Projektanci studiów nagraniowych
Witam wszystkich.
Wreszcie prawdopodobnie znajdę czas aby zająć się na poważnie problemami rejestracji dźwięku. Chcę zbudować u siebie studio, ale nie chcę wyważać otwartych drzwi i dlatego poszukuję osoby, firmy, która pomogła by mi zrobić to na odpowiednim poziomie.
Posiadam przeznaczone na ten cel dwa pomieszczenia (w sumie ok. 60 m2) i chciałbym dokonać prawidłowej ich aranżacji akustycznej oraz funkcjonalnej (wygłuszenie i obłożenie ścian, podłogi, sufitu - projekt mebli, wyposażenia) i to jest na razie pierwszy mój cel.
Czy moglibyście polecić mi kogoś?
Pozdrawiam wszystkich.
[addsig]
Wreszcie prawdopodobnie znajdę czas aby zająć się na poważnie problemami rejestracji dźwięku. Chcę zbudować u siebie studio, ale nie chcę wyważać otwartych drzwi i dlatego poszukuję osoby, firmy, która pomogła by mi zrobić to na odpowiednim poziomie.
Posiadam przeznaczone na ten cel dwa pomieszczenia (w sumie ok. 60 m2) i chciałbym dokonać prawidłowej ich aranżacji akustycznej oraz funkcjonalnej (wygłuszenie i obłożenie ścian, podłogi, sufitu - projekt mebli, wyposażenia) i to jest na razie pierwszy mój cel.
Pozdrawiam wszystkich.
[addsig]
elektronik, programista, średnioszkolny muzyk, nagraniowiec amator
Re: Projektanci studiów nagraniowych
...Witam wszystkich.
Pozdrawiam wszystkich.
...
Nie wiem na jaką skalę planujesz to miłe przedsięzwzięcie, ale jeśli jesteś wykształcony, przy tym nie obce Ci majsterkowanie i chcesz (robiąc to samemu) zaoszczędzić grube kilkadziesiąt tysięcy, to na początek polecam lekturę F. Altona Everesta "Podręcznik Akustyki" + wiedzę wyszukaną na stronach www.
Nie krytykuję oczywiście działalności ludzi i firm zajmujących się adaptacją akustyczną wnętrz bo to szanuję.
Ciekaw tylko jestem, czy zdajesz sobie sprawę z kosztów takiego "zlecenia"
Pozdrawiam wszystkich.
...
Nie wiem na jaką skalę planujesz to miłe przedsięzwzięcie, ale jeśli jesteś wykształcony, przy tym nie obce Ci majsterkowanie i chcesz (robiąc to samemu) zaoszczędzić grube kilkadziesiąt tysięcy, to na początek polecam lekturę F. Altona Everesta "Podręcznik Akustyki" + wiedzę wyszukaną na stronach www.
Nie krytykuję oczywiście działalności ludzi i firm zajmujących się adaptacją akustyczną wnętrz bo to szanuję.
Ciekaw tylko jestem, czy zdajesz sobie sprawę z kosztów takiego "zlecenia"
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Mogę polecić 3 osoby które zajmują się adaptacją dźwiękową pomieszczeń... ale jeśli chciałbyś sam działać to mogę podesłać literaturę... za free oczywiście :) podaj tylko maila...
Pozdro.
Raff.
[addsig]
Pozdro.
Raff.
[addsig]
o pomieszczeniach znajdziesz tez sporo na forum www.audiostereo.pl w zakladce audio. podawalem tez kiedys tam link do kalkulatora wymiarow dyfuzora dla potrzebnych czestotliwosci.
- Anonim1989
...Mogę polecić 3 osoby które zajmują się adaptacją dźwiękową pomieszczeń... ale jeśli chciałbyś sam działać to mogę podesłać literaturę... za free oczywiście :) podaj tylko maila...
Pozdro.
Raff.
...
A czy ja też mógłbym prosić? Na tak20@wp.pl. Dziękuję
Pozdro.
Raff.
...
A czy ja też mógłbym prosić? Na tak20@wp.pl. Dziękuję

http://www.youtube.com/RapFilozof
https://www.facebook.com/RapFilozof
https://www.facebook.com/RapFilozof
Raff, jeśli to nie problem , to również chętnie bym przeglądnął te materiały. nihon86@o2.pl Z góry dzięki! pzdr!
Raff, mógłbym tesh prosić tę lekturkę ? :D marmarcin23@wp.pl
Z góry dzięki ;]
Z góry dzięki ;]
jesli to zbior ogolnie dostepnych materialow to podaj link albo wrzuc na jakis serwer i daj link
nikt tu nie bedzie mial nic przeciwko a i nie jeden z checia przejrzy
nikt tu nie bedzie mial nic przeciwko a i nie jeden z checia przejrzy
Ciekaw tylko jestem, czy zdajesz sobie sprawę z kosztów takiego "zlecenia"...
Książkę, którą podałeś mam, ale czasu niezbyt i dlatego chciałbym tak podziałać. Skala przedsięwzięcia to kilkadziesiąt kPLN na rok (jeżeli się mi coś nie pokręci). Zdaję sobie sprawę z kosztów takiego "zlecenia", czy będę w stanie je wytrzymać to się okaże. Chciałbym uzyskać ładne, naturalne brzmienie samego pomieszczenia studyjnego, z ew. możliwością jego przestrajania (zasłony, kotary, boazeria, cegła itd.), ale żeby to uzyskać mogę eksperymentować (odpada - brak czasu), lub zapłacić komuś kto mi pomoże zrobić to dobrze, lub powie, że tego się w tym pomieszczeniu nie da zrobić. Jest jeszcze pomieszczenie reżyserskie i tu też bym oczekiwał pomocy w projektowaniu doboru sprzętu, projektowaniu mebli, dostrojenia akustycznego (choć tutaj zawsze mogę posłużyć się najnowszym odsłuchami Genelec'a i wyrównać na drodze elektronicznej co się nie da akustycznie). Tak więc moje działanie nie wydaje się mi bezsensowne. Dzięki za włączenie się do bóży musguf.
Ciekaw tylko jestem, czy zdajesz sobie sprawę z kosztów takiego "zlecenia"...
Książkę, którą podałeś mam, ale czasu niezbyt i dlatego chciałbym tak podziałać. Skala przedsięwzięcia to kilkadziesiąt kPLN na rok (jeżeli się mi coś nie pokręci). Zdaję sobie sprawę z kosztów takiego "zlecenia", czy będę w stanie je wytrzymać to się okaże. Chciałbym uzyskać ładne, naturalne brzmienie samego pomieszczenia studyjnego, z ew. możliwością jego przestrajania (zasłony, kotary, boazeria, cegła itd.), ale żeby to uzyskać mogę eksperymentować (odpada - brak czasu), lub zapłacić komuś kto mi pomoże zrobić to dobrze, lub powie, że tego się w tym pomieszczeniu nie da zrobić. Jest jeszcze pomieszczenie reżyserskie i tu też bym oczekiwał pomocy w projektowaniu doboru sprzętu, projektowaniu mebli, dostrojenia akustycznego (choć tutaj zawsze mogę posłużyć się najnowszym odsłuchami Genelec'a i wyrównać na drodze elektronicznej co się nie da akustycznie). Tak więc moje działanie nie wydaje się mi bezsensowne. Dzięki za włączenie się do bóży musguf.

elektronik, programista, średnioszkolny muzyk, nagraniowiec amator