Domowe "mini-studio"

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
4litery
Domowe "mini-studio"

Post autor: 4litery » wtorek 10 lip 2007, 10:02

Witam. Próbuje własnymi siłami stworzyć w domu "mini studio" bo napewno nie powinienem nazywac tego pomieszczenia w którym organizuje sobie miejsce do tworzenia muzyki i nagrywania wokalu STUDIEM.. Przynajmniej narazie nie

Przeszukiwałem internet żeby trafić na jakieś wskazówki co to zagospodarowania ścian, sufitu i podłogi...i tak trafiłem na to forum. Tu też przeglądałem tematy i jest troche podobnych, natomiast pomyślałem że musze założyć nowy temat bo póki co stoję z praca w miejscu... Dziś się zarejestrowałem więc witam wszystkich odwiedzających to forum.

Przechodząc do tematu, oto pomieszczenie w którym próbuje coś stworzyć :

http://img529.imageshack.us/img529/4600/30473396py2.jpg

Pomieszczenie nie jest wygłuszone watą szklaną i szczerze mówiąc nie chce tego robić z dwóch powodów. Po pierwsze jest to dość małe pomieszczenie i nie chciałbym go jeszcze bardziej zmniejszać, po drugie mam dosc dobry kontakt z "sąsiadami" rodzicami i nie ma problemu z ewentualnym hałasem który mógłby wychodzić poza mury piwnicy, gdzieś wyżej. Zresztą nie sądze żeby było w nim aż tak głośno żeby zakłucać komuś spokój na górze.
Mnie bardziej interesuje co zrobić z gołymi ścianami, sufitem i podłogą...
Co prawda są panela akustyczne które napewno były by dobre ale...jest to projekt dość mało budżetowy więc musze stosować jakieś zamienniki. No chyba że rozplanuje tak te panele i jeszcze jakiś materiał, żeby nie wydać za dużo pieniędzy.
Może ktos z was mógłby pomóc mi w jakimś sensownym umieszczeniu paneli, wytłoczek bądź innego materiału na suficie i ścianach?
Ja pomyślałem że sufit ze wzglądów finansowych obłożyć tylko wytłoczkami, na pogłogę kupić jakąś materiałową , dywanową wykładzinę no i myśleć jak rozplanować ściany w panelach i czymś jeszcze...

To co jest w linku, czyli plan tego pomieszczenia i zaznaczenie płyt gipsowych wygląda następująco...
Pod sufitem i w górnej części trzech z czterech ścian, zamontowane sa metalowe profile a na nich zbudowana z płyt gipsowych taka prostokatna konstrukcja zasłaniająca rury które tam są. Rury zostały obłozone bardzo grubą akustyczną watą szklaną, ale na płytach gipsowych póki co nie ma nic...
Czy to pwinno być obłożone właśnie np. tymi panelami czy jakiś innym materiałem?

Druga sprawa (niestety nie zaznaczona na rysunku) to mebel który niestety musi stać w tym pomieszczeniu. Dokladnie chodzi o szafę o wymiarach 60X90cm i wysokości sięgającej praktycznie do sufitu.
Chciałbym tak ustawić ten mebel, żeby wykorzystać go przynajmniej do małego odizolowania mikrofonu ktory ma tam być umieszczony. Oczywiście szafę tez można jakoś oblepić itp...
Jak w tym pomieszczeniu ustawić mikrofon i sprzęt (biurko , kolumny, komputer,gramofon, klawisze,mixer, dodatki) żeby było najbardziej korzystnie do nagrywania wokalu? (nie chce robić oddzielnej klatki wokalowej z podobnych powodów jak wyżej)

Myśle że napisałem dosć dużo chociaż i tak mam jeszcze wiele wiele pytań. Wydaje mi się jednak że na początek to chyba i tak wystarczy.

