Adaptacja akustyczna - pomieszczenie ze skośnymi ścianami
W linku poniżej załączam widziane z perspektywy miejsce które moge zagospodarować na małe domowe studyjko. Niebieski kolor ścian oznacza ściany (razem z podłogą i sufitem) prosopadłe lub równoległe, natomiast szary ściany skośne. Mam nadzieje że dość czytelny jest ten rysunek. Długości są w metrach, podane w przybliżeniu.
Pytanie: czy jest sens bawić się w jakiekolwiek wykładanie tego pomieszczenia czymkolwiek ; ) ? Chce tam nagrywac gitare elektryczną, gitare akustyczną, ew. wokal.
Pytanie: czy jest sens bawić się w jakiekolwiek wykładanie tego pomieszczenia czymkolwiek ; ) ? Chce tam nagrywac gitare elektryczną, gitare akustyczną, ew. wokal.
Re: Adaptacja akustyczna - pomieszczenie ze skośnymi ścianami
Jakas opinia/komentarz? Zupełnie nie znam sie na akustyce pomieszczeń. Przydałyby się jakiekolwiek uwagi...
jak jest okno to palarnie mozna zrobic...........co najwyzej
- piosenkarz
Tutaj mało, kiedy zostaje podjęty ten temat, bo za dużo już tego było. Przeczytaj sobie „Podręcznik akustyki” F. Alton Everest. Z doświadczenia wiem, że poddasze nie jest zbyt dobrze na studio, no chyba, że jest bardzo wysokie.
-
Zbynia strasznie jesteś opryskliwy.
...Zbynia strasznie jesteś opryskliwy....
spojrz na rysunek zanim sie odezwiesz......
pomieszczenie nadaje sie na mala palarnie albo schowek - na nic wiecej(no toaleta jeszcze)
spojrz na rysunek zanim sie odezwiesz......
pomieszczenie nadaje sie na mala palarnie albo schowek - na nic wiecej(no toaleta jeszcze)
Raczej kiepsko. Sam kiedyś walczyłem z takim pomieszczeniem i to była nierówna walka. Instrumenty lubią przestrzeń.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]
A do czego chcesz to pomieszczenie dokladnie wykorzystac? Adaptacja akustyczna wjakim kierunk? Gdyby to pomieszczenie wylozyc cale 10 cm gabka mysle ze z powodzeniem mozna by probowac wokal nagrac tam ( bo na odsluch to juz faktycznie koszmar). Ludzie robia takie kible jeszcze mniejsze od tego pomieszczenia co masz, wykladaja gabka, nagrywaja i to daje w jakis sposob rade. Biorac pod uwage ze te "kible" sa zazwyczaj mniejsze od tego co masz - mozna sie zastanowic. Na rezyserke jak bys mial jakies pomieszczenie zaraz obok najlepiej duuuze i prostokatne. Poczytaj o akustyce i idealnych wymiarach - w ogole to jest fajny temat:) Na tyle fajny ze mozna zapomniec o komponowaniu, nagrywaniu, mixowaniu oraz alamajsteringowaniu.... ;)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
...A do czego chcesz to pomieszczenie dokladnie wykorzystac? Adaptacja akustyczna wjakim kierunk? Gdyby to pomieszczenie wylozyc cale 10 cm gabka mysle ze z powodzeniem mozna by probowac wokal nagrac tam ( bo na odsluch to juz faktycznie koszmar). Ludzie robia takie kible jeszcze mniejsze od tego pomieszczenia co masz, wykladaja gabka, nagrywaja i to daje w jakis sposob rade. Biorac pod uwage ze te "kible" sa zazwyczaj mniejsze od tego co masz - mozna sie zastanowic. Na rezyserke jak bys mial jakies pomieszczenie zaraz obok najlepiej duuuze i prostokatne. Poczytaj o akustyce i idealnych wymiarach - w ogole to jest fajny temat:) Na tyle fajny ze mozna zapomniec o komponowaniu, nagrywaniu, mixowaniu oraz alamajsteringowaniu.... ;) ...
To pomieszczenie jest tylko do celów nagrywania, drugi pokoj mam przezaczony na reżyserke : )
jesli z tym pomieszczeniem nie da sie nic zrobic to mysle że wsadze tam po prostu kabine 1m x 2m x 1m z jakiejsc sklejki i wyłoże panelami z pianki akustycznej (w piramidki)
To pomieszczenie jest tylko do celów nagrywania, drugi pokoj mam przezaczony na reżyserke : )
jesli z tym pomieszczeniem nie da sie nic zrobic to mysle że wsadze tam po prostu kabine 1m x 2m x 1m z jakiejsc sklejki i wyłoże panelami z pianki akustycznej (w piramidki)