Monitory dedykowane czy subwoofer

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
sapi
Monitory dedykowane czy subwoofer

Post autor: sapi » poniedziałek 12 sty 2004, 22:59

Czesc,

mam dyletam. Zasytanawiam sie nad kupnem monitorów studyjnych aktywnych Alesis M1A lub tez innych.

Obecnie w domu uzywam glosnikow dwudroznych konsumenckich B&W DM602.

Zastanawiam sie czy lepszym rozwiazaniem byloby dokupienie do B&W dobrego subwoofera nie koneicznie tej samej firmy czy po prostu zaopatrzenie sie w monitory aktywne Alesis M1A.

Nie znam sie dokaldnie na efektach jakie moge uzyskac i bardzo prosze o rade. oczywiscie zalezy mi na jak anjwierniejszym odtworzeniu materialu oraz do celów robienia muzyki.

dzieki, pzdr

peter

Awatar użytkownika
digiartmedia

Re: Monitory dedykowane czy subwoofer

Post autor: digiartmedia » wtorek 13 sty 2004, 12:34

Jeżeli dysponujesz finansami, zapomnij o kupowaniu subwoofera do B&W ! W takim przypadku będziesz miał w dalszym ciągu tylko kolumny HiFi, co najwyżej "przewalające" bas, zależy to jeszcze oczywiście od kształtu pomieszczenia i sposobu umieszczenia głośników. W każdym razie w dalszym ciągu nie będziesz miał tak klarownej i wyrównanej średnicy i góry pasma, jak potrzeba, odsłuch będzie Cię "okłamywał". Pomyśł o zakupie dobrych monitorów; w takim przypadku będziesz miał korzyść co najmniej podwójną:

- Wreszcie usłyszysz wszystkie niuanse brzmienia i właściwe proporcje instrumentów; ułatwi to pracę nad materiałem, spowoduje że twoje miksy będą brzmiały bardziej profesjonalnie i lepiej będą "przekładać się" na inne systemy odsłuchowe. Inaczej mówiąc, masz większą szansę, że twój miks zabrzmi dobrze u kogoś innego.

- Dotychczasowe odsłuchy B&W będziesz mógł wykorzystać jako odsłuch pomocniczy, co jest bardzo korzystne; będziesz mógł sobie też wyobrazić jak nagranie zabrzmi u "przeciętnego " słuchacza.

Kolejna sprawa: w typowym pomieszczeniu (pokoju) bez odrobiny adaptacji akustycznej umieszczanie subwoofera nie ma aż tak wielkiego sensu, występuje zazwyczaj tyle fal stojących i rezonansów na niższych częstotliwościach że i tak to co usłyszysz nie będzie wiarygodne.

Ostatnia rzecz: czy jesteś pewny, że chcesz nabyć akurat odsłuchy Alesisa? Przyzwoite aktywne monitory to spory wydatek (rzędu kilku tysięcy zł) i jest wiele lepszych modeli. Nie sugeruj się reklamami, tekstami typu "a w Ameryce to xx% używa odsłuchów ...", zaufaj własnym uszom, przejrzyj oferty krajowych dystrybutorów odsłuchów, umów się na prezentację, jeżeli trafisz na dobrą firmę i nie będziesz mieszkał zbyt daleko od jej siedziby, to być może nawet uda Ci się namówić jej przedstawiciela na prezentację u Ciebie w studio, a to już najlepsza rzecz jaką można sobie wyobrazić, często bowiem okazuje się, że dany typ odsłuchów zupełnie nie spradza się w danych warunkach, i po zakupie "w ciemno" klniemy na czym świat stoi...

życzę Ci powodzenia w zmaganiach...

pozdrawiam, Krzysztof

sapi

Post autor: sapi » wtorek 13 sty 2004, 15:03

Czesc,

Dzięki za profesjonalna rade. Na pewno otworzyles mi oczy na kilka spraw.

Wracajac do mojego zakupu, myślałem o Alesis M1A ze względu na to że mogę je kupić w granicach 1900zł. Cena bardzo atrkacyjna i dlatego wybór ksuzący.

Natomiast zastanawaiełm się również nad wyborem Geneletec 1029 lub Event. Tak w granicach do 3000pln.

Nie znam polskich producentów monitorów odsłuchowych i za bardzo nie wiem jak tam dotrzec. Ewentulane sugestie na pewno bardzo by mi pomogly. Jeżeli sa polscy producenci aktywnych monitorów studyjnych to za pewno były testowane gdzies na łamach EIS.

Prosze o jakies info. Dzieki z góry.

pzdr

peter

sapi

Post autor: sapi » wtorek 13 sty 2004, 15:03

Czesc,

Dzięki za profesjonalna rade. Na pewno otworzyles mi oczy na kilka spraw.

