Format EMU

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Format EMU

Post autor: Velu » poniedziałek 22 lis 2004, 21:11

Mam pytanie! Robie sobie brzmienia np. w NI Kontakt i chcę je zapisać na CD by dać je koledze który pracuje na Emu ESI4000! Jak to zrobić? tzn jak zapisać brzmienia w formacie EMU na CD? Jakim programem mogę to zrobić bo normalnie Windows nie widzi tego co konkretnie jest na CD zapisanym w Emu czy Akai'u tylko program samplerowy!

Awatar użytkownika
AXIS

Re: Format EMU

Post autor: AXIS » poniedziałek 22 lis 2004, 22:16

Jakim programem mogę to zrobić bo normalnie Windows nie widzi tego co konkretnie jest na CD zapisanym w Emu czy Akai'u tylko program samplerowy! ...

Nie ma programu, który umożliwia zapis sampli w formacie EMU. To najbardziej hermetyczny format wśród samplerów sprzętowych. Możesz spróbować konwersji do formatu AKAI, ale do tego nowego (S5000/6000 lub Z4/Z8). Nie wypalisz na pececie CD w formacie AKAI na podstawie plików na dysku. Z tego co pamiętam, EMU czyta pliki WAV z dyskietki i pliki SF2. Może spróbuj konwersji do SF2 (zachowa się architektura programu) i zobacz, czy jego EMU to przeczyta z dyskietki w formacie MS-Dos, bo z płyty CD w formacie PC to na pewno nie.

Pozdrawiam,

Maciej R.

ODPOWIEDZ