Sekwencer/kontroler MIDI
Witam
Od dłuższego czasu pracujemy nad mocno rozbudowanym kontrolerem MIDI. Poza możliwością sterowania wtyczkami VST dodatkowo będzie mógł pracować jako 32 krokowy sekwencer. Nie jest to żadna reklama tylko pytanie do użytkowników tego typu urządzeń. Chcemy zrobić sterownik uniwersalny, każdy powinien znaleść w nim coś dla siebie i pod siebie. Chciałbym poznać Wasze opinie, czego oczekujecie od kontrolera midi, co Wam ułatwiło by pracę przy wtyczkach, przy tworzeniu utworów itp. O moc nie macie się co martwić, sterownik jest na układzie Atmega32 .
[addsig]
Od dłuższego czasu pracujemy nad mocno rozbudowanym kontrolerem MIDI. Poza możliwością sterowania wtyczkami VST dodatkowo będzie mógł pracować jako 32 krokowy sekwencer. Nie jest to żadna reklama tylko pytanie do użytkowników tego typu urządzeń. Chcemy zrobić sterownik uniwersalny, każdy powinien znaleść w nim coś dla siebie i pod siebie. Chciałbym poznać Wasze opinie, czego oczekujecie od kontrolera midi, co Wam ułatwiło by pracę przy wtyczkach, przy tworzeniu utworów itp. O moc nie macie się co martwić, sterownik jest na układzie Atmega32 .
[addsig]
www.syntezatory.net - portal miłośników syntezatorów analogowych (i nie tylko)
Re: Sekwencer/kontroler MIDI
Pewnie dość kontrowersyjne ale:
Enkodery zamiast potencjometrów
duużo przycisków (z regulowanym trybem - mono i bistabilny, po 1 diodzie na przycisk - do Abletona)
taki mały projekcik :) (tu zrobiłem 3 kanały, a'la mikser)
O O O
O O O - enkodery
[] [] []
[] [] []
[] [] [] - przyciski
[] [] []
[] [] []
O O O - no tu może normalne potencjometry (panorama)
| | =
= | |
| = |
| | |
- 2 rzędy suwaków (16 w rzędzie, czyli 16 takich kanałów jakie tu narysowałem)
| | =
= | |
| = |
| | |
Enkodery zamiast potencjometrów
duużo przycisków (z regulowanym trybem - mono i bistabilny, po 1 diodzie na przycisk - do Abletona)
taki mały projekcik :) (tu zrobiłem 3 kanały, a'la mikser)
O O O
O O O - enkodery
[] [] []
[] [] []
[] [] [] - przyciski
[] [] []
[] [] []
O O O - no tu może normalne potencjometry (panorama)
| | =
= | |
| = |
| | |
- 2 rzędy suwaków (16 w rzędzie, czyli 16 takich kanałów jakie tu narysowałem)
| | =
= | |
| = |
| | |
www.myspace.com/pchelki
No i się obrazek zepsuł, zapomniałem że html nie akceptuje 2ch spacji pod rząd....
Ale chyba dość czytelny (no moze prócz suwaków...)
Ale chyba dość czytelny (no moze prócz suwaków...)
www.myspace.com/pchelki
Kontrolerów MIDI na rynku jest sporo, w tym trochę projektów DIY, na czele z Muzykantem naszego nieocenionego Janka. To czego brakuje to właśnie prostego sprzętowego sekwencera krokowego, który działałby na wzór sekwencerów analogowych z syntezatorów modularnych. Byłoby fajnie, gdyby pojawił się projekt prostego rozwiązania pozwalającego na sterowanie podstawowymi funkcjami takiego sekwencera przez zestaw potencjometrów (lub enkoderów) i wysyłającego komunikaty MIDI.
- JankoMuzykant
- Kontakt:
...Kontrolerów MIDI na rynku jest sporo, w tym trochę projektów DIY, na czele z Muzykantem
No właśnie, a nie ma sprytnego sekwencera krokowego, którego mi się robić nie chce.
A ja bym sobie życzył sampler frazy w typie kilka/naście fraz przełączanych pedałem, multitimbralowy (powiedzmy 4-8 kanałów), na pamięć sd (itp), z możliwością zrzucania owych fraz do peceta w celach archiwalnych (stąd taki nośnik).
Chodzi mi o prosty sampler typu ''hold-delay'', bez efektów, taki, żeby można sobie pograć np. na gitarze z samym sobą. Wystarczyła by rzeczywista dynamika ~70dB.
[addsig]
No właśnie, a nie ma sprytnego sekwencera krokowego, którego mi się robić nie chce.
A ja bym sobie życzył sampler frazy w typie kilka/naście fraz przełączanych pedałem, multitimbralowy (powiedzmy 4-8 kanałów), na pamięć sd (itp), z możliwością zrzucania owych fraz do peceta w celach archiwalnych (stąd taki nośnik).
