Triton czy Motif?
Witam wszystkich. Mam duży problem.Nie wiem co mam wybrać, czy korga tritona czy yamahę motif. Myślę jeszcze o tritonie le , ale on chyba odpada, Generalnie , gram na chałturach , trochę bawię się homerecordingiem i potrzebuję klawisza dobrego brzmieniowo, czytającego szybko utwory , niekoniecznie GM , Może jakieś inne propozycje? Dysponuję kwotą 7000zł.Dzięki za jakiekolwiek informacje.

Re: Triton czy Motif?
na chałtury spoko wystarczy triton LE ale tak poważnie jest zabawka która się zwie Roland Discovery 5 i to instrument spoko do odtwarzania SMF czyta szybko bezposrednio z z karty smart media - nie ma w sobie seqencera więc robisz na kompie a potem wgrywasz na karte do klawisza! chyba że jakiś keyboard np. coś z rolanda np. G-1000 - polecam, albo coś z serii VA tej firmy ewentualnie dołozyć 7000 :) i kupić Korg PA 1xPro - bawiłem się pierwszym egzemplarzem w polsce na Wołoskiej 70 w Intasound w Wawie :) jedyne 14500 PLN ale jak się tego posłucha to i tej kwoty nie szkoda :)
Pozdro Robert
Pozdro Robert

Dzięki .Zapomniałem dodać że odpada samograj.Właśnie tydzień temu sprzedałem yamahę psr 2000.Fajny instrument ale to nie jest to co potrzebuję.chciałbym kupić coś naprawdę dobrego , by nie myśleć o wymianie przez jakiś czas. Jeśli chodzi o korga , to czy naprawdę jest jakaś olbrzymia różnica pomiędzy wersją classic a le , a jeśli jest to czy warta aż takiej różnicy cenowej . Chciałbym mieć po prostu coś dobrego i zawodowego . Dzięki
Le napewno jest warty tej kasy za jaką jest sprzedawany!!! ma mniej DSP mniejszy nie czuły na dotyk wyświetlacz ale klimat brzmień zachowany!!! świetny seqencer! nie ma stacji FDD al ma zato Smart Media co jest na chałturze bardzo wygodne :) 1,44 MB a np SM128 MB ! Ja mam wesje Triton Studio Pro i jak posłuchałem LE to byłem miło zaskoczony bo ten niższy model również brzmi zawodowo ale jak wiadomo coś za coś :)

- harrypotter
Oba syntezatory Triton/Motif to najwyzsza polka jesli idzie o workstations. Mysle, ze niezaleznie ktory wybierzesz, nie bedziesz zalowa. Ja stalem przed podobnym wyborem 2 lata temu i wybralem Motif'a. Jesli interesuja cie bardziej brzmienia typu elektronicznego, to tutaj lepszy chyba bedzie Triton, natomiast dla brzmien naturalnych (swietnej jakosci) bierz Motif'a. Ma on rowniez Smartmedia oraz mozliwosc podpiecia dysku SCSI, bardzo dobry i pojemny sekwencer. I jest to chyba najczesciej uzywany instrument na koncertach live
Ostatnio ukazal sie nowy model (nie wiem czy dostepny juz w Polsce) - Motif ES. Nie wiem ile kosztuje, ale mozliwosciami bije chybe konkurencje na glowe!
Pozdrawiam
hp

Ostatnio ukazal sie nowy model (nie wiem czy dostepny juz w Polsce) - Motif ES. Nie wiem ile kosztuje, ale mozliwosciami bije chybe konkurencje na glowe!

Pozdrawiam
hp
Dzięki wszystkim za porady i pomoc . Przemyślę to jeszcze dobrze , wezmę jeszcze pod uwagę cenę .Na pewno triton albo motif .Pozdrawiam wszystkich.Wesołych świąt .Paweł.
- mr-hammond
...Witam wszystkich. Mam duży problem.Nie wiem co mam wybrać, czy korga tritona czy yamahę motif. Myślę jeszcze o tritonie le , ale on chyba odpada, Generalnie , gram na chałturach , trochę bawię się homerecordingiem i potrzebuję klawisza dobrego brzmieniowo, czytającego szybko utwory , niekoniecznie GM , Może jakieś inne propozycje? Dysponuję kwotą 7000zł.Dzięki za jakiekolwiek informacje.
...
Nie myslałes moze o kurzweilu k2500 ?
wiem ze tu poruszane sa dwie marki instrumentów , ale ten instument jest równiez godny polecenia z uwagi na uniwersalnosc brzmien ( czyt. doskonałosc):) 8 kontrolerów suwakowych slidery az 2 ,
Korg brzmi ok miałem kiedys ale triton bardzo mi przypomina własnie dziadunia serie x , ovczywiscie nie tweirdze ze cały instrument jest taki , tylko spodziewałem sie czegos nowego , są nowe brzmienia oczywiscie ale myslalem ze bedzie to zupełnie cos innego , wiadomo firma ma z czego czerpac :) .
Nie grałem na motif ale grałem na ex5 i byłem mile zaskoczony brzmieniem i jego wyposazeniem w rózne syntezy , a biorąc pod uwage ze motif to chyba jest model zastepczy ex5 wiec musi byc o wiele lepszy i ciekawszy , wiem ze duzo nie pomagam , ale zawsze jakas opinia ;)
POZDRAWIAM
PAWEŁ

