Synchronizacja!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Fant
Synchronizacja!

Post autor: Fant » niedziela 07 mar 2004, 14:29

witam!

wiem ze na ten temat byla juz mowa i na forum i w eis,ale pomimo sprawdzenia przeze mnie tych zrodel nie moge sobie poradzic!

polaczylem midi dwa pecety z cubase'em w celu ich zsynchronizowania (oczywiscie :).w oknie synchronizacji ustawilem odpowiednio wyjscie midi i w drugim komputerze wejscie z ktorego ma byc przyjmowany sygnał synchronizacji!

Gdy wlaczam odtwarzanie w pierwszym cubasie drugi rowniez sie wlacza tyle ze po chwili zaczyna sie sie "wieszac".Zatrzymuje sie przelaczajac sie na stop (wiem ze troche to niejasno tlumacze!).

Tempo w komputerze odbierajacym sygnał zawsze jest o 1 wieksze niz w cubasie wysylajacym sygnal.Metronom po prostu sie "rozjezdza"!!

Czym moze to byc spowodowane??Karty to niestety sbLive!!

...a tak pozatym to gdzie ustawia sie latencje??

prosze o pomoc i przepraszam za zaklocanie tego niedzielnego popoludnia takimi "pierdolami"

pozdrawiam

mm
from one source all things depend....

Fant

Re: Synchronizacja!

Post autor: Fant » niedziela 07 mar 2004, 17:13

...witam!

wiem ze na ten temat byla juz mowa i na forum i w eis,ale pomimo sprawdzenia przeze mnie tych zrodel nie moge sobie poradzic!

polaczylem midi dwa pecety z cubase'em w celu ich zsynchronizowania (oczywiscie :).w oknie synchronizacji ustawilem odpowiednio wyjscie midi i w drugim komputerze wejscie z ktorego ma byc przyjmowany sygnał synchronizacji!

Gdy wlaczam odtwarzanie w pierwszym cubasie drugi rowniez sie wlacza tyle ze po chwili zaczyna sie sie "wieszac".Zatrzymuje sie przelaczajac sie na stop (wiem ze troche to niejasno tlumacze!).

Tempo w komputerze odbierajacym sygnał zawsze jest o 1 wieksze niz w cubasie wysylajacym sygnal.Metronom po prostu sie "rozjezdza"!!

Czym moze to byc spowodowane??Karty to niestety sbLive!!

...a tak pozatym to gdzie ustawia sie latencje??

prosze o pomoc i przepraszam za zaklocanie tego niedzielnego popoludnia takimi "pierdolami"

pozdrawiam

mm...

nie wiedzialem ze to pytanie bedzie az takie trudne!

bylem pewien ze odpowiedz na nie nie stworzy szanownym forumowiczom wiekszego problemu!moze to przez te bledy ortograficzne

...a i przepraszam ze umiescilem temat nie w tej kategorii!

pozdrawiam i moze ktos jednak zna odpowiedz na moj problem...

Fant

Post autor: Fant » poniedziałek 08 mar 2004, 01:52

bardzo dziekuje za pomoc...uwielbiam odpowiadac na wlasne posty,zwlaszcza na tym forum

...no nic bede zyl w niepewnosci

pozdrawiam i jeszcze raz bardzo przepraszam ze zadalem pytanie

wesolego swieta kobiet

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 08 mar 2004, 13:30

Prawdopodobnie potrzebujesz interfejsu MIDI który nie gubi komunikatów. O SB LIVE nie da się tego powiedzieć.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » poniedziałek 08 mar 2004, 15:25

Powiedz do czego ci ta synchronizacja.

MIDI nie jest najlepszym medium w tej dziedzinie.

Może lepsze będzie rozwiązanie o którym jesttu oraz tu.
Arek - Radzyń Podlaski

Fant

Post autor: Fant » poniedziałek 08 mar 2004, 21:52

...Powiedz do czego ci ta synchronizacja.

MIDI nie jest najlepszym medium w tej dziedzinie.

Może lepsze będzie rozwiązanie o którym jesttu oraz tu....

dzieki za zainteresowanie tematem

chce zsynchronizowac dwa cubese'y!!!zeby zegary równo "chodzily"

Łaczylem to tak samo wczesniej z sekwencerem sprzetowym QY20 i wszystko bylo ok!przyznam ze mialem nadzieje ze chodzi o jakies ustawienia w sofcie!ze to moze problem komputera sterowanego?

no nic,caly czas prosze o pomoc...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Token_Ring

Post autor: Token_Ring » poniedziałek 08 mar 2004, 23:46

...witam!

Pewnie moja rada okaże się nieco infantylna, ale ...czy na pewno wybrałeś w programie, który ma pełnic rolę urządzenia [Master] opcję "Infernal Sync", zaś w programie podporządkowanym [Slave] opcję "External Sync" (External Sync, MIDI Clock itp. - nazewnictwo zależne od aplikacji)?

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Awatar użytkownika
Token_Ring

Post autor: Token_Ring » poniedziałek 08 mar 2004, 23:51

Aha, jeszcze jedna ważna sprawa: synchronizacja przy pomocy MIDI Clock pozwala na zsynchronizowanie sekwencerów MIDI (bez ścieżek audio), ale z tego co przeczytałem, Twoja konfiguracja sprzętu dotyczy wyłącznie takiego połączenia (łączysz kompy za pośrednictwem gniazd MIDI interfejsów MIDI). Jeśli chodziło o poważniejszy problem, to umówmy się, że mnie tu nie było ...

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 09 mar 2004, 10:45

chce zsynchronizowac dwa cubese'y!!!zeby zegary równo "chodzily"

nigdy tego nie uzywalem i moge sie mylic, ale czy do czegos takiego nie sluzy czasem VST System Link?

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 09 mar 2004, 11:13

...chce zsynchronizowac dwa cubese'y!!!zeby zegary równo "chodzily"

nigdy tego nie uzywalem i moge sie mylic, ale czy do czegos takiego nie sluzy czasem VST System Link?

...

masz absolutną rację ;) Tyle, że trzeba mieć w obu kompach złącza cyfrowe...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