Dopiero teraz trafiłem na ten wątek... Przyznam się, że na elektronice znam się tylko na tyle, aby móc polutować sobie cały osprzęt w basie i gitarce, a MIDI nigdy do tej pory nie wykorzystywałem... Do tej pory, albowiem trudno nie docenić niesamowitego potencjału instruemntów wirtualnych i cyfrowych odpowiedników zawali-studiów w stylu Mesa, Marshall, Trace-Elliot itp. Chcę trochę poeksperymentować z koncertowaniem z notebookiem, zamiast wzmacniaczy i przydałby mi sie solidny kontroler nożny z portem MIDI, dzięki któremu mógłbym kontrolować takie aplikacje jak np. AmpliTube, czy GuitarRig, na scenie. Wizja zbudowanie czegoś niedużym kosztem i satysfakcja z efektu wydają się być bardzo zachęcające.
Teraz pytanie... Być może padła już na nie odpowiedź, ale niekoniecznie muszę się rozeznawać we wszystkim o czym Państwo piszecie w tym temacie.
Otóż, zależałoby mi na kontrolerze posiadającym 2 przełączniki banków oraz jakieś 8 do przełączania presetów (8 presetów w każdym z banków). Do tego 6 potencjometrów i opcjonalnie pedał i wyświetlacz. Czy to, co Pan JankoMuzykant stworzył, można skonfigurować w taki sposób, aby spełniało moje oczekiwania? Może jest to dość laickie pytanie, aczkolwiek grono zainteresowanych mogłoby być ogromne, jeśli gitarzyści mogliby otrzymać tego typu sprzęt... Pozdrawiam życząc wytrwałości w Pracy!
Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!
- somebody-someone
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
- JankoMuzykant
- Kontakt:
Re: Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!
Otóż, zależałoby mi na kontrolerze posiadającym 2 przełączniki banków oraz jakieś 8 do przełączania presetów (8 presetów w każdym z banków). Do tego 6 potencjometrów i opcjonalnie pedał i wyświetlacz. Czy to, co Pan JankoMuzykant stworzył, można skonfigurować w taki sposób, aby spełniało moje oczekiwania? Może jest to dość laickie pytanie, aczkolwiek grono zainteresowanych mogłoby być ogromne, jeśli gitarzyści mogliby otrzymać tego typu sprzęt... Pozdrawiam życząc wytrwałości w Pracy!...
Na razie masz możliwość zrobienia sobie przełączników wybierających programy, jest taki z wyświetlaczem. Z bankami jest kłopot, ponieważ każde urządzenie ma własny sposób wybierania banków, ale zwykle na scenie można wszystko wrzucić do jednego banku i problem się rozwiązuje.
Za jakiś czas będę robił muzykanta czwartego i będzie to urządzenie z gałkami (jedną albo od razu ośmioma, zobaczę, czy rozbijać to na dwa projekty). Myślałem co prawda, żeby zacząć od enkoderów (są prostsze w uruchamianiu), ale więcej chętnych jest na potencjometry.
Do enkoderów i tak wrócę, bo bardzo łatwo zrobić z nich duży sterownik (64 gałeczki).
[addsig]
Na razie masz możliwość zrobienia sobie przełączników wybierających programy, jest taki z wyświetlaczem. Z bankami jest kłopot, ponieważ każde urządzenie ma własny sposób wybierania banków, ale zwykle na scenie można wszystko wrzucić do jednego banku i problem się rozwiązuje.
Za jakiś czas będę robił muzykanta czwartego i będzie to urządzenie z gałkami (jedną albo od razu ośmioma, zobaczę, czy rozbijać to na dwa projekty). Myślałem co prawda, żeby zacząć od enkoderów (są prostsze w uruchamianiu), ale więcej chętnych jest na potencjometry.
Do enkoderów i tak wrócę, bo bardzo łatwo zrobić z nich duży sterownik (64 gałeczki).
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)