Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można kupić taki czytnik w obudowie 3,5 cala ? Coś takiego jak ten na stronece poniżej, tylko nie w tej KOSMICZNEJ CENIE.....
http://www.ide-to-cf.com/ide_to_cf_adapter.php?lang=en
Jak tak po necie patrzę, to jest tych adapterów CF-IDE od cholery, ale są albo bez zasilania, albo do wpięcia na pł.gł. PC a nie do taśmy, albo na płytce z "szufladą" na kartę w niewygodnym miejscu do montarzu w obudowie do stacji dyskietek.
P.S. Jak ktoś ma namiar do sklepu w innym mieście, to proszę o jakiegoś linka.
Czytnik kart CF zamiast stacji dyskietek
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Czytnik kart CF zamiast stacji dyskietek
Idziesz sobie na miły spacrek w sobotę rano na giełdę komputerową (obok klubu Stodoła) i nabywasz takowe urządzenie u przemiłych panów na bazarze za 45zł. Pełnia szczęścia.
...Idziesz sobie na miły spacrek w sobotę rano na giełdę komputerową (obok klubu Stodoła) i nabywasz takowe urządzenie u przemiłych panów na bazarze za 45zł. Pełnia szczęścia....
To wiem, ale sęk w tym, że pierwszą wolną sobotę albo niedzielę będę mieć w lipcu......
To wiem, ale sęk w tym, że pierwszą wolną sobotę albo niedzielę będę mieć w lipcu......
Mam taki czytnik i chciałbym Cię ostrzec przed jedną rzeczą. Czytnik wprawdzie ma złącze IDE ale on wcale nie jest widziany jako stacja dyskietek (które to stacje notabene mają zupełnie inne złącza niż dyski IDE). Większość systemów identyfikuje takie czytniki jako urządzenie emulujące napęd ZIP, co gorsza nie jest chyba możliwe bootowanie komputera z karty Flash umieszczonej w takim czytniku (bo nie daje się takiej karty sformatować tak, żeby miała boot sector).
...Mam taki czytnik i chciałbym Cię ostrzec przed jedną rzeczą. Czytnik wprawdzie ma złącze IDE ale on wcale nie jest widziany jako stacja dyskietek (które to stacje notabene mają zupełnie inne złącza niż dyski IDE). Większość systemów identyfikuje takie czytniki jako urządzenie emulujące napęd ZIP, co gorsza nie jest chyba możliwe bootowanie komputera z karty Flash umieszczonej w takim czytniku (bo nie daje się takiej karty sformatować tak, żeby miała boot sector)....
Witaj MB.
Od razu rozjaśnię temat, pisałem o tym w poście "MPC2000xl zmiana FDD na CF", ale post umarł śmiercią naturalną a jego zawartość nie pomogła mi w rozwiązaniu problemu.
Jak się domyślasz chcę zamiecnić napęd ZIP100 (Iomega) na adapter CF-IDE najlepiej już w obudowie. Widzę, że w MPC'cie napęd zip jest identyczny jak ten, który mam w PC i pracuje na złączach/taśmie IDE + kabel zasilający 4-pinowy. Identycznie jak CD-rom np.
Mam jeszcze wątpliwości co do zasilania.... widzę że napęd ZIP śmiga na 3,3V zasilaniu (a nie na 5V) a karty CF różnie: 3,3V 5V .....
Witaj MB.
Od razu rozjaśnię temat, pisałem o tym w poście "MPC2000xl zmiana FDD na CF", ale post umarł śmiercią naturalną a jego zawartość nie pomogła mi w rozwiązaniu problemu.
Jak się domyślasz chcę zamiecnić napęd ZIP100 (Iomega) na adapter CF-IDE najlepiej już w obudowie. Widzę, że w MPC'cie napęd zip jest identyczny jak ten, który mam w PC i pracuje na złączach/taśmie IDE + kabel zasilający 4-pinowy. Identycznie jak CD-rom np.
Mam jeszcze wątpliwości co do zasilania.... widzę że napęd ZIP śmiga na 3,3V zasilaniu (a nie na 5V) a karty CF różnie: 3,3V 5V .....
Mam jeszcze wątpliwości co do zasilania.... widzę że napęd ZIP śmiga na 3,3V zasilaniu (a nie na 5V) a karty CF różnie: 3,3V 5V ..... ...
Czyli potrzebujesz czegoś na wzór np. tego: Adapter CF - IDE. O zasilanie się specjalnie nie martw.
[addsig]
Mam jeszcze wątpliwości co do zasilania.... widzę że napęd ZIP śmiga na 3,3V zasilaniu (a nie na 5V) a karty CF różnie: 3,3V 5V ..... ...
Czyli potrzebujesz czegoś na wzór np. tego: Adapter CF - IDE. O zasilanie się specjalnie nie martw.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...Jak się domyślasz chcę zamiecnić napęd ZIP100 (Iomega) na adapter CF-IDE najlepiej już w obudowie. Widzę, że w MPC'cie napęd zip jest identyczny jak ten, który mam w PC i pracuje na złączach/taśmie IDE + kabel zasilający 4-pinowy. Identycznie jak CD-rom np.
...
No właśnie w przypadku tego adaptera mam problem, bo "port" zasilania jest umieszczony nie z tyłu tak jak port do taśmy IDE, tylko ma wierzchu płytki. Jak wepnę w niego kostkę z kablem od zasilania, to nie ma szans na upchanie tego w obudowie.....
...
No właśnie w przypadku tego adaptera mam problem, bo "port" zasilania jest umieszczony nie z tyłu tak jak port do taśmy IDE, tylko ma wierzchu płytki. Jak wepnę w niego kostkę z kablem od zasilania, to nie ma szans na upchanie tego w obudowie.....
...No właśnie w przypadku tego adaptera mam problem, bo "port" zasilania jest umieszczony nie z tyłu tak jak port do taśmy IDE, tylko ma wierzchu płytki. Jak wepnę w niego kostkę z kablem od zasilania, to nie ma szans na upchanie tego w obudowie........
E tam, popatrz lepiej na cenę płytki i ew. lutownicy + drobne przydatki.
Chyba, że chcesz coś dedykowanego mocno x razy droższego.
W takim razie nie miaułcz więcej
[addsig]
E tam, popatrz lepiej na cenę płytki i ew. lutownicy + drobne przydatki.
Chyba, że chcesz coś dedykowanego mocno x razy droższego.
W takim razie nie miaułcz więcej

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.