Czy zezwala na to licencja programów?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
havier3
Czy zezwala na to licencja programów?

Post autor: havier3 » piątek 02 mar 2007, 10:43

WItam serdecznie wszystkich.
Mam pytanie a propos licencji softu. Mianowicie - w instrukcji Reaktora 2.3 piszą że licencja zezwala na zainstalowanie programu na wielu stacjach roboczych, ale można go używać w jednej chwili tylko na jednym kompie przez jedną osobę. Według mnie to świetne rozwiązanie. Moje pytanie brzmi czy to jest normalne i czy wszystki licencje tak właśnie działają, że można sobie mieć Cubase np na stacjonarnym i ewentualnie na laptopie i używać zależnie od potrzeby tu albo tu. Będe wdzięczny za info. Dzieki

mellodeque
Kontakt:

Re: Czy zezwala na to licencja programów?

Post autor: mellodeque » piątek 02 mar 2007, 11:45

Licencje działają tak jak jest w nich napisane.

Jesli napisano tak, to tak, jesli innaczej to innaczej - każda licencja jest inna i inne warunki muszą być spełnione.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 02 mar 2007, 11:48

...Licencje działają tak jak jest w nich napisane.

Jesli napisano tak, to tak, jesli innaczej to innaczej - każda licencja jest inna i inne warunki muszą być spełnione....
A co jeśli nic nie jest napisane - np. w CUbase nie znalazłem słowa o warunkach licencji.

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » wtorek 01 maja 2007, 17:19

A co jeśli nic nie jest napisane - np. w CUbase nie znalazłem słowa o warunkach licencji....
Jeśli chodzi o Cubase to możliwe jest używanie go tylko na jednym komputerze w danym czasie. A to dlatego, że Cubase działa na kluczu USB. W określonej sytuacji można używać 2 kopii - kiedy np. posiadasz wersję SE3 i update do wersji SL3, wówczas posiadasz 2 klucze USB które umożliwią uruchomienie dwóch Cubase na dwóch różnych komputerach.
[addsig]
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

ODPOWIEDZ