Jaka karta muzyczna do domowego studia?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
dopeman
Jaka karta muzyczna do domowego studia?

Post autor: dopeman » sobota 12 cze 2004, 16:00

Witam

Mam mikrofon pojemnosciowy studio projects b1 + preamp lampowy vtb1 (tej samej firmy) calosc podlaczona do sb live! Chcialbym uslyszec wasze opinie na temat ewentualnej zmiany kartymuzycznej na ktoras z wyzszej polki. Sprzet sluzy mi jedynie do zgrywania wokalu i zalezy mi na jego jak najlepszej jakosci. Uzywam cooledita pro 2. Prosze o opinie, czy warto zmieniac czy lepiej pozostac przy tym co mam, jesli warto to ew. jakie firmy/modele kart. oczywiscie cena oby nie zbyt wygorowana.

dziekuje z gory i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
goodsound

Re: Jaka karta muzyczna do domowego studia?

Post autor: goodsound » sobota 12 cze 2004, 17:23

...Witam

Mam mikrofon pojemnosciowy studio projects b1 + preamp lampowy vtb1 (tej samej firmy) calosc podlaczona do sb live! Chcialbym uslyszec wasze opinie na temat ewentualnej zmiany kartymuzycznej na ktoras z wyzszej polki. Sprzet sluzy mi jedynie do zgrywania wokalu i zalezy mi na jego jak najlepszej jakosci. Uzywam cooledita pro 2. Prosze o opinie, czy warto zmieniac czy lepiej pozostac przy tym co mam, jesli warto to ew. jakie firmy/modele kart. oczywiscie cena oby nie zbyt wygorowana.

dziekuje z gory i pozdrawiam!...

Warto zmienić!! Przede wszystkim lepsza dynamika...polecam waveterminala 192X.
czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
dopeman

Post autor: dopeman » sobota 12 cze 2004, 17:34

Warto zmienić!! Przede wszystkim lepsza dynamika...polecam waveterminala 192X....

No cena dosc duza jak na moje mozliwosci. A mozesz mi cos wiecej powiedziec, jakie realne korzysci da mi taka zmiana? czy faktycznie przy zgrywaniu tylko wokali, dynamika bedzie az tak istotna? no i czy ewentualnie cos tanszego mozesz zaproponowac? (zdecydowanie ponizej 1000zl)

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 12 cze 2004, 17:57

No cena dosc duza jak na moje mozliwosci. A mozesz mi cos wiecej powiedziec, jakie realne korzysci da mi taka zmiana? czy faktycznie przy zgrywaniu tylko wokali, dynamika bedzie az tak istotna? no i czy ewentualnie cos tanszego mozesz zaproponowac? (zdecydowanie ponizej 1000zl)

Różnica będzie cholernie zauważalna. Sam nie mogłem uwierzyć, jak przesiadłem się z Live'a na Terratec EWX 24/96. I udało mi się (nie wiem jakim cudem) kupić nowiuteńką w Media Markt za 599 zł.

piszesz "przy zgrywaniu tylko wokali". Przeciez to najważniejszy element utworów, a szum generowany przez Live'a potrafi doskonale spartolić każde nagranie.

Z tańszych kart polecam Terratec Phase22 - 825 zł. w Audiofactory

Awatar użytkownika
dopeman

Post autor: dopeman » sobota 12 cze 2004, 18:27

ze tez to wszystko musi byc takie drogie :)

czy ten twoj terratec ma same wejscia na czincze? tak pozatym to nie mam tak usytuowane studio ze nie mam mozliwosciu wygluszenia pelnych 4 scian, zastanawia mnie to czy przy lepszej karcie nie bede musial zmienic lokacji ;]

po raz 3 pozdro!

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 12 cze 2004, 19:16

...ze tez to wszystko musi byc takie drogie :)

czy ten twoj terratec ma same wejscia na czincze? tak pozatym to nie mam tak usytuowane studio ze nie mam mozliwosciu wygluszenia pelnych 4 scian, zastanawia mnie to czy przy lepszej karcie nie bede musial zmienic lokacji ;]

po raz 3 pozdro!...

Niestety jakość kosztuje. Z tańszych rzeczy jest jeszczeMaya 44

Tak, mój terratec jest na czinczach, ale w moich warunkach to specjalnie nie przeszkadza.

Do nagrań wokali nie musisz wygłuszać wszystkich ścian. Wskazana jest delikatna odpowiedź pomieszczenia. Nagrywałem kiedyś wokale w studio gdzie wszędzie był styropian+wata szklana+miękka wykładzina podłogowa, i niestety nagranie (choć nagrywane przez Neuman TLM 103) było strasznie głuche.

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » sobota 12 cze 2004, 19:47

cool edit pro 2 jest jakieś dwa razy drozszy od tej karty terrateca, to dlaczego mówisz,że tak drogo???

Szefski

Post autor: Szefski » sobota 12 cze 2004, 22:39

...cool edit pro 2 jest jakieś dwa razy drozszy od tej karty terrateca, to dlaczego mówisz,że tak drogo???...

Bo cool edita kupił w sklepie wysyłkowym Emule - co prawda czasem paczki długo idą, ale rozdają tam soft praktycznie za darmo

"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
lajner

Post autor: lajner » niedziela 13 cze 2004, 00:43

......cool edit pro 2 jest jakieś dwa razy drozszy od tej karty terrateca, to dlaczego mówisz,że tak drogo???...

Bo cool edita kupił w sklepie wysyłkowym Emule - co prawda czasem paczki długo idą, ale rozdają tam soft praktycznie za darmo

...

Hehe dobre...
aro - ruda ślaska

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » niedziela 13 cze 2004, 12:00

jeszcze zerknij na to

myślę, że już taniej się nie da, no i Cubasis'a masz za darmo

ODPOWIEDZ