Interfejs pomiarowy audio na USB

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
igs
Interfejs pomiarowy audio na USB

Post autor: igs » wtorek 02 wrz 2008, 22:22

Witam.

Szukam konkretnego interfejsu audio.

Cechy:
- USB, możliwość podpięcia do lapa
- 1 x XLR/Jack Line IN, Symetryczne
- 1 x XLR/Jack Line OUT, Symetryczne
(do podpięcia analogowych urządzeń zewnętrznych w pętli)

Potrzebny mi jest prosty, niezawodny interfejs.
Stabilny driver pod XP. Rozsądna cena, np. 400zł.
Nie szukam żadnych dodatkowych wodotrysków.
Bez +48V i brzmienie AD/DA nieważne.
Potrzebuję go do prostych obliczeń matematycznych.
Do analizy audio. Nie do nagrywania.

Nie jestem tu nowy, w wyszukiwarce sprawdzałem.
Jeśli można, to proszę o link do sklepu i produktu.

Dziękuję bardzo,
igs

Awatar użytkownika
MB

Re: Interfejs pomiarowy audio na USB

Post autor: MB » wtorek 02 wrz 2008, 22:51

Podstawowe pytanie - skoro to ma służyć do pomiarów, czy musi być zdolne do przetwarzania składowej stałej (tzw. DC coupled) ? Jeśli tak, to musisz odrzucić większość normalnych interfejsów audio. O ile sobie dobrze przypominam, jedynie niektóre modele MOTU nie miały odciętej składowej stałej w torze przetworników.

W grę jeszcze wchodzą tzw. przystawki oscyloskopowe, ale to trochę droższe niż 400zł.

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 02 wrz 2008, 23:08

Rozumiem, ale diagnoza ma być: działa / nie działa.
Nic więcej na wstępie.
Szczegółowe pomiary robie sam i gdzie indziej.
igs

WG

Post autor: WG » wtorek 02 wrz 2008, 23:35

W grę jeszcze wchodzą tzw. przystawki oscyloskopowe, ale to trochę droższe niż 400zł....
Właśnie też mi się to nasunęło.

Tak się składa, że dotarł do mnie Poscope Basic, koszt 366 zł (można się potargować z ceną ! :) ) . Zakupiłem to do różnych celów nie tylko elektronika pomiarowa ale i z nadzieją, że i audio. Jeżeli kogoś interesuje ten temat mogę zdać relację co i jak się to to sprawuje. W sumie już mnie znajomy ostrzegał przed przystawkami, mam nadzieję, że nie miał racji :)

Jeżeli kogoś interesuje bardziej ten temat to mogę skonfrontować jego pomiary z interfejsami audio :) Z tym, że one wybiegają i to sporo poza zakres cenowy 400 zł :( W tym przedziale cenowym ja bym brał pod uwagę kartę E-MU. Zwłaszcza jeżeli ma to być na zasadzie działa i nie działa ;)

PS. Poscope to nie jest górna półka takich urządzeń i trzeba sobie zdawać też sprawę z tego. Nie będzie to high-end pomiarowy sprzęt bo takie oscyloskopy albo analizatory stanów logicznych zaczynają się od paru tysięcy. Tak czy owak do jakiejś analizy elektroniki i audio taki sprzęcik musi się przydać.

Po co mi oscyloskopy i co kombinuję tym razem to podzielę się za jakiś czas mam nadzieję

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 03 wrz 2008, 01:14

igs pisał symetryczne, więc E-mu odpada. Esi Julia?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 wrz 2008, 01:24

usb

WG

Post autor: WG » środa 03 wrz 2008, 13:13

Musi być to symetryczne ? :)
Musi być USB ? :)

Będzie mocny problem z dostaniem interfejsu na wejściach symetrycznych i na dodatek w takiej cenie.

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » środa 03 wrz 2008, 14:02

...Musi być to symetryczne ? :)
Musi być USB ? :)
Będzie mocny problem z dostaniem interfejsu na wejściach symetrycznych i na dodatek w takiej cenie.
Tak, musi być symetrycznie, musi być USB.
W takim razie ile musze zapłacić za coś takiego?

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » czwartek 04 wrz 2008, 09:00

Chyba jednak się wdarło w ten temat jakieś nieporozumienie… Po pierwsze Admin zmienił nazwę tematu na “interfejs pomiarowy”, po drugie przeniósł temat do działu DIY zamiast Sprzęt Studyjny.

A ja nie szukam żadnego interfejsu pomiarowego ani tym bardziej nie chce go sam robić!

Potrzebna mi zwykła “karta dźwiękowa” na USB z jedną parą wejść i wyjść stereo, symetrycznych. Jestem pewien, że co drugi z Was takiego sprzętu używa w domu. Szukam czegoś w przystępnej cenie, bo zaraz po zakupie muszę ten sprzęt komuś “podarować“. Może być to również sprzęt używany. Chętnie coś odkupie z drugiej ręki. Dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » czwartek 04 wrz 2008, 10:02

...Chyba jednak się wdarło w ten temat jakieś nieporozumienie… Po pierwsze Admin zmienił nazwę tematu na “interfejs pomiarowy”, po drugie przeniósł temat do działu DIY zamiast Sprzęt Studyjny.

A ja nie szukam żadnego interfejsu pomiarowego ani tym bardziej nie chce go sam robić!

Potrzebna mi zwykła “karta dźwiękowa” na USB z jedną parą wejść i wyjść stereo, symetrycznych. Jestem pewien, że co drugi z Was takiego sprzętu używa w domu. Szukam czegoś w przystępnej cenie, bo zaraz po zakupie muszę ten sprzęt komuś “podarować“. Może być to również sprzęt używany. Chętnie coś odkupie z drugiej ręki. Dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