Nowy Mac Mini, co to takiego?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
kos
Nowy Mac Mini, co to takiego?

Post autor: kos » środa 12 sty 2005, 18:34

Czytam w necie o wprowadzanym własnie z wielkimi fanfarami nowym modelu komputera Mac'a o nazwie Mac Mini . Zapowiadane to jest jako budżetowa wersja Maca bez monitora , klawiatury i myszy która ma zrewolucjonizować rynek komputerów i zagrozić dominacji pecetów. Wygląda to bardzo kusząco i jestem ciekaw czy ten komputer będzie można wykorzystać do domowego homerecordingu. Taki tani Mac na którego byłoby stać przeciętnego Polaka to byłoby coś wspaniałego . Może ktoś wie coś więcej na tena temat. Własnie noszę sie z zamiarem wymiany starego peceta i jestem zainteresowany tą sprawą.

Awatar użytkownika
MB

Re: Nowy Mac Mini, co to takiego?

Post autor: MB » środa 12 sty 2005, 18:40

PHI,

pozazdrościli pecetom, które w wersji barebone (elegancka mini-obudowa kostka + płyta główna) robi furorę od około roku. A ten MiniMac to taka zabawka do internetu i multimediów: mini-obudowa i mini-możliwości. Szkoda pieniędzy (jak zwykle).

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » środa 12 sty 2005, 19:16

pozazdrościli pecetom, które w wersji barebone (elegancka mini-obudowa kostka + płyta główna) robi furorę od około roku. A ten MiniMac to taka zabawka do internetu i multimediów: mini-obudowa i mini-możliwości. Szkoda pieniędzy (jak zwykle).

Nie zgodzę się (chyba pierwszy raz) z MB. To jest komputer dla switcherów, czyli dla ludzi, którzy mają już PC, lub szkoda im pozbywać się monitora i klawiatury dla iMaca G5 a G5 Tower jest dla nich za drogi a chcieliby "skosztować" Mac Os X. Za 2000 zł (w USA) ma się Maca, tak tanio jeszcze nie było. Jest to G4, a G4 Tower wciąż stoją jeszcze w wielu studiach nagraniowych.

Mac Mini nie ma żadnego wentylatora, jest bezgłośny. Podłączasz dowolny intefejs audio na FW lub USB i można szaleć. Garageband masz już w komplecie...

Z tego, co czytałem na www.macrumors.com (forum), amerykanie dostali kręciołka na punkcie tego Mac'a. Kupują po kilka sztuk, do domu, do pracy, dla babci, itp. Dla nich te 499 USD to taniocha.

Pozdrawiam,

Maciej R.

3Head

Post autor: 3Head » środa 12 sty 2005, 21:10

...PHI,

...

W porownaniu do wiekszosci ogolnie dostepnych PC'tow , ten Mac moze okazac sie ciekawa alternatywa . Pewnie , ze jako bardziej zaawansowana stacja robocza , to sie nie nadaje , ale do domowego uzytku wydaje mi sie , ze z powodzeniem zastapil by wiele PC.

Szkoda pieniedzy ? - zalezy , w jakim celu kupujemy taki komputer

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 sty 2005, 22:24

Pewnie , ze jako bardziej zaawansowana stacja robocza , to sie nie nadaje , ale do domowego uzytku wydaje mi sie , ze z powodzeniem zastapil by wiele PC.

Jeśli "z powodzeniem" ma oznaczać tradycyjne dla Apple płacenie 2x więcej za te same możliwości, to niech Ci będzie. Dla mnie to żadne powodzenie tylko porażka. System oparty na barebone można mieć za 1100zł (bez monitora, jak i MM). Oczywiście również z pokładowym USB2, firewire, sieciówką, zintegrowanym dźwiękiem i ultracichy.

3Head

Post autor: 3Head » środa 12 sty 2005, 23:35

Jeśli "z powodzeniem" ma oznaczać tradycyjne dla Apple płacenie 2x więcej za te same możliwości, to niech Ci będzie. Dla mnie to żadne powodzenie tylko porażka. System oparty na barebone można mieć za 1100zł (bez monitora, jak i MM). Oczywiście również z pokładowym USB2, firewire, sieciówką, zintegrowanym dźwiękiem i ultracichy....

Wiadomo , ze kupujac maszyny Apple , "delikatnie" sie przeplaca , jesli chodzi o sprzet . W tym wypadku chodzi mi bardziej o platforme . Jesli przecietny czlowiek ma kupic komputer do domu , a do tej pory dzialal na jakims PC z supermarketu czy innym smieciu , oferta pracy na OSX ( jednak o niebo stabilniejszym niz tak "domowo" skonfigurowanym Windowsie ) bedzie kuszaca , tym bardziej za cene 500$ .

Wyglada to na alternatywe systemowa , nie sprzetowa . Ale nie bedziemy przeciez dyskutowac nad tym , ktora alternatywa jest lepsza - kwestia gustu i doswiadczenia .

Przy odpowiednim marketingu , ten komputer moze stac sie dosc popularnym sprzetem ( choc watpie , by zagrozil PC ) . Oczywiscie mowimy o zastosowaniach domowych , nie audio .

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » czwartek 13 sty 2005, 10:38

Problem z internetem polega niestety na tym, ze wiekszosc stron jest pisanych pod explorera. Podobnie jest z komunikatorami - najwiecej uzytkownikow maja programy pctowe. Osobiscie po roznych doswiadczeniach pecetowo-makowych, wszystko co zwiazane z internetem robie na pc, a to co zwiazane z praca - na Maku.

C.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 13 sty 2005, 10:55

Odzwierciedleniem jakiej konfiguracji Pc jest ten nowy mac???

(tak w przybliżeniu)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 13 sty 2005, 11:15

...Tzn. że taki mac ma problem ze współpracą z "polskim netem"?

...

JA miałem okazje korzystac z internetu na macu i wszystko było ok .

ODPOWIEDZ