A może by panelik jakiś do VST?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
A może by panelik jakiś do VST?

Post autor: JankoMuzykant » piątek 21 gru 2007, 11:27

Mam ochotę wykonać sobie coś na bazie muzykanta 8 (to i to) . Mam na myśli jakiś ergonomiczny panel do sterowania którymś z vst. Syntezatory z panelami są drogie, a znowu uniwersalne sterowniki są... uniwersalne. Myślałem wstępnie o panelu do Synh1, nieco wzorowanym na oryginale ekranowym, ale bardziej intuicyjnym. W skład wchodziłyby 32 potencjometry (trzeba by z części zrezygnować, bo oryginalnie jest więcej), kilkanaście przycisków i ledy. Całość spinałaby się z pecetem po rs232, żeby już midi nie obciążać. Oczywiście można zrobić midi.

Wybrałem Synt1, bo jest to syntezator bardzo uniwersalny, intuicyjny, dopracowany i darmowy. Właściwie to kopalnia klasycznych brzmień do wszystkiego i bardzo to lubię. Ale nie upieram się. Może skupić sie na czymś innym? Jakieś pomysły?

Oczywiście taki panel będzie wysyłał cc i może sterować czymkolwiek, jednakże układ gałek i ledów musi być zoptymalizowany pod konkretny program (albo konkretną grupę kilku podobnych programów).

No i powstawałoby to nie wiadomo jak długo. Zresztą wspomniany muzykant 8 czeka jeszcze na opis. Podobnie obiecałem kiedyś zrobić sekwencer krokowy, ale jakoś mi się na razie nie chce :)
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
mytnik

Re: A może by panelik jakiś do VST?

Post autor: mytnik » piątek 21 gru 2007, 11:51

A co bys powiedział na
Cykliczne wyzwalanie nut w wersji hardware?
drummer

ODPOWIEDZ