Akustyka pokoju - problem
Cześć,
Mam problem związany z akustyką mojego pokoju. Został swieżo odnowiony, pozbyłem sie starych mebli, i kupiłem nowe. Po tym zabiegu niestety to co słysze nie cieszy mnie zbytnio. Pokoj przy małym podniesieniu głosu i czy mocniejszym naciśnieciu entera aż chuczy od echa i słuchać dziwny metaliczny pogłos:/. Jedyne co dojdzie do wyposarzenia, to regał za drzwiami we wnęce na którym bedą książki.
Wymiary:
sciana czołowa: 2,70
sciana boczna lewa: 3,55
sciana prawa: 4,95
wnęka dł:1,10
wnęka szer: 1, 35
sciana tył: 3,80
W miejscach czerwonych kropek chce powiesić głośniki(b2031A). Założenie jest takie by uzyskać jak najlepszy odsluch grająć na gramofonach.
Jeżeli jesteście w stanie mi udzielić pomocy to bede wdzięczny.
W gre wchodzi również zakup ustrojów akustycznych jeżeli to pomoże!
http://www.fotoik.pl/?akcja=poczekalnia&ak=pokaz&id=22957
Pozdrawiam
Mam problem związany z akustyką mojego pokoju. Został swieżo odnowiony, pozbyłem sie starych mebli, i kupiłem nowe. Po tym zabiegu niestety to co słysze nie cieszy mnie zbytnio. Pokoj przy małym podniesieniu głosu i czy mocniejszym naciśnieciu entera aż chuczy od echa i słuchać dziwny metaliczny pogłos:/. Jedyne co dojdzie do wyposarzenia, to regał za drzwiami we wnęce na którym bedą książki.
Wymiary:
sciana czołowa: 2,70
sciana boczna lewa: 3,55
sciana prawa: 4,95
wnęka dł:1,10
wnęka szer: 1, 35
sciana tył: 3,80
W miejscach czerwonych kropek chce powiesić głośniki(b2031A). Założenie jest takie by uzyskać jak najlepszy odsluch grająć na gramofonach.
Jeżeli jesteście w stanie mi udzielić pomocy to bede wdzięczny.
W gre wchodzi również zakup ustrojów akustycznych jeżeli to pomoże!
http://www.fotoik.pl/?akcja=poczekalnia&ak=pokaz&id=22957
Pozdrawiam
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Akustyka pokoju - problem
Po pierwsze radził bym się zainteresować literaturą na temat akustyki. Jeżeli wymiary "wyposażenia" są takie jakie widać na rysunku (chodzi mi o stosunek wielkości tych mebli do wielkości pokoju) to "metaliczne echo" jest zrozumiałe. Jeżeli nie chcesz lub nie stać Cię na adaptacje akustyczną (a pokój ogromny się wydaje) to najpierw połóż dywan. Monitory nie powinny stać na komodzie. Na miejsce komody i szafy dałbym biurko z odstępem od ściany a monitorki bym postawił na statywach tak, aby trzymały równą odległość od ścian. Miejsce gdzie będziesz odsłuchiwać to co robisz musi zamknąć z monitorami trójkąt równoboczny. Zajrzyj do instrukcji Truthów, tam napewno są "rysunki" z akceptowalnymi ustawieniami i pozycjami. Co do "metalicznego echa" musisz się lektórką o akustyce posłużyć.
- Soundscape
- Kontakt:
Zajrzyj też do tutejszej wyszukiwarki, sporo na te tematy tu już jest.
Metaliczne echo to nic więcej tylko flutter echo lub trzepoczące echo, jak to woli - jest skutkiem powstawania fal stojących między równoległymi ścianami (lub podłogą i sufitem) - żeby się go pozbyć trzeba coś zrobić, żeby ściany nie były równoległe (to oczywiście dość kłopotliwe) bądź na przynajmniej jednej z nich powiesić jakiś ustrój rozpraszający lub pochłaniający (w zależności od tego, co chcemy uzyskać).
Zlokalizuj te powierzchnie i poproś kolegę, żeby do jednej z nich choćby koc przyłożył - test z klaskaniem w dłonie powinien Cię pozytywnie zaskoczyć, choć oczywiście koc nie jest ustrojem nawet przyzwoitym
Zlokalizuj te powierzchnie i poproś kolegę, żeby do jednej z nich choćby koc przyłożył - test z klaskaniem w dłonie powinien Cię pozytywnie zaskoczyć, choć oczywiście koc nie jest ustrojem nawet przyzwoitym

...Zajrzyj też do tutejszej wyszukiwarki, sporo na te tematy tu już jest....
Dokładnie.
Ale pierwsza prosta rada to po prostu jakieś proste pochłaniacze dźwięku typu dywanik, na ściany cokolwiek co będzie pochłaniać odbicia.
Nawet lepsze zastawienie ścian meblami da już lepszy efekt.
Innymi słowy musisz "zagracić" ten pokoik jeżeli zależy ci na lepszym dźwięku
PS. Ta wnęka jest nieco paskudna, może tu tkwi przyczyna odbić !?
Dokładnie.
Ale pierwsza prosta rada to po prostu jakieś proste pochłaniacze dźwięku typu dywanik, na ściany cokolwiek co będzie pochłaniać odbicia.
Nawet lepsze zastawienie ścian meblami da już lepszy efekt.
Innymi słowy musisz "zagracić" ten pokoik jeżeli zależy ci na lepszym dźwięku

