Obudowa ATX 2U do montażu w rack 19"

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hardi
Obudowa ATX 2U do montażu w rack 19"

Post autor: Hardi » niedziela 28 mar 2004, 01:07

Widzieliście to na Allegro?

Bardzo ciekawa sprawa, przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z taką obudową do kompa. Rewelka do studia.

[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
msieczko

Re: Obudowa ATX 2U do montażu w rack 19"

Post autor: msieczko » niedziela 28 mar 2004, 03:24

...Widzieliście to na Allegro?

Bardzo ciekawa sprawa, przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z taką obudową do kompa. Rewelka do studia.

...

Ja bym już prędzej zainwestował w to:

http://sklep.nti.pl/src/shop/szczegoly.php?act=details&product_id=10004

co prawda zajmuje więcej miejsca (4U) - ale wchodzi więcej napędów, więcej miejsca oznacza lepszy obieg powietrza, możliwość wytłumienia itp. No i nota bene jest tańsza !
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » niedziela 28 mar 2004, 13:34

a nie mozna by tak do zwykłego desktopa przykręcic uszy do racka???

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 28 mar 2004, 14:22

Mamy kilka serwerów zamontowanych do takich skrzynek, do takich celów są zasadniczo przeznaczone. W środku jest sporo miejsca na komponenty i wydajny system chłodzenia, ale sporo miejsca oznacza również spore odległości. Zwykłe (nawet te najdłuże) kable i taśmy do podpięcia dysków dostępne w sklepach są zazwyczaj za krótkie i trzeba zamawiać kable specjalne. Na dodatek hałas wytwarzany przez rezonujące elementy i system chłodzenia był chyba ostatnim kryterium branym pod uwagę przy projektowaniu takich obudów. Jeśli to ma być do studia i stać obok realizatora to ja bym się zdrowo zastanowił.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » niedziela 28 mar 2004, 21:29

...Mamy kilka serwerów zamontowanych do takich skrzynek, do takich celów są zasadniczo przeznaczone. W środku jest sporo miejsca na komponenty i wydajny system chłodzenia, ale sporo miejsca oznacza również spore odległości. Zwykłe (nawet te najdłuże) kable i taśmy do podpięcia dysków dostępne w sklepach są zazwyczaj za krótkie i trzeba zamawiać kable specjalne. Na dodatek hałas wytwarzany przez rezonujące elementy i system chłodzenia był chyba ostatnim kryterium branym pod uwagę przy projektowaniu takich obudów. Jeśli to ma być do studia i stać obok realizatora to ja bym się zdrowo zastanowił....

Myślałem ostatnio o zakupie takiej obudowy, ale to co piszesz mocno mnie stopuje. Zasilacz można zamontować cichszy, ale te rezonujące bebechy, to już trochę za dużo jak dla mnie. Czy jesteś pewien że komponenty wewnątrz opisywanych przez Ciebie komputerów są prawidłowo zamontowane? Mam na myśli np. gumowane podkładki wytłumiające drgania.

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » niedziela 28 mar 2004, 22:00

.... Na dodatek hałas wytwarzany przez rezonujące elementy i system chłodzenia był chyba ostatnim kryterium branym pod uwagę przy projektowaniu takich obudów. Jeśli to ma być do studia i stać obok realizatora to ja bym się zdrowo zastanowił....

Myślałem ostatnio o zakupie takiej obudowy, ale to co piszesz mocno mnie stopuje. Zasilacz można zamontować cichszy, ale te rezonujące bebechy, to już trochę za dużo jak dla mnie. Czy jesteś pewien że komponenty wewnątrz opisywanych przez Ciebie komputerów są prawidłowo zamontowane? Mam na myśli np. gumowane podkładki wytłumiające drgania....

Spokojnie, MB miał na myśli hałas rezonansu magnetycznego któremu się ostatnio poddał by spenetrować niezdobyte jeszcze obszary swojego genialnego umysłu , a poważnie, mam odmienne zdanie, na napędy i/lub dyski jest przewidziany kosz na gumowych podkładkach (skuteczny), system chłodzenia w tych obydowach to faktycznie strasznie głośne 3 wiatraki w tym wyjec 12cm i dwa małe wyjce 8cm każdy. Należy wyjąć wyjca 12cm ,a dwa pozostałe 3 razy zwolnić. Poza tym, obudowy wykonane są solidnie z grubej blachy. Swoją obudowę(NTI) opisałem tutaj>

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=4330&forum=14

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 28 mar 2004, 22:02

Być może źle się wyraziłem. Nie chodzi o to, że coś tam jest luźne i dzwoni, tylko o to, że sama konstrukcja obudowy (pomimo, że bardzo solidna) w najmniejszym stopniu nie tłumi hałasu wytwarzanego przez dyski i wentylatory, ba, wydaje się je do pewnego stopnia wzmacniać.

W dzisiejszych czasach wielu producentów obudów zwraca uwagę na możliwie dobre tłumienie hałasu, tutaj niestety nikt się o to nie zatroszczył.

Jeszcze jedna uwaga - obudowa jest bardzo głęboka i kabelki od typowego zasilacza nie sięgają do wszystkich dysków - potrzebne jest dodatkowe przedłużenie kabli.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 29 mar 2004, 10:53

W dzisiejszych czasach wielu producentów obudów zwraca uwagę na możliwie dobre tłumienie hałasu, tutaj niestety nikt się o to nie zatroszczył.

...bo obudowa jest przeznaczona zeby sobie siedziec w szafach rackowych w pomieszczeniach zwanych "datacenter", w sasiedztwie kilkudziesieciu czy killkuset podobnych maszyn. A jeszcze halas takich obudow to mily szmerek w porownaniu z rykiem naprawde duzych kompow, potwornej wielkosci smigiel przy macierzach dyskowych czy monstrualnych klimatyzatorow stojacych pod scianami.

Pracowalem jakis czas jako serwisant i odwiedzalem niejedno datacenters. Halas tam w pobieznej ocenie na "oko" czy na ucho przekracza 90dB.

Wytlumianie czegokolwiek nie ma tam sensu, wiec bym nie liczyl na cicha prace jakiejkowliek obudowy serwerowej.

jak ktos koniecznie chce racka to moze sobie kupic np. ktoras z maszyn z serii Compaq/HP DL - no i zapewniam ze dostanie wypasiona maszyne o stabilnosci nieporownywalnej z jakimkolwiek, nawet markowym PCtem. Jak sie takie cos wlaczy to moze pracowac i kilka lat bez wyalczania. Do tego takie drobiazgi jak hot-swap karty PCI, wentylatory czy podwojne zasilacze.

Cene kazdy sam sobie sprawdzi. Zwlaszcza prosze zobaczyc ile kosztuje pamiec.

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 29 mar 2004, 13:55

Cóż, na razie zrezygnuję z pc w racku. Dziękuję za odpowiedź.

ODPOWIEDZ