Wolnostojący budynek drewniany

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Marcelli
Wolnostojący budynek drewniany

Post autor: Marcelli » sobota 13 wrz 2008, 14:59

Jestem tutaj po raz pierwszy więc witam wszystkich.
Wiem,że temat wygłuszania poruszany był wielokrotnie,ale jest to wszystko tak rozsiane,że trudno to zebrać.
Wszędzie mowa o wygłuszaniu pomieszczeń,budynków ale murowanych.A ja mam drewniany budynek wolnostojący.Odległość od najbliższego sąsiada to około 20 m w lini prostej z jednej strony i ok.50 m z drugiej.Chciałbym ćwiczyć tam na perkusji.Oczywiście jest zbudowany z desek więc są szczeliny.W środku obity jest płytą pilśniową.Chciałem go jakoś wygłuszyć bo sąsiedzi niestety pyskują.
Myślałem zrobić tak:
1.Od środka bezpośrednio na deskach położyć tekturę falistą 3 warstwową aby pozbyć się tych szczelin,
2.Około 4 cm od niej położyć znowu tą samą tekturę aby stworzyć przestrzeń i powiedzmy coś w rodzaju "box in box"
3.Na to położyć wełnę mineralną o gr.15 cm i obłożyć czymś żeby ładnie wyglądało,np.tą samą płytą pilśniową.
Czy ktoś z forumowiczów może mi powiedzieć jak to może być skuteczne?Czy można jakoś policzyć jaki bedzie spadek dB przez taką barierę?
Proszę o sugestie i uwagi.

ODPOWIEDZ