Mam nadzieję że znajdzie ktoś choć chwilę by pomyśleć nad moim problemem bo tak naprawdę nie robię nic od jakiegoś czasu bo nie wiem jak to wszystko zaplanować..
W każdym razie będę niezmiernie wdzięczny za jakies porady, linki do jakiś rzeczy które można wykorzystac lub wasze pomysły na to jak rozplanować ściany w moim pomieszczeniu

pozdrawiam
4litery

minimax

Re: Domowe "mini-studio"

Post autor: minimax » wtorek 10 lip 2007, 10:35

Nie chcę Cię zniechęcać, ale dobrze się zastanów nad inwestowaniem w to pomieszczenie. Posiada ono dość istotny mankament - mianowicie podobne dwa wymiary (wys. i szer.). Ja wiem, że posiadanie jakiegokolwiek w miarę swobodnego pomieszczenia pozostaje w sferze marzeń wielu młodych muzyków, ale fizyka jest nieubłagana. Cokolwiek dasz na ściany, i tak będziesz miał problemy z basem. Spróbuj dotrzeć do ludzi profesjonalnie zajmujących się projektowaniem akustycznym (wiem o dwóch w Polsce) - może uratują sprawę przy pomocy dobrze zaprojektowanych - na podstawie pomiarów - pułapek basowych. W przeciwnym razie nie nigdy będziesz w stanie nagrać tam instrumentu akustycznego poza wysokimi przeszkadzajkami, nie wspominając o miksie. Możesz co najwyżej traktować to jako pomieszczenie do ćwiczeń, wtedy kilka kwadratów (prostokątów, trapezów....) w miarę grubej i ciężkiej wykładziny dywanowej na ścianach (możesz dać podwójnie) powinno wystarczyć. Ale chcąc mieć dobry efekt zacząłbym od pomierzenia rezonansów pomieszczenia.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

4litery

Post autor: 4litery » wtorek 10 lip 2007, 10:47

...Nie chcę Cię zniechęcać, ale dobrze się zastanów nad inwestowaniem w to pomieszczenie. Posiada ono dość istotny mankament - mianowicie podobne dwa wymiary (wys. i szer.). Ja wiem, że posiadanie jakiegokolwiek w miarę swobodnego pomieszczenia pozostaje w sferze marzeń wielu młodych muzyków, ale fizyka jest nieubłagana. Cokolwiek dasz na ściany, i tak będziesz miał problemy z basem. Spróbuj dotrzeć do ludzi profesjonalnie zajmujących się projektowaniem akustycznym (wiem o dwóch w Polsce) - może uratują sprawę przy pomocy dobrze zaprojektowanych - na podstawie pomiarów - pułapek basowych. W przeciwnym razie nie nigdy będziesz w stanie nagrać tam instrumentu akustycznego poza wysokimi przeszkadzajkami, nie wspominając o miksie. Możesz co najwyżej traktować to jako pomieszczenie do ćwiczeń, wtedy kilka kwadratów (prostokątów, trapezów....) w miarę grubej i ciężkiej wykładziny dywanowej na ścianach (możesz dać podwójnie) powinno wystarczyć. Ale chcąc mieć dobry efekt zacząłbym od pomierzenia rezonansów pomieszczenia.
...
Dzięki.
Generalnie pomieszczenie ma służyć do mixów (rap/hip-hop i pokrewne) i zgrywania wokalu. Dlatego raczej instrumenty akustyczne nie będą tam zgrywane...
Rozumiem, że pomieszczenie nie jest idealne, ale czy naprawdę nie ma szansy uzyskać tam jakiegoś fajnego efektu wykorzystując jakieś materiały "akustyczne" ?

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 10 lip 2007, 11:17

kolego. pomieszczenie nie jest może idealne, ale nie jest też tragiczne. Ale sprawa wbrew pozorom niejest taka prosta. Najlepiej jak poprostu kupisz sobie książke F.A.Everesta bo pisać o tym można godzinami, a i tak wszystkiego ci nie jestem wstanie opisać.
Skąd jesteś, bo jeżeli gdzieś blisko białegostoku to bym był ci wstanie jakoś zobrazować, bo tak na odległość to lepiej żebyć przyinwestował w troche literatury.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

minimax

Post autor: minimax » wtorek 10 lip 2007, 11:18

Ale czy Twoje miksy mają się zaczynać od 500Hz?

