyby był sens można znaleźć układy z pamięcią 64kB, a tam to już całą baterię można wepchnąć.

Dziś pobawiłem się jeszcze chwilkę i myślę, że zrobię midi in, zamapuję te osiem bębenków zgodnie z GM, dorobię dynamikę (trzybitową) oraz - co w sumie najciekawsze - rozpoznawanie bendera do przestrajania sampli (ofline, tzn. pomiędzy wybrzmieniem). Taka zabawka ma już sens muzyczny, a nawet konkretne zastosowanie - końcówka metronomowa dla perkusistów i reszty zespołu. Wtedy można by opcjonalnie dekodować midi clock i na jego podstawie emitować stuki.

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 20 kwie 2009, 09:46

Gratulacje Janko!!!!!!!!!!
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 20 kwie 2009, 09:49

..."Trzy godziny na straty mogę poświęcić. Trzech tysięcy w niepewny interes to już raczej nie "
Znając twoje zdolności to zrobiłbyś to pomiędzy jedną kawą a drugą :). No ale poważnie, to urządzenie podobne jest do Muzykanta 8 i nie wiem czy nie dałoby się tanim kosztem przystosować tego do Abletona.
Pewnie dałoby się wiele, ale schody są nie w projektowaniu czy produkcji, a w zorganizowaniu sprzedaży i całym tym dobrodziejstwie marketingu. Tak całkiem poważnie od trzech lat myślę o sterowaniu photoshopem i innymi programami graficznymi za pomocą sterownika na wzór sterowników midi. Np. obróbka rawów z aparatu aż się prosi o pulpit z potencjometrami, tam wiele parametrów bardzo zależy od siebie, a używanie jednokanałowych urządzeń (myszka, tablet) mocno ogranicza czasowo jak i wymaga wyobraźni. Myślę, że taki sterownik byłby jednym z tych ''musisztomieć'' dla fotografów, jego cena byłaby zbliżona do typowych sterowników midi i chodzę tak po różnych szacownych instytucjach jak również fachmanach, którzy potrafiliby wejść z tym w program i nic - każdy tylko ''no fajne to'' i na tym się kończy...
Tak na marginesie opublikowałeś kiedyś artykuł o obiektywach M42 i mam pytanie gdzie go można dostać?
Ja tam nie wiem, ale mówią, że tu:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/artykuly/2.jpg
[addsig]

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » poniedziałek 20 kwie 2009, 10:25

Co prawda słabo się znam na technice cyfrowej ale ten sampler robi wrażenie A najbardziej przetwornik na rezystorach. Na prawdę cool
[addsig]
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » poniedziałek 20 kwie 2009, 10:56

Ok...czołg na sterydach, ale ogladajac muzykanta 8 taka śmiała myśl mi się pojawiła.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » poniedziałek 20 kwie 2009, 10:59

Cóż , bede musial wydać 2 tysiace

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 20 kwie 2009, 11:48

He, zamiast pracować zacząłem kombinować z zabaweczką i teraz już samplerek wydaje z siebie 22 różne dźwięki (wciąż mieszcząc się w 6 kilobajtach). Część to pełne sample, część to oszustwo polegające na graniu fragmentu sampla bez ataku (brzmienie wbrew pozorom bardzo się zmienia), część znowu to sample przestrajane o spory interwał no i wreszcie część to kombinacje owych kombinacji. Do tego prosta dynamika różnicująca poszczególne stuki i można doznać refleksji na temat kilobajtów, terabajtów i lat osiemdziesiątych...

[addsig]

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 20 kwie 2009, 12:33

Tak całkiem poważnie od trzech lat myślę o sterowaniu photoshopem i innymi programami graficznymi za pomocą sterownika na wzór sterowników midi.

A dlaczego nie konkretnie sterownikami MIDI? Może wystarczyłaby aplikacja odbierająca komunikaty MIDI i wysyłająca odpowiednie komunikaty zrozumiałe dla PS? Wówczas pominąłbyś kompletnie sprawy związane ze sprzętem bo ten już by był.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 20 kwie 2009, 13:13

A dlaczego nie konkretnie sterownikami MIDI? Może wystarczyłaby aplikacja odbierająca komunikaty MIDI i wysyłająca odpowiednie komunikaty zrozumiałe dla PS? Wówczas pominąłbyś kompletnie sprawy związane ze sprzętem bo ten już by był....
Sęk w tym, że Photoshop nie reaguje na żadne "komunikaty". To nie jest aplikacja napisana z myślą o zdalnym sterowaniu.

ODPOWIEDZ