Organy Transiston AB1 - schemat

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Andrzej_B
Organy Transiston AB1 - schemat

Post autor: Andrzej_B » sobota 15 mar 2008, 14:24

Witam.
Poszukuję schematu organów elektronowych Transiston AB1 produkcji Bydgoskiej Fabryki Akordeonów.
Niedawno dostałem je i próbuję je ożywić ,co właściwie już mi się udało.
Zagrały.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko schematu.
Poszukiwałem go na Forum Elektroda i Fonar,niestety bez rezultatu.
Może ktoś z uczestników tego Forum posiada schemat i mógłby go użyczyć.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Andrzej

Redakcja

Re: Organy Transiston AB1 - schemat

Post autor: Redakcja » poniedziałek 17 mar 2008, 17:47

...Poszukuję schematu organów elektronowych Transiston AB1 produkcji Bydgoskiej Fabryki Akordeonów...

Wprawdzie ten temat teoretycznie mocno kwalifikuje się do naszego działu Ogłoszenia niemniej go tu pozostawimy, gdyż ważnym jest ze wszech miar.

Otóż okazuje się (co jest wręcz prawie niepojęte ), iż obecnie praktycznie brak danych na temat naszej rodzimej produkcji . A tu akurat mocno myliłby się ten, kto powiedziałby, iż w swoim czasie nie mieliśmy sukcesów na tej niwie.

Tu wielka redakcyjna prośba do naszych forumowiczów: jeśli macie jakiekolwiek materiały (zdjęcia, schematy, wręcz owe instrumenty, tudzież kontakty do żyjących jeszcze ludzi, a pracujących kiedyś nad nimi) bardzo prosimy o kontakt z naszą redakcją (tel. 022-257-84-38 lub email: info@eis.com.pl).

Nie ukrywam, iż już od jakiegoś czasu coś bardzo głośno mówi mi za uchem, że to już chyba ostatni dzwonek, aby zrobić rzetelny spis z natury, a przy okazji dowartościować się co nieco. Bo naprawdę były i u nas rozwiązania, których absolutnie nie mamy prawa się powstydzić, a już tym bardziej o nich zapomnieć.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Andrzej_B

Post autor: Andrzej_B » poniedziałek 17 mar 2008, 23:19

Witam.

Kilka dodatkowych informacji o tym instrumencie: rok produkcji 1971, klawiatura 4 oktawy, 12 płytek z generatorami tonów i dzielnikami częstotliwości, płytka z generatorem wibrato i przełącznikami barwy.

Całość na "kultowych" tranzystorach TG5.

Generatory i dzielniki w układzie LC na rdzeniach kubkowych.

B.F.A. musiała ich trochę naprodukować, mój ma numer ponad 900.

Konstrukcja podoba mi się, jak na razie, dostęp jest dobry.

Co prawda musiałem wymienić krosówkę łączącą płytkę wibrato z resztą układu gdyż zastosowano drut a nie linkę. Póki nie ruszałem wszystko było w porządku.

Pozdrawiam.

Andrzej

Awatar użytkownika
Zenobiusz

Post autor: Zenobiusz » piątek 05 wrz 2008, 16:39

Inżynier, akordeonista, współkonstruktor 1-szych polskich organów tranzystorowych w 1970' (AB1 Transiston - Adamek i Bruliński, produkcja początkowa w Bydgoskiej Fabryce Akordeonów). Wieloletnia praca w znanej firmie EVENTIDE, Inc. USA. Obecnie emeryt.
[Post edytowany przez Admina w dniu 05/09/2008]
Inżynier,akordionista.współkonstruktor 1-szych polskich organów tranzystonowych w 1970, AB1Transiston (Adamek i Bruliński) produkcja początkowa w Bydgoskiej Fabryce Akordeonów.Wieloletnia praca w znanej firmie
EVENTIDE, Inc. USA.Obecnie emeryt.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 05 wrz 2008, 20:38

Widzę, iż Pan Zenon jednak dał się namówić na małe co nieco na naszym forum . Bardzo dziękujemy.

Idąc za ciosem, tylko dzięki Panu Zenonowi i za jego zgodą podaję co następuje:

- AB1 generator (1)

- AB1 generator (2)

- AB1 Vibrato 1 (1)

- AB2 Vibrato 1 (2).
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