Monitor bliskiego pola

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Monitor bliskiego pola

Post autor: spiker » piątek 16 maja 2003, 09:34

Jasiek !

No to jest właśnie to !!! Nie wiem czemu nie udało mi się tego wcześniej tak wyrazić . Zwykle nie miewam problemów z werbalizacją myśli....

tylk a prop. obudów za 500 PLN. Mnie się wydawało że to tanio. I dalej mi się tak wydaje, bo są to obudowy robione na dokładny "wymiar", pierwszorzędnie wykonane z pierwszorzędnych materiałów. Więc te 500 za parę wydaje mi się uczciwe.

trzeba obalać zbędne mity...........

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
leszek

Post autor: leszek » niedziela 18 maja 2003, 09:38

Jeśli ktoś chce budować obudowy np do monitorów za 500zł to oczywiście może ale ja wolę iść w wiadome miejsce i kupić parę profesjonalnych , pięknie wykonanych obudów (export do b. znanej i cenionej firmy z Francji) robionych w naszym kraju za 100-120zł za parę. Odchylenie głównych 3 wymiarów w porównaniu do kilku znanych mi monitorów waha się w granicach 0-3 cm. Więc wkładam wybrane głośniki i mam albo wystarczająco dobry monitor albo lepiej czy gorzej brzmiący zestaw multimedialny, o jakim myśli Monter, całkiem niedrogo.

Projekt monitora do którego podałem link nie jest projektem mojego znajomego z Niemiec, on z niego po prostu skorzystał i jest zadowolony i tyle. Pierwszy post był tylko prośbą o informacje i ew. linki, prawda?

Pozdrawiam Jasiek...

Jasiek może podał byś namiary na firmę gdzie można kupić owe obudowy za 120zl i kilka typów głośników które można zastosować do monitorow. A może masz dokladne schemat jak to robić! ( niemiecką stonę już widziałem ). Mówisz że samemu można to chciałbym spróbować!

Pozdrwiam Leszek

Awatar użytkownika
vesper

Post autor: vesper » czwartek 31 lip 2003, 12:55

co do robienia obudów to wole sam to robic, są dokładnie takie jak chce, potem wszystko do wymierzenia i grają jak ta lala.nie lubie markowych paczek bo w zasadzie w wiekszosci placi sie tylko za markę

Awatar użytkownika
leszek

Post autor: leszek » piątek 22 sie 2003, 11:32

...co do robienia obudów to wole sam to robic, są dokładnie takie jak chce, potem wszystko do wymierzenia i grają jak ta lala.nie lubie markowych paczek bo w zasadzie w wiekszosci placi sie tylko za markę...

Vesper jeśli chodzi o robienie obudow wlasnorecznie to powiedz jak wszystko mierzysz i wyliczasz zeby monitor dobrz grał. Staram się zrobić ten projekt niemiecki klip-klap i ostatnio w sklepie przy zakupie glosnikow koleś twierdził ze wymiary są złe, za glęboka kolumna i bedzie źle odpowiadać. Poradzcie czy sa jakieś podręczniki i wzory do wyliczenia pojemnosci kolumny do wielkosci glośnika. Może jakiś program komputerowy jest do tego celu.

Pozdrawiam leszek

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 22 sie 2003, 12:02

Może jakiś program komputerowy jest do tego celu.

Pozdrawiam leszek...

www.speakerworkshop.com

oraz polska strona fanów

www.cmbe.pl/audio

powodzenia

PS. Oczywiście jest wiele innych, ale ten akurat znam dość dobrze i polecam jako półprofesjonalny system pomiarowo-projektowy
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » piątek 22 sie 2003, 14:58

...Szanowni majsterkowicze czy są dostępne na rynku schematy i opisy do wykonania monitorów bliskego pola? Pytam gdyż jestem całkowitym laikiem i jeśli można by przyoszczędzić i zrobić samemu lub z pomocą to czemu nie!

Leszek ...

PANIE DAJ PAN SPOKÓJ ! -
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
vesper

Post autor: vesper » sobota 23 sie 2003, 09:08

przepraszam ze nie czytalem wszystkich postów do konca ale dziwi mnie fakt że ludzie są przeciwko budowaniu własnych konstrukcji monitorów, moze sie to wyda smieszne ale to jest kompletna bzdura!!!! no chyba ze sie jest z warszawy albo z krakowa gdzie mają kasy jak lodu a firmy nagłośnieniowe rosną jak grzyby po deszczu, na stan obecny posiadam 10 monitorów podłogowych i 4 drumfile dla bębniarza, kazdy odsłuch jest robiony własnoręcznie, pomiary wcale nie są takie drogie wykonanie też nie, nierozumiem tego pana który napisał ze na głośniki trzeba wydać 1500zł eeeee to jakiej mocy głośniki i jakiej firmy tam mają być??? Cały mój system nagłośnieniowy jest zbudowany na głośnikach Beymy i Eminenca, do tej pory nikt się nie żalił, a nieraz robiło się wielkie plenery z udziałami gwiazd z gornej połki, nikt nie miał pretensji wszyscy dziękowali, wielu akustyków wspominało także że nie wiedzieli że na śląsku są takie sprzęty, bo jakby nie było opiniia o slaskich sprzętach jest dosc marna tymczasem jest kilka osób(firm) które mają naprawde dobry sprzęt. Wracając do monitorów koszt głośników licząc glosnik 400W z serii profesjoinalnej eminenca + 2"driver to nie więcej jak 1000zł sklejka 18mm bodajze 150zł, zwrotnica, koce narożniki rączki gniazda moze z 200zł nawet liczac ze cos nas wyjdzie drozej to i tak jest ponizej 1500zł

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 23 sie 2003, 12:46

...przepraszam ze nie czytalem wszystkich postów do konca ale dziwi mnie fakt że ludzie są przeciwko budowaniu własnych konstrukcji monitorów, moze sie to wyda smieszne ale to jest kompletna bzdura!!!!

Pytanie rozpoczynające wątek dotyczyło monitorów bliskiego pola - specjalnych głośników studyjnych od których wymaga się idealnie płaskiej charakterystyki i bardzo wysokiej wierności przetwarzania. Nie myl tego z zestawami do nagłośnienia, gdzie nie ma takich wymogów, a jedynie wymaga się, żeby ładnie grało. Zrobienie dobrej jakości monitorów, na których można polegać w miksie daleko wykracza poza możliwości domowego majsterklepki.

ODPOWIEDZ