Wełna

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Gib
Wełna

Post autor: Gib » sobota 06 wrz 2003, 17:24

Czesc!

Jak to jest z welna mineralna i wata szklana, ktoras z nich jest rakotworcza, tak slyszalem.

Czy ktos moglby mi pomoc?

Chcialbym zredukowac pogls w salce prob, czy wykladziny(dywany) na scianach i suficie to dobry pomysl?

Nie chodzi mi o wygluszenie ale o to ,zeby dobrze sie gralo w takiej salce.

Pozdrawiam.

Laser71

Re: Wełna

Post autor: Laser71 » sobota 06 wrz 2003, 19:07

Cześć!

Ja w naszej sali prób wywiesiłem na wszystkich ścianach dywany a na oknie ciężkie zasłony.

Nie wiem jakie masz wymagania względem akustyki, ale my jesteśmy zadowoleni. Poobcinało to trochę wysokie częstotliwości i wytłumiło pomieszczenie. (Strzały perkusisty w crasha już nie bolą ) na pewno takie rozwiązanie sprawuje się lepiej niż osławione kartony po jajkach.

Po za tym łatwiej to zainstalować, bo nie trzeba kleić po ścianach wystarczy trochę gwoździ, lub kołków.

Nagrywamy zespół za pomocą dwóch mikrofonów i jest to wystarczające, żeby zorientować się co gramy
Gram na gitarze

Awatar użytkownika
pioul

Post autor: pioul » sobota 06 wrz 2003, 22:57

w 100% zgadzam się z przedmówcą - dywany i kotary na oknach do wytłumienia salki są wystarczające a wełną będziesz miał kuuuuupe roboty i zapomnij o wacie szklanej
Muzyk, elektronik, informatyk. Założyciel - gitarzysta i wokalista kapeli Acrimonia

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » niedziela 07 wrz 2003, 19:03

ale jak z ta rakotworczoscia???

Awatar użytkownika
zgred

Post autor: zgred » niedziela 07 wrz 2003, 19:18

ani jedno ani drugie nie jest rakotwórcze , tylko uważaj na watę szklaną bo jak wejdzie w ubranie to koniec z nim gryzie i drapie strasznie
mam 28 lat i zamiłowanie do syntezatorów i komputerów, narazie to zabawa ale mam nadzieję że to sie kiedyś zmieni

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » niedziela 07 wrz 2003, 19:23

rakotwórcza napewno jest szkalna wata. Jest niebezpieczna podobnie jak azbest. Głównie chodzi o to że minimalne jej drobinki, na skutek unoszenia się w powietrzu, dostają się do płuc. Powoduje to ich obrzęk i stale je ranią co naraża organizm na wystąpienie choroby nowotworowej. Dlatego wata szklana używana w budownictwie do ociepleń musi być powierzchniowo izolowana. Nawet choćbyś pokrył ją np. płytą karton-gips to i tak nie decyduj się na jej montowanie.

Zastrzegam że moja opinia jest tylko opinią amatora (ale szczera).

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 08 wrz 2003, 03:17

...rakotwórcza napewno jest szkalna wata ...Zastrzegam że moja opinia jest tylko opinią amatora (ale szczera).

Nic nam po Twojej szczerości, skoro opinia jest amatorska ...

. Tymczasem przepisy HVAC (zbiór północno-amerykańskich norm dotyczących ogrzewania, wentylacji i chłodzenia powietrza) wyraźnie zalecają stosowanie masek i odpowiedniego ubioru podczas instalacji waty szklanej i pochodnych produktów, jako że włókna szklane mają zdolność do przenikania nawet przez skórę do naczyń krwionośnych. Natomiast ani słowa o rako-twórczych właściwościach chemicznie obojętnej waty szklanej. 100% amerykańskich domów jest ocieplanych watą szklaną od półwiecza przynajmniej - czy wyobrażasz sobie istnienie takiego rozwiązania w kraju, w którym zbyt gorąca kawa podana w restauracji może być powodem do rozprawy sądowej? Ofiary nikotynowego nałogu wytaczają sprawy producentom papierosów, chociaż na każdym opakowaniu jest tłustym drukiem napisane ostrzeżenie o szkodliwości palenia. Ani słowa tego typu na belach waty szklanej ...

