Modyfikacja crossfadera w mikserze

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
SwingFellaz
Modyfikacja crossfadera w mikserze

Post autor: SwingFellaz » poniedziałek 30 mar 2009, 23:19

Od jakiegos czasu rozgladam sie za nowym mikserem djskim. Po dlugich poszukiwaniach z przykroscia musze stwierdzic, ze nie ma na rynku ani jednego modelu miksera ktory posiada crossfader z kontrola ciecia i spelnia ponizsze wymagania:

- min 4 kanaly
- wejscie mikrofonowe (najlepiej dwa)
- wyjsciem Aux do efektu wraz z kontrola wysylki na kazdym kanale
- wyjsciem SUB na odsluchy

Nie wymieniam oczywiscie faderow, eq czy wskaźnikow wysterowania na kazdym kanale, choc o tym ostatnim firma Ecler chyba najzwyczajniej zapomniala (model Nuo 05)

Firma Allen & Heath, ktora moim zdaniem rzadzi w tej konkretnej branzy posiada w swojej ofercie mikser XONE:92 , ktory spelnia wszystkie te wymagania oraz posiada wiele dodatkowych opcji jak, np. bardzo przydatne pre-eq na sluchawkach. Posiada niestety powazny mankament- kontrola charakterystyki crossfadera nie uwzglednia ustawienia w pozycji "sharp" (czyli pelna glosnosc przy min przesunieciu od bandy). Dla scratchujacych dji jest to niewatpliwie powazny problem.

Czy ktos z Was wie, czy istnieje mozliwosc zmienienia tego modulu??? Nie wiem czy potrzebne sa zmiany w elektronice miksera czy tez modyfikacja samego crossa.
A moze znacie jakis inny mikser ktory od razu bedzie spelnial te wymagania?

W

Re: Modyfikacja crossfadera w mikserze

Post autor: W » poniedziałek 30 mar 2009, 23:58

...Od jakiegos czasu rozgladam sie za nowym mikserem djskim. Po dlugich poszukiwaniach z przykroscia musze stwierdzic, ze nie ma na rynku ani jednego modelu miksera ktory posiada crossfader z kontrola ciecia i spelnia ponizsze wymagania:

- min 4 kanaly
- wejscie mikrofonowe (najlepiej dwa)
- wyjsciem Aux do efektu wraz z kontrola wysylki na kazdym kanale
- wyjsciem SUB na odsluchy

...
niestety rynek dj mikserow jest dosyc wyraznie podzielony na "batlle miksery" zazwyczaj dosyc proste 2 kanalowe z dobrymi faderami i kontrola krzywej ciecia i powiedzmy miksery "do grania" ktore posiadaja zazwyczaj wiecej kanalow wbudowane efekty itp bajery:D osobiscie nie spotkalem sie z mikserem ktory by idealnie laczyl te 2 rodzaje:) chociaz nie mowie ze znam wszystkie miksery ktore sa na rynku:D Czy w Twoim przypadku nie lepiej zostawic stary mikser i dokupic jeszcze jeden dj mikser albo maly mikserek studyjny?

Czy ktos z Was wie, czy istnieje mozliwosc zmienienia tego modulu??? Nie wiem czy potrzebne sa zmiany w elektronice miksera czy tez modyfikacja samego crossa.
A moze znacie jakis inny mikser ktory od razu bedzie spelnial te wymagania?
Osobiscie nie bawilbym sie w tego typu przerobki watpie aby dalo sie dosyc latwo zmienic modol sterujacy krzywa ciecia crossa bo to ten elememt trzeba by bylo wymienic.
A co do zmianny samego crossfadera to niestety nic Ci on nie da jezeli chcesz uzyskac "szybsze" ciecie ale jestem ciekaw czy ktos kiedys zmienial crossfader w swoim mikserze, nie chodzi o zmiane na ten sam zuzytego crossa tylko o wymiane na zuelnie inny.
Sam kiedys myslalem nad zmiana zwyklego crossa w starym mikserze na polimerowy, gdzies potem przeczytalem ze weglowe i polimerowe crossy chodza na innym napieciu wiec taka wymiana wymagalaby grubszych przerobek, nie wiem ile w tym prawdy i jestem ciekaw czy jest na forum ktos kto dokonal takiej przerobk:D.
Pozdrawiam

W

Re: Modyfikacja crossfadera w mikserze

Post autor: W » wtorek 31 mar 2009, 00:01

" modol sterujacy krzywa ciecia crossa" oczywiscie mialo byc "modul" :)

ODPOWIEDZ