Studio 8x4m, czym i jak podzielić?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Zbynia
Re: Studio 8x4m, czym i jak podzielić?

Post autor: Zbynia » wtorek 17 paź 2006, 23:05

w sklepach budowlanych - nigdy z netu
zreszta 3/4 rzeczy z netu ma zawyzona cene - zapamietaj to bo trzeba sie naprawde naszukac a to ze sklep internetowy to tansze koszta itp i nizsza cena to niezla sciema wlasnie......

lismulder

Post autor: lismulder » wtorek 17 paź 2006, 23:07

Mam ten artykuł w EiS "Adaptacja Domowego Studia Nagrań". Czy nie lepiej byłoby zamiast płyty KG zastosować płytę wiórową, surową i na to wykładzine. Tak jak w artykule (jedna z opcji)?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 18 paź 2006, 12:37

przeczytaj jeszcze raz to co napisalem wyzej i zobacz z czym bedziesz mial klopot...plyta powiedzmy moze byc ale wzrastaja koszta bo jest kilka razy drozsza niz KG a wykladzina to na podloge

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 18 paź 2006, 13:03

nie chce mi sie czytać wszystkich postów, ale widze ze ktoś tu wspomina o Płycie , jeśli mowa o płytach Gipsowych na stelażu ... to odradzam, przeszedłem to , Zbudowałem studio ...Majster który robił ściany mówi , panie ma pan krzywe ściany , połóżmy płyty gipsowe ... no i położyłem ...
kosztowało mnie to kilka tysięcy zł.. oczywiście wywalone w błoto , pod spodem miałem grube panele z czegoś jak by ubita wata szklana 5 cm grube na , do tego zrobiony był stelaż, na to płyta gipsowa ...
Zdziwili byście sie co sie stało .... ja sam byłem zdziwiony ponieważ stelaż nie był dokładnie dopasowany ( a tego nie dało sie dokładnie dopasować ponieważ ściana była krzywa ) wszystko grało , jak wielka membrana ... po miesięcu , wszystko zwalałem bo nie dało sie pracowac , smieszna sprawa jak to rezonowało , gdy sie usiadło koło sciany tylnej dosłownie miałem wrazenie ze siedze obok SUBWOOFERA ...oczywiscie o nie wielkiej mocy , jednak dosyc skutecznie zakłocał prace

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 18 paź 2006, 13:26

ale mowimy o sciance dzialowej a nie okladaniu scian KG

ale jak pisalem wczesniej masa jest wazna - dlatego najlepiej scianke zrobic z cegly

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 18 paź 2006, 14:31

...ale mowimy o sciance dzialowej a nie okladaniu scian KG

ale jak pisalem wczesniej masa jest wazna - dlatego najlepiej scianke zrobic z cegly...
Z cegły jest najlepiej , moj kolega zrobił sobie tak studio w domu . miał spory pokoj, około 20m2 i jak to w nowym budownictwie wszystkie sciany z Gipso-kartonu , najwiekszy badziew jaki jest , grało jak pudło rezonansowe a ponad to słychac co sie dzieje w pokoju obok, wpadł na pomysł aby zbudowac przy scianach , sciany z cegieł i zrobił to ...... na to gabka i panele akustyczne .. i działa co prawda pokoj sie zmiejszy o jakies 40 cm z kazdej strony ... za to wytłumione jest dosyc powaznie , zastanwiałem sie tylko czy konstrukcja budynku to wytrzyma ... na razie podłoga sie nie zawaliła jeszcze .

lismulder

Post autor: lismulder » środa 18 paź 2006, 19:04

Czyli ścian nie okładać KG jak rozumiem?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 18 paź 2006, 21:26

...Czyli ścian nie okładać KG jak rozumiem?...
Z A P O M N I J !!!!! , Co prawda zapłaciłem tylko za monaz ,.... poniewaz to nie był moj pomysł p.Wiesław gartisowo zdemontował :) ale pomagałem , fajnie sie młotkowało , ale karton gips, stelaz i panele z waty szklanej kosztowały ponad 1000 zł i to było z 5 lat temu .... moze zeby to zrobic bardzo dokładnie , na prostej scianie itd... to moze ale i tak kiesko to widze ,
najllepsze sa cegły i to pełne , nie puste .

lismulder

Post autor: lismulder » czwartek 19 paź 2006, 21:26

A co strace nie stosując pustki powietrznej przy istniejącej ścianie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 20 paź 2006, 02:26

naprawde dobrze ci radze :zacznij od przeczytania ksiazki altona everesta - rozjasni ci kwestie i to bardzo....

ODPOWIEDZ