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » poniedziałek 08 wrz 2003, 12:31

......rakotwórcza napewno jest szkalna wata ...Zastrzegam że moja opinia jest tylko opinią amatora (ale szczera).

Nic nam po Twojej szczerości, skoro opinia jest amatorska ...

MD....

Oczywiście panie Maćku.

W pełni się z panem zgadzam.

Jednak patrząc na polskie realia wnioskuję że Postujący chciał taką instalację wykonać samodzielnie. Bez własciwego przygotowania jest On w znacznym stopniu narazony na bezpośredni kontakt z tymi drobinami szkła.

W latach 70-tych, będąc małolatem, szlajałem się po różnych okolicznych budowach (wiadomo: blokowiska) i ze szklaną watą też miałem wątpliwą przyjemność się zetknąć. Przypuszczam że Pan również.

Nie zachorowałem z tego powodu na raka bo upierdliwe swędzenia i kłucie spowodowały że szybko z taką zabawą skończylem.

Dlatego ostrzegam kolegę przed niefachowym montażem.

Oczywiście że odpowiedni strój roboczy chroni montera, ale uważam że doświadczenie jest w tym wypadku niezbędne.

O ile nie chcemy się narażać na następstwa.

Oczywiście wata szklana musi być póżniej właściwie zaizolowana żeby nie "groziła" użytkownikom pomieszczenia. Jeśli np. umiescimy ją na suficie pokrywając póżniej kasetonami gdzie będzie mnóstwo dziurek i otworów to w takim 'pracującym" pomieszczeniu, jakim jest studio, ryzyko że będzie się nam sypać na glowę jest znaczne.

Kolega postujący pisze zapewne z Polski, a realia nasze są przecież dobrze znane. Nie łatwo jest znależć wykonawcę który specjalizuje się w tak wąskiej dziedzinie jak np. przygotowanie akustyczne domowego studia. A jeżeli już go znajdziemy to ceny ma raczej nieprzeciętne.

Ponadto przypadkowa i tania ekipa, tu w kraju ,nie myśli o daleko idących konsekwencjach swojego niedbalstwa i fuszerki.

Mam kilku znajomych pracujących na zagranicznych budowach i oni wiedzą że partactwo ,ze względu na surowe przepisy o których Pan wspomniał, jest równoznaczne z ryzykiem ogromnych odszkodowań i nie rzadko z upadkiem firmy.

Jasne że wata szklana jest chemicznie obojętna. ale proszę zauważyć że azbest rówież. Jednak choroby nowotworowe bezsprzecznie wywołuje.

Chodzi oczywiście o nieprawidłowe się nim poslugiwanie.

Dlatego w Polsce zdecydowanie częsciej do izolacji budynków i pomieszczeń używa się dziś wełny mineralnej i steropianu.

Myślę że w Stanach budownictwo rządzi się trochę innymi prawami niż u nas. Być może w grę wchodzą np. obowiązujące normy przeciwpożarowe, i stąd taka popularność waty szklanej za oceanem.

W moim poscie ująłem w jaki sposób powstają zagrożenia chorobą nowotworową i podkreślam ,że wiem iż nie są one spowodowane domniemaną radioaktywnością użytego materiału.

Sprawa jest znacznie bardziej prozaiczna.

Polecam wełnę mineralną.

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » poniedziałek 08 wrz 2003, 13:34

nakrywanie waty szklanej/wałny mineralnej płytą gipsową mija się z celem

płyta g/k ma dużo większy współczynnik odbcia niż wełna

widzialem kasetony do sufitów podwieszanych z miękkiej wełny pomalowene czymś w rodzju farby emulsyjnej z widocznej strony -takie rozwiazanie wydaje mi się własciwym zabezpieczeniem przeciwko pyleniu się wełny

przy okazji wygląda w miarę estetyczniee

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » poniedziałek 08 wrz 2003, 13:43

...nakrywanie waty szklanej/wałny mineralnej płytą gipsową mija się z celem...

O właśnie.

wygląda na to że idziemy w dobrym kierunku.

dziękuję za powrót do tematu.

ODPOWIEDZ