Chodzi mi o prosty sampler typu ''hold-delay'', bez efektów, taki, żeby można sobie pograć np. na gitarze z samym sobą. Wystarczyła by rzeczywista dynamika ~70dB.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
Ja to bym chciał, jeśli już jakiś uniwersalny kontroler, to żeby miał jakieś konkretne padziki do maszyny perkusyjnej. Nie piszcie tylko zaraz, że przecież jest mpd16, bo on oprócz tych padów to nie bardzo jest uniwersalny :)
:)
Więc tak, małe sprostowanie, sekwencer będzie na układzie Atmega128. Co do Waszych wypowiedzi, może w niedalekiej przyszłości zrobimy i sampler i reżyserkę :) ale póki co to chyba zostaniemy przy tym co jest czyli 32 krokowy sekwencer na enkoderach oczywiście. Robimy już projekt małego kontrolera do wtyczek VST, 24 enkdery w pełni programowalne (taki ala pocket dial), na stronce niedługo zamieszczę jego projekt.
Niestety w jednym urządzeniu nie zamieścimy wszystkich pomysłów bo to by podniosło koszt urządzenia no i jego "nieatrakcyjność" by wzrosła.
Niestety w jednym urządzeniu nie zamieścimy wszystkich pomysłów bo to by podniosło koszt urządzenia no i jego "nieatrakcyjność" by wzrosła.
www.syntezatory.net - portal miłośników syntezatorów analogowych (i nie tylko)
...Więc tak, małe sprostowanie, sekwencer będzie na układzie Atmega128. Co do Waszych wypowiedzi, może w niedalekiej przyszłości zrobimy i sampler i reżyserkę :) ale póki co to chyba zostaniemy przy tym co jest czyli 32 krokowy sekwencer na enkoderach oczywiście. Robimy już projekt małego kontrolera do wtyczek VST, 24 enkdery w pełni programowalne (taki ala pocket dial), na stronce niedługo zamieszczę jego projekt.
Niestety w jednym urządzeniu nie zamieścimy wszystkich pomysłów bo to by podniosło koszt urządzenia no i jego "nieatrakcyjność" by wzrosła....
Jeśli to nie beret, daj znać na ukaef@wp.pl kiedy skończycie pracę nad tym urządzeniem.
[addsig]
Niestety w jednym urządzeniu nie zamieścimy wszystkich pomysłów bo to by podniosło koszt urządzenia no i jego "nieatrakcyjność" by wzrosła....
Jeśli to nie beret, daj znać na ukaef@wp.pl kiedy skończycie pracę nad tym urządzeniem.
[addsig]
:)
...Więc tak, małe sprostowanie, sekwencer będzie na układzie Atmega128. Co do Waszych wypowiedzi, może w niedalekiej przyszłości zrobimy i sampler i reżyserkę :) ale póki co to chyba zostaniemy przy tym co jest czyli 32 krokowy sekwencer na enkoderach oczywiście. Robimy już projekt małego kontrolera do wtyczek VST, 24 enkdery w pełni programowalne (taki ala pocket dial), na stronce niedługo zamieszczę jego projekt.
A arpegiator prosty?????
A arpegiator prosty?????
...Kontrolerów MIDI na rynku jest sporo, w tym trochę projektów DIY, na czele z Muzykantem naszego nieocenionego Janka. To czego brakuje to właśnie prostego sprzętowego sekwencera krokowego...
Jest sporo- z tym że te które coś reprezentują- np. możliwość podstawienia dowolnego parametru midi, wyświetlacz i kosztują sporo- jeśli udałoby się połączyć funkcjonalność i jakość z dobrą ceną i.t.p. sukces za granicą i w Polsce murowany.
Jeśli robicie to na serio- chetnię zostanę testerem- podpowiadaczem...
Jeśli mogę coś zaproponować na początek, to może wejście MIDI do szeregowego podłączenia klawiatury, czy kilku takich samych urządzeń.
Ten procesor ma chyba dwa porty szeregowe?
Sekwencer byłby już tylko naturalnym dodatkiem do całości- właściwie to nawet nie wiem po co to wbudowywać...
Jest sporo- z tym że te które coś reprezentują- np. możliwość podstawienia dowolnego parametru midi, wyświetlacz i kosztują sporo- jeśli udałoby się połączyć funkcjonalność i jakość z dobrą ceną i.t.p. sukces za granicą i w Polsce murowany.
Jeśli robicie to na serio- chetnię zostanę testerem- podpowiadaczem...
Jeśli mogę coś zaproponować na początek, to może wejście MIDI do szeregowego podłączenia klawiatury, czy kilku takich samych urządzeń.
Ten procesor ma chyba dwa porty szeregowe?
Sekwencer byłby już tylko naturalnym dodatkiem do całości- właściwie to nawet nie wiem po co to wbudowywać...