Pro Tools M-Powered - w końcu jakaś alternatywa

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
ekonom
Pro Tools M-Powered - w końcu jakaś alternatywa

Post autor: ekonom » czwartek 07 kwie 2005, 14:51

Pro Tools M - powered jest odpowiednikiem wersji LE.

zasadniczą różnicą jest to że wersja m-powered pracuje z wybranymi modelami interfejsów firmy M-audio. Moim zdaniem to bardzo dobrze że w końcu jest jakiś ruch w tym temacie. Teraz można kupić np. firewire 410 i do tego soft Pro Tools m-powered i mamy przyzwoity mobilny zestaw. W ofercie Digidesign do tej pory niewielkich rozmiarów był tylko Mbox ale moim zdaniem jest zdecydowanie słabszym rozwiązaniem niż firewire 410 ponieważ jest to interfejs USB. Ogólnie wszystko fajnie pięknie tylko firma M-Audio powinna dawać Pro Toolsa m-powered za darmo do swoich interfejsów tak jak to miało miejsce w przypadku Digidesign. Miejmy nadzieję że w obrębie jednej wielkiej rodziny wszystko się unormuje z korzyścią dla klienta! Gdyby soft był darmowy do interfejsów M-audio to bym się zdecydował na firewire 410. Co myślicie o takich zmianach w zakresie platformy Pro Tools?

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Re: Pro Tools M-Powered - w końcu jakaś alternatywa

Post autor: pawello » czwartek 07 kwie 2005, 15:03

...

protools to niewatpliwie super sprawa - ale nie za 350 dolarow w wersji LE.. to chyba lekka przesada..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Grey

Post autor: Grey » czwartek 07 kwie 2005, 16:33

e tam... nie ma co piać nad protoolsem, konkurencja jest wcale nie gorsza i nie tak restrykcyjna co do używanych kart. Na pochybel Protoolsowi!
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » czwartek 07 kwie 2005, 18:00

Miejmy nadzieję że w obrębie jednej wielkiej rodziny wszystko się unormuje z korzyścią dla klienta!...

chyba będzie ciężko...:)

(taka) nadzieja matką głupich;)

pozdr.d

profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » czwartek 07 kwie 2005, 18:52

Digidesign musi iść z duchem czasu, bo system Protoolsj jest bardzo dobry, ale w tym momencie nie jest jedyny.Bardzo zainteresowały mnie ostatnio nowe systemy Tascama na FireWire, które w wersji typu mikser z motoryzowanymi suwakami kosztuje w USA już niewiele ponad 1000 dolarów i za tę kwotę otrzymujemy też Cubase LE a więc możemy natychmiast rozpocząć pracę.W tym momencie przypomina mi się oczywiście DIGI 002 i podobne możliwości za cenę trzy razy wyższą.Wydaje mi się, że jeśli Digidesign będzie chciał chociaż w przybliżeniu utrzymać swoją pozycję na rynku musi dokonać zmian w strategii firmy.Kroki typu wprowadzenie wiecznie kulejących sterowników ASIO dla urządzeń to już stanowczo za mało!!!
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.

ekonom

Post autor: ekonom » czwartek 07 kwie 2005, 21:26

002 Rack kosztuje nieco ponad 1000$ więc nie bardzo rozumiem czego cena jest 3 razy większa...poza tym wydaje mi się że Pro tools nawet w wersji LE jest nieco bardziej zaawansowanym narzędziem niż Cubase LE.

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » czwartek 07 kwie 2005, 22:52

...002 Rack kosztuje nieco ponad 1000$ więc nie bardzo rozumiem czego cena jest 3 razy większa...poza tym wydaje mi się że Pro tools nawet w wersji LE jest nieco bardziej zaawansowanym narzędziem niż Cubase LE....

Ja pisze o urządzeniach Tascama w formie miksera z motoryzowanymi suwakami i pełnym sterowaniem sekwensera FW-1884, a te można porównywać do pełnej wersji DIGI 002 a nie wersji RACK.

Na temat tego, który program jest lepszy oczywiście toczy się dyskusja i trudnio to rozstrzygnąć, ale przypominam, że Cubase LE ma np.48 śladów audio + bardzo rozbudowane midi a Protools LE tylko 32 i edycje midi taką sobie. Pozostaje oczywiście problem, kto na czym lubi pracować.To chyba najważniejsze. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koval

Post autor: Koval » piątek 08 kwie 2005, 00:02

Jesli ProTools to .... tylko HD ale kogo na to stac ?? a jesli cos innego to... tylko NUENDO... tez powinno byc tansze, ale przy cenie ProToolsa HD to alternatywny zestaw na PC ta z rownie dobrymi przetwornikami i moze graficznie mniej ladny, ale funkcjonalnie swietny mozna miec dziesiec razy taniej...

[addsig]

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » piątek 08 kwie 2005, 01:18

...Jesli ProTools to .... tylko HD ale kogo na to stac ? a jesli cos innego to... tylko NUENDO... tez powinno byc tansze, ale przy cenie ProToolsa HD to alternatywny zestaw na PC ta z rownie dobrymi przetwornikami i moze graficznie mniej ladny, ale funkcjonalnie swietny mozna miec dziesiec razy taniej...

...

No musze powiedzieć, że moim zdaniem Nuendo czy SX to programy jeśli chodzi o estetykę bardzo dopracowane.Mnie się Nuendo podoba. Jeśli chodzi o Protoolsa to jest to system bardzo dobry, ale w tym momencie już za drogi.To chyba dobry ruch, że będzie można używać Protoolsa z kartami M-Audio.W momencie, gdy nagrywa się maksymalnie 4 ślady audio (2+2) to takie rozwiązanie z Audiophilem 192+ Protools LE jest dosyć nowoczesne i jakościowo wystarczające do nawet zaawansowanych produkcji. Problemem jest tylko to nieszczęsne midi.Przez rok pracowałem na DIGI 001 z Protoolsem i denerwowały mnie skromne możliwości edycyjne midi i nieporęczność rozwiązań i w rezultacie instrumenty klawiszowe aranżowałem i nagrywałem w starym Cubase.Jednak tam były znowu inne problemy.Komputer działał dziwnie ze sterownikiem asio dla DIGI, często program odmawiał współpracy itd.Podobne kłopoty miały miejsce z DIGI 001 na Macu z systemem osX i core audio.Core midi nie działało.

Moim zdaniem jeśli tylko soft Digidesign+ karty M-Audio będą bezproblemowo współpracowały to warto wydać te 1000pln i pracować na ulubionym programie.

Davi

Post autor: Davi » piątek 08 kwie 2005, 01:37

Ja raczej nie traktowal bym programow dopietych do interfejsow jako czegos co rozwiaze sprawe profesjonalnego programu, on bedzie poprostu obciety we funkcjach i to czesto tych najistotniejszych, ale sa tego plusy... mozna od zaraz zbrac sie za nagrywanie i to nic nie kosztuje ! o ile dana firma nie podnosi ceny interfejsu by sobie odbic wspolprace z firma ktora program udziela free...ale jak kazdy wie kazdy musi cos zarobic...kolejny plus to mozliwosc upgradowania programu z wersji np lite do pelnej wersji za mniejsza kwote niz kupno nowego programu...reasumujac jestem za tym zeby program byl dolaczony do interfejsu tym bardziej ze moglby byc to pro tols choc go nie uzywam ( tylko Nuendo 2.0)wiem ze jest zawansowanym programem i dosc intuicyjnym....wszystko byle dla konsumenta na szczescie konkurencja jest naszym sprzymiezencem Pozdrawiam

ODPOWIEDZ