PS. Ta wnęka jest nieco paskudna, może tu tkwi przyczyna odbić !?
Dywan już jest położony, a ustawienie i proporcje są dość wiernie odzwierciedlone na załączonym obrazku. Pod monitory bedą zrobione drewniane podstawy robione na zamówienie, które bedą przytwierdzone do sciany a między tymi półami a scianą bedzie guma grubości ok. 10mm. Tak samo zresztą jak pod monitorami.
Jeżeli chodzi o tematy zamieszczone na forum, to dość uważnie je przeczytałem lecz nie ma konkretnych odpowiedzi. Wiadomo każde pomieszczenie jest inne ale rada zawsze może być uniwersalna.
Mi chodzi o rady:
co i jak moge zmienić w ustawieniu
czym można wyeliminować ten brzydki pogłos
czy i jak ustawione/zamontowane ustroje mogą tu pomóc.
etc.
...
Po pierwsze radził bym się zainteresować literaturą na temat akustyki. Jeżeli wymiary "wyposażenia" są takie jakie widać na rysunku (chodzi mi o stosunek wielkości tych mebli do wielkości pokoju) to "metaliczne echo" jest zrozumiałe. Jeżeli nie chcesz lub nie stać Cię na adaptacje akustyczną (a pokój ogromny się wydaje) to najpierw połóż dywan. Monitory nie powinny stać na komodzie. Na miejsce komody i szafy dałbym biurko z odstępem od ściany a monitorki bym postawił na statywach tak, aby trzymały równą odległość od ścian. Miejsce gdzie będziesz odsłuchiwać to co robisz musi zamknąć z monitorami trójkąt równoboczny. Zajrzyj do instrukcji Truthów, tam napewno są "rysunki" z akceptowalnymi ustawieniami i pozycjami. Co do "metalicznego echa" musisz się lektórką o akustyce posłużyć....
Jeżeli chodzi o tematy zamieszczone na forum, to dość uważnie je przeczytałem lecz nie ma konkretnych odpowiedzi. Wiadomo każde pomieszczenie jest inne ale rada zawsze może być uniwersalna.
Mi chodzi o rady:
co i jak moge zmienić w ustawieniu
czym można wyeliminować ten brzydki pogłos
czy i jak ustawione/zamontowane ustroje mogą tu pomóc.
etc.
...
Po pierwsze radził bym się zainteresować literaturą na temat akustyki. Jeżeli wymiary "wyposażenia" są takie jakie widać na rysunku (chodzi mi o stosunek wielkości tych mebli do wielkości pokoju) to "metaliczne echo" jest zrozumiałe. Jeżeli nie chcesz lub nie stać Cię na adaptacje akustyczną (a pokój ogromny się wydaje) to najpierw połóż dywan. Monitory nie powinny stać na komodzie. Na miejsce komody i szafy dałbym biurko z odstępem od ściany a monitorki bym postawił na statywach tak, aby trzymały równą odległość od ścian. Miejsce gdzie będziesz odsłuchiwać to co robisz musi zamknąć z monitorami trójkąt równoboczny. Zajrzyj do instrukcji Truthów, tam napewno są "rysunki" z akceptowalnymi ustawieniami i pozycjami. Co do "metalicznego echa" musisz się lektórką o akustyce posłużyć....
czy umieszczenie w lewym górnym rogu cwierćwalca może przynieść jakiś efekt?.
Ew. gdzie umieszczone ustroje mogą przynieść pomoc?. wieszanie dywanów na scianach niestety odpada... moja kobieta jest estetką, więc....
Ew. gdzie umieszczone ustroje mogą przynieść pomoc?. wieszanie dywanów na scianach niestety odpada... moja kobieta jest estetką, więc....
- Soundscape
- Kontakt:
Wypróbuj jakiś koc, jak kolega wyżej radził. Jeżeli załatwi ten pogłos to problem z głowy. Ja też mam pewien pogłos w pokoju i nie mam specjalnych ustrojów akustycznych. Tyle że mniej-więcej się nauczyłem tych odbic i ogólnej akustyki pokoju, więc mogę spokojnie w nim pracować na własne potrzeby.
Pod monitory bym polecił coś w tym stylu . Podstawki z drewna też powinny dać rade. Ja też sobie na zamówienie wziąłem i się sprawdza. (Dolni sąsiedzi nic nie słyszą
)
Pod monitory bym polecił coś w tym stylu . Podstawki z drewna też powinny dać rade. Ja też sobie na zamówienie wziąłem i się sprawdza. (Dolni sąsiedzi nic nie słyszą

- Soundscape
- Kontakt:
Ew. gdzie umieszczone ustroje mogą przynieść pomoc?. wieszanie dywanów na scianach niestety odpada... moja kobieta jest estetką, więc.......
To powieś ładny dywan specjalnie projektowany na ściany
W poprzednim mieszkaniu mieliśmy takie i potrafi to dobrze wyglądać.
To powieś ładny dywan specjalnie projektowany na ściany

Po pierwsze pierwsze radzilbym zmienic lokalizacje odsluchow i umiescic je na dlugiej scianie i nieco od siebie oddalic. B2031 maja prawie 9 cali w basie i ciche nie sa, wiec nieco od sciany odsunac. Potem sprawdz patent z kocami, choc sugerowalbym kilka pro-paneli. Gdziestam w sieci jest program do wyliczania co i gdzie powiesic. Jak sobie przypomne to zapodam.
...phi...