Świerk syberyjski w studiu

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
VENTHKA
Świerk syberyjski w studiu

Post autor: VENTHKA » sobota 14 lut 2009, 12:30

Witam , mam taką kwestie
Otóż jestem w trakcie adaptacji pomieszczenia na reżyserke.Jest to pomieszczenie o wymiarach mniej więcej 4 x 5 i wysokości niestety tylko 2,15.Od podłogi do wysokości 1,20m znajduje się wełna mineralna (10cm) przykryta karton-gipsem , powyżej tej wysokości będzie pianka - piramidki (grubość ok.7cm ) Między ścianami , a sufitem dookoła są skosy , podobnie jak we wszystkich rogach .
Do tej pory zastanawiam się co zrobić z sufitem .Pojawiła się pewna koncepcja podsunięta przez kolege , żeby sufit pokryć płytami ze świerku syberyjskiego.Akurat tak się składa ,że mam okazje bardzo tanio kupić ten materiał ( grubość 11 cm )Pytanie jak on się zachowa , czy zda egzamin??

Pozdrowienia !!

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Świerk syberyjski w studiu

Post autor: Miłaszewski » sobota 14 lut 2009, 13:04

Uwazam, ze to fatalny pomysl. Caly projekt. Wyjety jak z ksiazki: "jak zrobic kiepskie studio".
Powinno sie ustawowo zakazac uzywania gabek piramidek w studio.

W internecie jest cala masa materialow dotyczaca akustyki, skorzystaj z tego.
[addsig]

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » sobota 14 lut 2009, 13:40

to po co tak wogole się te gąbki robi ?
[addsig]
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
VENTHKA

Post autor: VENTHKA » sobota 14 lut 2009, 13:41

...to po co tak wogole się te gąbki robi ?
...
Mozesz coś więcej napisać dlaczego z tym świerkiem to fatalny pomysł ?

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » sobota 14 lut 2009, 13:43

...
Witam , mam taką kwestie
Otóż jestem w trakcie adaptacji pomieszczenia na reżyserke.Jest to pomieszczenie o wymiarach mniej więcej 4 x 5 i wysokości niestety tylko 2,15.Od podłogi do wysokości 1,20m znajduje się wełna mineralna (10cm) przykryta karton-gipsem , powyżej tej wysokości będzie pianka - piramidki (grubość ok.7cm ) Między ścianami , a sufitem dookoła są skosy , podobnie jak we wszystkich rogach .
Do tej pory zastanawiam się co zrobić z sufitem .Pojawiła się pewna koncepcja podsunięta przez kolege , żeby sufit pokryć płytami ze świerku syberyjskiego.Akurat tak się składa ,że mam okazje bardzo tanio kupić ten materiał ( grubość 11 cm )Pytanie jak on się zachowa , czy zda egzamin??

Pozdrowienia !!...
z tym karton-gipsem to zupełnie bez sensu - zastąp go jakimś materiałem, było już wiele razy o ustrojach własnej roboty - zrób takie, poeksperymentuj z ustawieniami (na pewno rogi) pianka jest dobra na pierwsze odbicia (szukasz głośników w lusterku i kleisz).
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » sobota 14 lut 2009, 14:19

Dość ciężko wyobrazić mi sobie takie pomieszczenie bez szkicu i nie bardzo też wiem, jak wyglądają płyty świerkowe, zwłaszcza o grubości 11cm
Jednak wiem, że niejedno studio wykonane jest w drewnie. Wygląda to raczej jak boazeria niż płyty. Sam mam taka właśnie boazerię świerkową na suficie w studio. Nie jest to może ostatni krzyk mody, jednak akustycznie wypada to bez zarzutu. By nie być gołosłowny proponuję obejrzeć prywatne studio tego gościa:

http://www.youtube.com/watch?v=2sVdeg8dzb4&feature=PlayList&p=4FAF8FEFC75F0515&playnext=1&index=38

[addsig]
www.igsaudio.pl

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 14 lut 2009, 14:26

...Jednak wiem, że niejedno studio wykonane jest w drewnie. Wygląda to raczej jak boazeria niż płyty. Sam mam taka właśnie boazerię świerkową na suficie w studio. Nie jest to może ostatni krzyk mody, jednak akustycznie wypada to bez zarzutu.
To prawda. Zdarzyło mi się przez rok mieszkać w pokoju całym obłożnym boazerią sosnową, i muszę przyznać że warunki akustyczne były tak całkiem w porządku. Jak później przeprowadziłem się do bloku, w którym teraz mieszkam, to przeżyłem akustyczną załamkę.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 14 lut 2009, 15:15

Proszę zwrócić uwagę na tym klipie, że to drewno na ścianach to nie gładka powierzchnia tylko równolegle ułożone listwy o różnych szerokościach z dużymi przerwami między nimi.

Taki układ jest może mało estetyczny, ale pełni funkcję rozpraszającą, a przez to, że jest nim pokryta cała ściana, to efektywność takiego pseudo-dyfuzora może być znaczna.

Notabene na tylnej ścianie listwy biegną pod innym kątem.

Awatar użytkownika
VENTHKA

Post autor: VENTHKA » sobota 14 lut 2009, 16:15

...Dość ciężko wyobrazić mi sobie takie pomieszczenie bez szkicu i nie bardzo też wiem, jak wyglądają płyty świerkowe, zwłaszcza o grubości 11cm
Jednak wiem, że niejedno studio wykonane jest w drewnie. Wygląda to raczej jak boazeria niż płyty. Sam mam taka właśnie boazerię świerkową na suficie w studio. Nie jest to może ostatni krzyk mody, jednak akustycznie wypada to bez zarzutu. By nie być gołosłowny proponuję obejrzeć prywatne studio tego gościa:

http://www.youtube.com/watch?v=2sVdeg8dzb4&feature=PlayList&p=4FAF8FEFC75F0515&playnext=1&index=38

...
Kurcze przepraszam wszystkich , niezłego "czecha" strezliłe.Płyta ma 11mm , a nie centymetrów Sory !!

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 15 lut 2009, 00:45

Kurcze przepraszam wszystkich , niezłego "czecha" strezliłe.Płyta ma 11mm , a nie centymetrów Sory !!...
Nie zmienia to faktu ze to marny pomysl... sufit skoro jest niski.. to uwaga powinna byc na to zwrocona w pierwszej kolejnosci... Solidne duże ustroje absorbujące z grubej wełny mineralnej... Ta wełna która masz do 1,2 czy ile tam... beznadzieja... lezysz na ziemi jak miksujesz czy co?? no u karton gips... też marnie...

Co do piramidek... nie moge się wypowiedzieć bo wiedzy praktycznej na ten tamat nie mam... ale co mi wiadomo z różnych żródeł poswieconych tematyce... w małych pomieszczeniach nie powinny być uzywane nałogowo...

Drewno jak najbardziej... do budowy przemyslanych ustrojów akustycznych...

ODPOWIEDZ