Dopuszczalny poziom głośności

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Kitaro
Dopuszczalny poziom głośności

Post autor: Kitaro » sobota 09 lip 2005, 01:01

Jaki jest dopuszczalny poziom głośności przy której kompzytor/realizator/itp może pracować, powiedzmy 8 godzin dziennie, bez narażenia swojego słuchu? Z tego co wiem to 85db, ale widziałem też jak pisali 75db, bądź 80db.

I oczywiście przy jakich głośnościach Wy pracujecie w studiach?

Awatar użytkownika
Kamil

Re: Dopuszczalny poziom głośności

Post autor: Kamil » sobota 09 lip 2005, 03:16

...Jaki jest dopuszczalny poziom głośności przy której kompzytor/realizator/itp może pracować, powiedzmy 8 godzin dziennie, bez narażenia swojego słuchu? Z tego co wiem to 85db, ale widziałem też jak pisali 75db, bądź 80db.

I oczywiście przy jakich głośnościach Wy pracujecie w studiach?...

Chłopie, co za pytanie...

A siedź se przed kompem ile chcesz i jak głośno chcesz włącz se "muze"

Słuch się męczy ale różnie u różnych ludzi. Jak naglaśniasz punk rock i metal to nawet 100db będzie za cicho dla Ciebie - bo tak możesz mieć słuch upierd...ny.

Standardowo to 85 db, ale w warunkach studyjnych z dobrym (wymiarowo) pomieszczeniem i dobrej klasy monitorami bliskiego...

I nie siedź długo przed kompem bo wzrok popsujesz i wyśpij się bo to teżważne a nie zarywaj nocy. Słuchanie obiektywne i analityczne to sztuka i to trzeba trenować długi czas.

Nie ma lekko.

Pozdrawiam . ;p

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 09 lip 2005, 05:02

Chłopie, co za pytanie...

A siedź se przed kompem ile chcesz i jak głośno chcesz włącz se "muze"

Słuch się męczy ale różnie u różnych ludzi. Jak naglaśniasz punk rock i metal to nawet 100db będzie za cicho dla Ciebie - bo tak możesz mieć słuch upierd...ny.

Standardowo to 85 db, ale w warunkach studyjnych z dobrym (wymiarowo) pomieszczeniem i dobrej klasy monitorami bliskiego...

I nie siedź długo przed kompem bo wzrok popsujesz i wyśpij się bo to teżważne a nie zarywaj nocy. Słuchanie obiektywne i analityczne to sztuka i to trzeba trenować długi czas.

Nie ma lekko.

Pozdrawiam . ;p...

A po nocce krecenia dzwieku, szczegolnie miksu, sprawdz wynik swojej pracy z rana, kiedy bedziesz wyspany i wypoczety. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 09 lip 2005, 09:06

...Jaki jest dopuszczalny poziom głośności przy której kompzytor/realizator/itp może pracować, powiedzmy 8 godzin dziennie, bez narażenia swojego słuchu? Z tego co wiem to 85db, ale widziałem też jak pisali 75db, bądź 80db.

I oczywiście przy jakich głośnościach Wy pracujecie w studiach?...

8 godzin dziennie - 90dBA

6 godzin dziennie - 92dBA

4 godziny dziennie - 95dBA

3 godziny dziennie - 97dBA

2 godziny dziennie - 100dBA

1.5 godziny dziennie - 102dBA

1 godzina dziennie - 105dBA

0.5 godziny dziennie - 110dBA

<0.25 godziny dziennie - 115dBA

Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » sobota 09 lip 2005, 09:42

Mam nadzieję, że pomogłem....

a ja tylko jeszcze dodam, ze w roznych krajach te normy wygladaja roznie i tak np. u naszych zachodnich sasiadow sa o jakies 5 dB ostrzejsze niz te wartosci, ktore kolega tu podal.

A tak realnie: ile osob bedzie ustawialo SPL z sonometrem w reku? Poza tym - w czasie miksu przeciez nie sluchamy muzy zupelnie bez przerwy.

Nie zapominajmy o zdrowym rozsadku - normy normami, a najbezpieczniej pracowac ciocho, od czasu do czasu zglasniajac dla kontroli :)

pozdr.

bjortos

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 09 lip 2005, 12:51

...**********************

Mam nadzieję, że pomogłem....

To ile kto wytrzyma , to jest bardzo indywidualna sprawa, ja po 30 min , zaczynam miec problem z niskimi czestotliwosciami , i nie zaleznie czy słucham głosno czy bardzo głosno ..... po godzinie, głuchne i musze sie resetowac, odpoczynek, około 20 min, znam dosyc znanego realizatora w polsce ktory włacza sobie dosyc Cicho PINK NOISE na około 1 min , probowałem smieszna sprawa słuch moze nie odpoczywa ale sie zeruje ,

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » niedziela 10 lip 2005, 11:46

To ile kto wytrzyma , to jest bardzo indywidualna sprawa, ja po 30 min , zaczynam miec problem z niskimi czestotliwosciami , i nie zaleznie czy słucham głosno czy bardzo głosno ..... po godzinie, głuchne i musze sie resetowac, odpoczynek, około 20 min, znam dosyc znanego realizatora w polsce ktory włacza sobie dosyc Cicho PINK NOISE na około 1 min , probowałem smieszna sprawa słuch moze nie odpoczywa ale sie zeruje ,

...

Z tym szumem to dobry patent - polecam też!

pozdr
[addsig]
bębniarz

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 10 lip 2005, 15:31

...To ile kto wytrzyma , to jest bardzo indywidualna sprawa, ja po 30 min , zaczynam miec problem z niskimi czestotliwosciami , i nie zaleznie czy słucham głosno czy bardzo głosno ..... po godzinie, głuchne i musze sie resetowac, odpoczynek, około 20 min, znam dosyc znanego realizatora w polsce ktory włacza sobie dosyc Cicho PINK NOISE na około 1 min , probowałem smieszna sprawa słuch moze nie odpoczywa ale sie zeruje ,

...

Z tym szumem to dobry patent - polecam też!

pozdr

...

No to trzeba będzie wypróbować ;)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