Klawiatura MIDI - Edirol PCR-M80

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Mati
Klawiatura MIDI - Edirol PCR-M80

Post autor: Mati » poniedziałek 26 cze 2006, 16:39

Witam.
Czy ktoś z Was miał już możliwość przetestowania klawiatury Edirol PCR-M80 i ewentualnie jak ona ma się do klawiatur z serii M-Audio Axiom 61, która to jak narazie jest nie osiągalna i właśnie dlatego zamierzam kupić coś innego np. Edirol PCR-M80, ale czy warto ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Klawiatura MIDI - Edirol PCR-M80

Post autor: Dobmatt » wtorek 27 cze 2006, 02:02

Klawiatury z serii Edirol PCR mają bodajże najprzyjemnejszy "feel", typowy dla Rolanda. Mam krótszą - PCR-30 - i nie narzekam, chociaż brakuje mi czasem Aftertouch.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 27 cze 2006, 03:23

ja z kolei mam pcr-m30 i bardzo chwaliłem ją sobie... do czasu kupna Novation Remote. ta druga ma znacznie większe możliwości, a klawiatura porównywalna. może ciut elastyczniej się gra na Edirolu, ale to tylko niuanse.
tak czy inaczej - seria pcr-m to udany produkt i jest godny polecenia.

[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 27 cze 2006, 14:10

...ja z kolei mam pcr-m30 i bardzo chwaliłem ją sobie... do czasu kupna Novation Remote. ta druga ma znacznie większe możliwości, a klawiatura porównywalna. może ciut elastyczniej się gra na Edirolu, ale to tylko niuanse.
tak czy inaczej - seria pcr-m to udany produkt i jest godny polecenia.

...
a jak jest z wykonaniem, bo wyglada solidnie na zdjeciu. czy tak samo jest w rzeczywistosci??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 27 cze 2006, 14:29

...a jak jest z wykonaniem, bo wyglada solidnie na zdjeciu. czy tak samo jest w rzeczywistosci??...
Wersja "M" Edirola w stosunku do wcześniejszej serii oprócz odświeżonego wyglądu ma poprawioną klawiaturę (naprawdę niezła) oraz nowy, montowany w rasowych syntezatorach Rolanda, mechanizm bendera. Solidność wykonania nie budzi zastrzeżeń.
Przy tym wszystkim warto jednak poszperać. Przypuszczam, iż w każdym większym sklepie znajdziesz ten sterownik, jak również alternatywy innych producentów. Nie zawsze to, co dobre dla jednego, będzie takim dla innych. Tym bardziej, iż nic nie napisałeś o ew. przeznaczeniu a przecież to ono głównie stanowi o wyborze.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » wtorek 27 cze 2006, 16:12

... Nie zawsze to, co dobre dla jednego, będzie takim dla innych. Tym bardziej, iż nic nie napisałeś o ew. przeznaczeniu a przecież to ono głównie stanowi o wyborze.
...

Jeśli chodzi o przeznaczenie klawiatury w moim przypadku, to będzie ona wykorzystywana jako klawiatura sterująca wirtualne instrumenty VST pod Cubase, a w szczególności do wgrywania poszczególnych linii melodycznych w utworze.

I na koniec mam jeszcze pytanie, jak się ma M-Audio Axiom61 do Edirol PCR-M80, za wyjątkiem, że jest pozbawiony padów i funkcji aftertouch ?

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 10 lip 2007, 19:20

...... Nie zawsze to, co dobre dla jednego, będzie takim dla innych. Tym bardziej, iż nic nie napisałeś o ew. przeznaczeniu a przecież to ono głównie stanowi o wyborze.
...

Jeśli chodzi o przeznaczenie klawiatury w moim przypadku, to będzie ona wykorzystywana jako klawiatura sterująca wirtualne instrumenty VST pod Cubase, a w szczególności do wgrywania poszczególnych linii melodycznych w utworze.

I na koniec mam jeszcze pytanie, jak się ma M-Audio Axiom61 do Edirol PCR-M80, za wyjątkiem, że jest pozbawiony padów i funkcji aftertouch ?...
też się zastanawiam nad klawiaturą sterującą i właśnie te dwa modele wchodzą wpadły mi w oko, ale niestety żaden z nich nie jest dla mnie idealny:
Axiom- klawiatura Semi-Weighted, czyli jak fortepian - do wygrywania współczesnych leadów nie bardzo :( reszta w tej klawiaturze jest super - pady, suwaki, wszystko czego potrzeba .szkoda tylko że nie ma wersji z inną klawiaturą.
Edirol- wygląda zawodowo, ale jak dla mnie dwa minusy - nie ma modulatora obok pitch i nie ma padów.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