Do użytkowników Delta 1010LT

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Sroka
Do użytkowników Delta 1010LT

Post autor: Sroka » sobota 22 lis 2003, 13:57

Ja w swoich ustawiniach mam tą kartę ustawiną na najmniejszą latencję ale w ktorymś z postów przeczytałem o wpływie latencij na prędkość kompa.

Proszę poradźcie jaką latencję ustawić aby była najlepsza dla tej karty.

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Do użytkowników Delta 1010LT

Post autor: Groover » sobota 22 lis 2003, 17:08

...Ja w swoich ustawiniach mam tą kartę ustawiną na najmniejszą latencję ale w ktorymś z postów przeczytałem o wpływie latencij na prędkość kompa.

Proszę poradźcie jaką latencję ustawić aby była najlepsza dla tej karty.

ustaw taką, jakiej... nie słyszysz :)

ja pracuję na 10ms

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » sobota 22 lis 2003, 17:46

Ja na Delta 66 mam ustawiona 128 samples, wiec przyblizona wartość (z tym co tam piszą w sterownikach) to 2 ms przy częstotlwości próbkowania 44,1 kHz. Dużo zależy również od prędkości procesora, ale ja mam tą ustawioną przy Celeronie 1 GHz i nie mam żadnych problemów. Podobnie jest z Delta 1010 (nie LT) na PIII. Niżej nie schodziłem, bo nie mam takiej potrzeby.

Musisz to zrobić na wyczucie. Jeśli zobaczysz, że coś zaczyna Ci cykać, stukać itp. w głośnikach, wtedy oznaczać to będzie, że latencja jest zbyt niska jak na twój system.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 22 lis 2003, 17:53

Pozdrawiam/Zone...

Mam procek P4 2.4 Ghz

Do tej pory pracowałem na 2ms ale po przeczytaniu paru tematow zauwarzyłem że mam za wysoką.

Czy możliwe były trzaski podczas odtwarzania wielu o wtyczkowanych śladów z powodu tych 2ms?

I jest jeszcze jedno czy ramka VST Performance pokazuje prawdę bo gdy miałem 2ms to podczas grania max na środek wychodziło a teraz jak ustawiłem 9ms to prawie wchodzi na czerowne jak powyłaczam pluginy to się zmniejsza.

pozdrawiam

Sroka

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » sobota 22 lis 2003, 18:19

Do tej pory pracowałem na 2ms ale po przeczytaniu paru tematow zauwarzyłem że mam za wysoką.

>>> Za wysoką czy za niską? 128 próbek to już malutka latencja...

Czy możliwe były trzaski podczas odtwarzania wielu o wtyczkowanych śladów z powodu tych 2ms?

>>> Pewnie, że były możliwe

czy ramka VST Performance pokazuje prawdę bo gdy miałem 2ms to podczas grania max na środek wychodziło a teraz jak ustawiłem 9ms to prawie wchodzi na czerowne jak powyłaczam pluginy to się zmniejsza.

>>>Jeżeli nie dodałeś w międzyczasie żadnych pluginów to performannce powinien się zmniejszyć (o ile - to już zależy od innych rzeczy). Ale w skrajnym przypadku może się nic nie zmienić.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 22 lis 2003, 18:27

## jeśli nie przesterowywałeś sygnału, to trzaski z pewnością były przyczyną zbyt nieskiej wartości latencji

I jest jeszcze jedno czy ramka VST Performance pokazuje prawdę bo gdy miałem 2ms to podczas grania max na środek wychodziło a teraz jak ustawiłem 9ms to prawie wchodzi na czerowne jak powyłaczam pluginy to się zmniejsza.

## coś dziwnego. Normalnie powinno być odwrotnie.

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 22 lis 2003, 18:40

## jeśli nie przesterowywałeś sygnału, to trzaski z pewnością były przyczyną zbyt nieskiej wartości latencji

MOże na początku i troche przesterowywałem.

Ale te traski były jednoczesne z mruganiem diody HDD

Kiedy zgrywalem wszystkie slady, i nie dodawałem wtyczek przede wszystkim Reverb Tc native to nie było trzasków a gdy włączałem to się pojawiały.

## coś dziwnego. Normalnie powinno być odwrotnie.

Pozdro

Groover...

Też mi sie tak wydawało. Ale ja narazie sprawdzałem na starych utworach zrobionych na 2ms podczas odczytywania program pytał czy przekonwertować na inna latencję.

I w tych utworach są zaaplikowane wtyczki VST jak je wyłaczam to spada praktycznie do zera.

pozdrawiam

Sroka

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 22 lis 2003, 21:58

...## jeśli nie przesterowywałeś sygnału, to trzaski z pewnością były przyczyną zbyt nieskiej wartości latencji

MOże na początku i troche przesterowywałem.

Ale te traski były jednoczesne z mruganiem diody HDD

## zwiększ bufor dysku. Powinno pomóc. Ile śladów audio masz w tej sesji?

Kiedy zgrywalem wszystkie slady, i nie dodawałem wtyczek przede wszystkim Reverb Tc native to nie było trzasków a gdy włączałem to się pojawiały.

## dość obciążający plug-in... Nic dziwnego

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » sobota 22 lis 2003, 22:17

> Czy możliwe były trzaski podczas odtwarzania wielu o wtyczkowanych

> śladów z powodu tych 2ms?

To nieźle musiałeś tam napakować do tej sesji :) U mnie na Celku 1 GHz przy około 25 sladach, praktycznie na każdym jakiś korektor/kompresor, na wysyłkach pogłos itd. i latencji 128 próbek idzie w sumie bez zachamowań. Może warto z czegoś zrezygnować? Albo nalożyć destrukcyjnie? Spróbuj również tego co mówił GrooBman (hihi ;)). Czasami również może się tak zdarzyć, że twój dysk nie pracuje jako UDMA. To potwornie spowalnia system. Jeśli masz np. 40 śladów i na 80% z nich TC Reverb to to co powyżej można pominąć (dane strzelone jakby co).

Pozdrawiam/Zone

Sanok

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 22 lis 2003, 22:34

A jak się zwiększa bufor dysku?

Atak duzo śladów niema chyba 16 wszystkie instrumenty Audio ślady stereo i kilka vokali.

Na każdej ścieżce vocal compresor , deeser, tc native reverb

A na instrumentalnych compresory i EQ.

Ale ja bym raczej stawiał na problem związany z komunikacją

Hdd

może mi coś pomożecie

pozdrawiam

Sroka

ODPOWIEDZ