Jak chcesz zrobić miks, kiedy pomieszczenie okłamuje Cię w basie?
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

4litery

Post autor: 4litery » wtorek 10 lip 2007, 12:06

...kolego. pomieszczenie nie jest może idealne, ale nie jest też tragiczne. Ale sprawa wbrew pozorom niejest taka prosta. Najlepiej jak poprostu kupisz sobie książke F.A.Everesta bo pisać o tym można godzinami, a i tak wszystkiego ci nie jestem wstanie opisać.
Skąd jesteś, bo jeżeli gdzieś blisko białegostoku to bym był ci wstanie jakoś zobrazować, bo tak na odległość to lepiej żebyć przyinwestował w troche literatury....
niestety nie jestem gdzieś blisko...
hmmm książka Everesta jest po angielsku... jeśli wogóle jest do dostania... niestety moja znajomość języka nie jest za dobra żeby rozumieć rzeczy techniczne...
poza tym literatura może mi dać wiedzę, ale nie praktyczną i na teraz/już a ja jak pisałem próbuję zrobić coś w dość amatorski sposób...

w zasadzie chodziło mi o to czy w tym pomieszczeniu można zastosować to co pisałem i ewentualnie jak to rozplanować...
oczywiście poszukam jakiś książek ale po to załozyłem post żeby tu też się czegoś dowiedzieć dzięki z góry za odpowiedzi

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 10 lip 2007, 12:27

Proponuje poczytac szereg artykułów w EIS na temat adaptacji pomieszczen, wiele mozesz sie nauczyc - przykladowe numery 10/2002 , 10/2005, 11/2005, 12/2005

A tutaj cos na szybko , dla uswiadomeinia sobie w ktorym miejscy jestes -
Obszar Botla - wykres

"Powyższy rysunek prezentuje tzw. obszar Bolta, czyli wyliczone teoretycznie proporcje wysokości i długości pomieszczenia dla jak najlepszego brzmienia niskich tonów (przy założeniu, że pomieszczenie ma wysokość 1m; dla innej wysokości dane trzeba odpowiednio zwielokrotnić)."

4litery

Post autor: 4litery » wtorek 10 lip 2007, 12:46

Słuchajcie , rozumiem że może nie jest to do końca tak jak powinno być ale.... Nie zmienie pomieszczenia... Jest takie jakie jest i innego nie mam niestety.... w całym moim poście opisane jest jak to wygląda, dlaczego i że jest to nisko budżetowy projekt....
wiem że wy wszyscy albo przynajmniej większość odwiedzających to forum zna się bardziej ode mnie dlatego pytam...pytam co zrobić ze ścianami w tym pomiesczeniu...z sufitem i podłogą... i z ustawieniem.

dziękuję za wyrozumiałość i trochę "inne" podejście do sprawy...

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 10 lip 2007, 13:46

książka everesta jest też po polsku!!! Wiedza teoretyczna to podstawa, żeby zacząć zdobywać praktyke...
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

4litery

Post autor: 4litery » wtorek 10 lip 2007, 14:23

...książka everesta jest też po polsku!!! Wiedza teoretyczna to podstawa, żeby zacząć zdobywać praktyke...
...
nie musisz krzyczeć... fakt książkę znalazłem...za ponad 100pln... przepraszam ale nie stać mnie póki co na nią
wiedza jest potrzebna ale czasami trzeba próbować wykorzystać to co można mieć teraz a nie czekać nie wiadomo ile żeby mieć coś co jest poza moim zasięgiem

nie pisze tego żeby kogoś wkurzyć czy nie wiadomo co tylko żeby ktoś spróbował mi pomóc z tym co mam... nawet jak bas będzie nie za dobry...

ODPOWIEDZ