Wracajac do mojego zakupu, myślałem o Alesis M1A ze względu na to że mogę je kupić w granicach 1900zł. Cena bardzo atrkacyjna i dlatego wybór ksuzący.

Natomiast zastanawaiełm się również nad wyborem Geneletec 1029 lub Event. Tak w granicach do 3000pln.

Nie znam polskich producentów monitorów odsłuchowych i za bardzo nie wiem jak tam dotrzec. Ewentulane sugestie na pewno bardzo by mi pomogly. Jeżeli sa polscy producenci aktywnych monitorów studyjnych to za pewno były testowane gdzies na łamach EIS.

Prosze o jakies info. Dzieki z góry.

pzdr

peter

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 20 sty 2004, 20:35

miałem okazję w swoim studio domowym przez tydzień kożystać z tych monitorów Alesisa,niemam zbytniej mozliwosci porównania, ob niewiele odsłóchów miałem u siebie oprocz NS 10 M, Tannoya Reveal i JBL 4206, ale z rtych wszystkich monitorów najbardziej brzmieniowo spodobały mi się właśnie Alessisy,nawet zastanawiam sie nad ich zakupem :) , ale wybór monitorów zależy od Twojego gustu ucha , oraz pomieszczenia, najlepiej wszystko przesłuchać , modele najbardziej pasujące sprawdzić u siebie, i dopiero wybrać,a pozatym kazdych monitorów idzie sie nauczyć
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

sapi

Post autor: sapi » wtorek 20 sty 2004, 22:56

Dzieki wielkie za info!

Zastanwaim sie czy monitory dsluchowe aktywne nadaja sie do robienia muzyki. Nie tylko do prac masteringowych i miksow.

Moim glownym celem jest zakup glosnikow na ktorych moge robic muzyke. Do tej pory korzystalem tylko i wylacznie ze sluchawek.

masteringu jeszcze tez nie robiloem

Jednak praca na sluchawkach nie jest komfortowa i dlatego mysle powaznie nad zakupem monitorów.

Czy do tego tez one moga sluzyc?

pzdr

peter

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 20 sty 2004, 23:01

Zastanwaim sie czy monitory dsluchowe aktywne nadaja sie do robienia muzyki. Nie tylko do prac masteringowych i miksow.

Oczywiscie!

masteringu jeszcze tez nie robiloem

Umie pan grac na skrzypcach?

Nie wiem, jeszcze nie probowalem.

sapi

Post autor: sapi » piątek 23 sty 2004, 01:03

Co polecacie na poczatek, jaki zesatw aby byl zadowalajacy?

Pomieszczenie 3x4m. Ktore monitory wrto brac pod uwage.

Powiedzmy do 3000pl ale jezlei taniej to lepiej? Wydac pineiadze jest najlatwiej.

robie muzyke elektroniczna takze z domieszka naturalnycyh brzmien

pozdr

peter

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » piątek 23 sty 2004, 08:22

Powiedzmy do 3000pl ale jezlei taniej to lepiej? Wydac pineiadze jest najlatwiej.

Myślę że najlepszym rozwiązaniem do muzyki elektronicznej będą monitory Yamaha MSP5 - słyszałem na nich efekt końcowy kilku utworów elektro (industrialnych) - (przyznam że byłem zaskoczony). Także i ja zbieram kasą na wyżej wymienione monitorki - myślę że są warte są zainteresowania, a ich cena wyniesie cię około 2600 zł.

-------------------------------->belcanto<----------------------------------

sapi

Post autor: sapi » piątek 23 sty 2004, 21:32

...Powiedzmy do 3000pl ale jezlei taniej to lepiej? Wydac pineiadze jest najlatwiej.

Myślę że najlepszym rozwiązaniem do muzyki elektronicznej będą monitory Yamaha MSP5 - słyszałem na nich efekt końcowy kilku utworów elektro (industrialnych) - (przyznam że byłem zaskoczony). Także i ja zbieram kasą na wyżej wymienione monitorki - myślę że są warte są zainteresowania, a ich cena wyniesie cię około 2600 zł.

-------------------------------->belcanto<----------------------------------...

Slyszlem kiepskie opinie o MSP5. W ogole to myslalem nad Alesis M1A, Event, geneletec lub KRK. sam nie wiem , zalezy mi na cieplym brzmnieniu i na jak najmniejszym przekladamniu co do odgrywanego materialu.

Nie chde tez monitorów ktore szybko mnie zmecza. uzywam B&W Dm602 konsumnckich i trzeba od nich siedziec dosyc dlaeko, wolabym monitory, ktore pracuja w bardzo blismi polu bez zadnych wiekszych przemeczen. Poza tym zeby oddwalay pelna glebie muzyki. Wazne jest takze stereo oraz zbalansowanie we wszysktich pasmach.

co mzoecie jeszcze doradzic ?

ODPOWIEDZ