odglosy wiatraków a zdrowie

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
odglosy wiatraków a zdrowie

Post autor: Tadeo » środa 19 paź 2005, 16:23

witam.

Zawsze myslałem ze elektrownie z wiatrakami są ekonomiczne i przyjazne środowisku (przyznam ze specjalnie się nie interesowałem szczegółami z braku czasy czy też z innych powodów - mój błąd, niewazne)

musze się podzielić z wami pewnym spostrzeżeniem.

W mojej okolicy powstał pomysł zbudowania elektrowni napedzanej wiatrakami. Znalazło sie grono przeciwników tego projektu głoszących teze iż owe wiatraki wydobywając infradźwięki są szkodliwe dla zdrowia: bóle głowy bezsenność, a nawet zatrzymanie pracy serca-zawał.

Zastanawiam się jak duze mozy byc to zagrozenie, jak mozna je zmierzyć.

przeszła mi nawet przez głowe mysl zeby nagrać te dzwięki (dwa wiatraczki juz stoją) ale szybka zszedłem na ziemię uswiadamiajac sobie ze cieżko byłoby odseparowac sub-czestotliwosci skrzydlatych machin od podmuchów wiatru...albo przy bezwietrznej pogodzie dokonac nagrania hmmm.

majac takie nagranie mógłbym obalic stwierdzenie zagrozenia zycia, lub w najgorszym przypadku podpowiedziec bezpieczną odległość w jakiej miałaby byc elektrownia...

to taki spontaniczny poscik i byc moze nie do rzeczy pisze...takze prosze sie nie smiać.

problem mimo wszystko jest poważny

jak widac,zagrozenie dla człowieka czycha na kazdym kroku ...

Awatar użytkownika
jexus

Re: odglosy wiatraków a zdrowie

Post autor: jexus » środa 19 paź 2005, 18:46

Rób, rób te badania zanim ktoś sobie w łeb strzeli ;)

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 19 paź 2005, 18:48

...cieżko byłoby odseparowac sub-czestotliwosci skrzydlatych machin od podmuchów wiatru...albo przy bezwietrznej pogodzie dokonac nagrania hmmm. **********************

A czym bracie chciałbyś to nagrać, skoro infradźwięki to pasmo poniżej 20Hz, lub wg innych norm - nawet 16 Hz?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 19 paź 2005, 19:15

glupi zawsze beda przeciwni - takich ludzi powinno sie separowac bo tak naprawde to tylko szkodza nie majac pojecia......

glupia sprawa spalarni smieci i recyklingu - pewnie jest bardziej szkodliwa niz dziesiatki ciezarowek wywozacych syf daleko za miasto gdzie to sobie lezy kilkanascie lat i truje glebe wokol......

Awatar użytkownika
Picus

Post autor: Picus » czwartek 20 paź 2005, 07:15

Znalazło sie grono przeciwników tego projektu głoszących teze iż owe wiatraki wydobywając infradźwięki są szkodliwe dla zdrowia: bóle głowy bezsenność, a nawet zatrzymanie pracy serca-zawał.

Zastanawiam się jak duze mozy byc to zagrozenie, jak mozna je zmierzyć.

Witam.

Wydaje mi się, że na początek należy potwierdzić tezę o szkodliwości takowych fal na zdrowie. Równie dobrze można wysunąć teze, że

obracające się łopatki wiatraka ocierają się o cząsteczki powietrza

powodując ich jonizację a to też może być szkodliwe dla zdrowia.

A jeśli już koniecznie trzeba będzie zmierzyć infradźwięki to

rzucenie zapytania na googlach może dać rozwiązanie.

A napewno pomoże najbliższa politechnika.

Pozdrawiam,

Picuś

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 20 paź 2005, 11:04

przeszła mi nawet przez głowe mysl zeby nagrać te dzwięki (dwa wiatraczki juz stoją) ale szybka zszedłem na ziemię uswiadamiajac sobie ze cieżko byłoby odseparowac sub-czestotliwosci skrzydlatych machin od podmuchów wiatru...albo przy bezwietrznej pogodzie dokonac nagrania

to bedzie raczej trudne zwazywszy na to, ze te najbardziej szkodliwe infradzwieki to czestotliwosci srednio:

7-8 Hz odpowiadajace za potencjalne bole glowy i zle samopoczucie

1,2-1,5 Hz odpowiadajace za klopoty z krazeniem i akcja serca, mogace doprowadzic nawet to zatrzymania akcji serca..

pozdrawiam..

the Sun Personality

ODPOWIEDZ