Foobar

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mytnik
Foobar

Post autor: mytnik » czwartek 20 paź 2005, 20:28

Witam wszystkich!

Nie rozumiem tej foobarowej epidemii. Mówi się że dźwięk jest "lepszy" niż w Winampie. Winampa nie używam, ale porównałem z WMPlayerem i stwierdzam, że różnica jest zerowa.

Jaka jest wasza opinia na temat tego tworu?

pozdrawiam
drummer

peter1pl

Re: Foobar

Post autor: peter1pl » czwartek 20 paź 2005, 21:57

Moim zdaniem te wszystkie WINAMPY, Foobary i inne badziewie to tylko strata miejsca na dysku. Beton totalny...

Też nie wyczuwam różnicy między Windows Media Playere'em, WinAmpem i Foobarem.

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 20 paź 2005, 23:01

Beton beton! Ja nie szukam nawet czegoś innego co daje mi system operacyjny do odsłuchiwania czegokolwiek 'na szybko', ale zaśmierdziało mi jakimiś bredniami odnośnie jakości i chciałem poznać opinie innych.

pozdrowienia
drummer

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 20 paź 2005, 23:44

...zaśmierdziało mi jakimiś bredniami odnośnie jakości i chciałem poznać opinie innych....

Nie testowałem, ale ponoć ta "lepszość" brzmienia wynika z wpiętych w ustawieniach domyślnych pluginów z kompresorem na czele. Niemniej może ktoś to sprawdzi.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » czwartek 20 paź 2005, 23:57

......

Tylko od ciebie zależy czy użyjesz efektów czy też nie, nawet mozesz ich nie instalować. W Default foobar nie dodaje nic, aby usprawnić brzmienie. JA używam tylko i wyłącznie foobara, dlatego, że jego interfejs jest w połowie otwarty przez co mogę dostosowac go do swoich potrzeb. Nie jest też przerysowany tak jak winamp czy inne playerey, ma wiernie odtwarzać muzę a nie filmy i jakieś niestworzone pierdoły. Dla porównania spróbujcie poukładać mp3-ki pomiędzy kodowane w CBR i w VBR (napewno takowe posiadacie) - w fooobarze robię to w kilka sekund, winamp nie będzie miał takiej opcji.

Co tu dużo gadać FOOBAR RULEZZ!

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 21 paź 2005, 01:30

"Najważniejszą i nowatorską sprawą w dziedzinie odtwarzania jest zastosowane w nim wewnętrzne przetwarzanie danych realizowane na 64 bitach z konwersją na sygnał 16/24 bitowy wyjściowy z ditherem, czyli odpowiednio dobranym cichym szumem poprawiającym wrażenia odsłuchowe. Stratne formaty dekodowane są do 32bit więc nie zachodzi obcinanie dużych wartości sygnału. To naprawdę znacznie poprawia jakość dźwięku." Znacznie w odniesieniu do czego?

Opinia PC World też stawia Foobara na czele.

Tutaj piszą o KX'ach i ASIO w Foobarze i taka sentencja: "Jezeli po zainstalowaniu i skonfigurowaniu jak wyzej nie slyszycie roznicy miedzy ASIO, a DirectSound/KernelStreaming/WaveOut, to albo macie

beznadziejny sprzet (w stylu plastikowych radyjek komunijnych) albo jestescie glusi (slon wam na uszy nadepnal). NO OFFENCE"

A autor Foobara (ponoć to on napisał też w większości Winamp'a) odpowiada TU czy rzeczywiście Foobar brzmi lepiej niż inne playery...
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 21 paź 2005, 16:30

Zwracam honor

Przedtem ustawiałem tylko wyjście w panelu sterowania (przełączałem na Julię). Po ustawieniu Julii w foobarze faktycznie słychać różnicę. Testowałem na Trivium "Pull Harder On The Strings Of", zauważyłem różnicę szczególnie na blachach w intro oraz na przesterach.

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 21 paź 2005, 17:11

Testów c.d.

Utwór wsadziłem do Cubase. Albo zmęczył mi się słuch w tym momencie, albo różnic pomiędzy WM i Cubase nie ma. Wcześniej napisałem że jakas różnica jest. teraz już jej nie wyłapuje. Może za głośno robiłem test. Odpocznę i powtórzę. Jak by się komuś chciało to proszę o taki sam test jakiegoś nru, najlepiej jeszcze z Winampem. Ja jak wcześniej napisałem tego ostatnniego nie używam.

pozdrawiam
drummer

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 22 paź 2005, 02:28

na sluch nie testuj bo to nie do stestowania - jeszcze wyjdzie ze ladniej gra z jakiegos winampa bo dodaje swoje plusiki.........

odpal z jednego i z drugiego i zgraj to na inny komp i porownaj pliki - pamietaj tylko zeby glosnosc byla identyczna - porownuj przez odwrocenie fazy i masz klopot z glowy - zobaczysz gdzie wywali pomylki lub zmiany.....

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 22 paź 2005, 13:05

odpal z jednego i z drugiego i zgraj to na inny komp i porownaj pliki

Test o tyle moze byc falszywy, ze kazda aplikacja moze inaczej skorzystac z kodekow.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