Nie myslałes moze o kurzweilu k2500 ?
wiem ze tu poruszane sa dwie marki instrumentów , ale ten instument jest równiez godny polecenia z uwagi na uniwersalnosc brzmien ( czyt. doskonałosc):) 8 kontrolerów suwakowych slidery az 2 ,
Korg brzmi ok miałem kiedys ale triton bardzo mi przypomina własnie dziadunia serie x , ovczywiscie nie tweirdze ze cały instrument jest taki , tylko spodziewałem sie czegos nowego , są nowe brzmienia oczywiscie ale myslalem ze bedzie to zupełnie cos innego , wiadomo firma ma z czego czerpac :) .
Nie grałem na motif ale grałem na ex5 i byłem mile zaskoczony brzmieniem i jego wyposazeniem w rózne syntezy , a biorąc pod uwage ze motif to chyba jest model zastepczy ex5 wiec musi byc o wiele lepszy i ciekawszy , wiem ze duzo nie pomagam , ale zawsze jakas opinia ;)
POZDRAWIAM
PAWEŁ
Szczerze pisząc, to szkoda tych instrumentów do odtwarzania SMF, to super instrumenty na scenę do gry na ŻYWO! Mam EX5, testowałem Motifa i Korga, ale przy odtwarzaniu SMF tego nigdy nie wykorzystasz, raczej polecam ci jakieś odtwarzacze z Rolanda typu G-1000, bo one będą w pełni wykorzystywać standard GS. Wesołych Świąt życzę i naprawdę dobrego wyboru.
Darek
Darek
Chciałem podkreślić , że nie będę wykorzystywał instrumentu tylko do odtwarzania SMFów.Jeśli gram na weselu to około 20-30 utworów jest puszczanych z sekwencera . Po prostu są pewne utwory które muszę puścić bo po prostu w trzech nie zagramy tego tak na żywo(jeśli można mówić o grze na żywo a keyboardu) ,jak ideał. Ludzie dzisiaj są na weselach wybredni.Akurat bierzemy do swego składu perkusistę i dlatego nie jest mi już potrzebny keyboard. Potrzebuję klawisza dobrego brzmieniowo,takiego , o którego wymianie nie myślałbym przez kilka lat. Jeśli chodzi o K2500 , to wg, mnie instrument jest świetny, ale tylko do studia i na koncerty i po drugie jest trochę za drogi jak dla mnie . A w moduły i midi nie za bardzo chcę się bawić na graniach bo mam w tej materii kilka niemiłych wspomnień . lubię mieć wszystko w jednej paczce.Dzięki bardzo za porady.Paweł
-
Pomysl o Ensoniq MR Workstation.Klawisz ma kilka lat ale jest zawodowy(niespotykany automat perkusyjny,świetne bebny,piana,pady.leady).Zostanie Ci jeszcze na sampler EMU E-5000Ultra.Ten sampler brzmi lepiej niż kazdy Triton czy Motif i uzupelnisz nim świetnie Ensoniqa.W ten sposób nabędziesz sprzęt na występy weselne(Ensonq posiada stację dysków,czyta smf) a takze świetny sprzęt studyjny.Motif i triton mają opcjonalnie sampler w sobie ale jest on kiepski w porównaniu z EMU.Byłem posiadaczem Korga Karma(ciekawszy od Tritona).Teraz posiadam takze Yamaha Motif rack.Po uplywie czasu uważam ze sprzet ktory proponowalem na poczatku byl najlepszym rozwiązaniem(sprzedałem Emu i Ensoniqa zeby kupić Karmę i Motifa).Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach