Domowe studio nagrań

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
misiek20pro
Domowe studio nagrań

Post autor: misiek20pro » sobota 25 paź 2003, 14:16

Witam

Mam pare prostych pytań na które mam nadzieje ktoś udzieli mi odpowiedzi:

Zamierzam kupić karte SB Audigy2

1)Czy karta ta nagrywa w 24 bitach ??

2)Czy jest to dobra karta na początek do domowego studia?

Myślałem nad lepszymi ale z powodów finansowych nie wiem czy mi się uda kupić coś lepszego , moze jednak warto ...... ?

Zamówiłem kompresor Joemeeka C2 - mam nadzieje że będzie on dobrze się sprawował w home studio.

Może ktoś może coś powiedzieć o tym procesorze

(Zastanawiałem się jeszcze nad behringerem- ale ten trawiasty kolor mnie przekonał do joemeeka który zawsze mi się podobał)

Posiadam jeszcze mikser spirit folio i mikrofon Shure SM58 ..

NIe wiem czy dokupić jakiś przedwmacniacz typu bellari czy m-audio

czy przedwzmacniacze z miksera się sprawdzą w co wątpie

Bardzo wdzięczny bym był za radę jak nagrywać wokal , przez co najlepiej przejść aby zabrzmiał on możliwie.Proszę o konkretne nazwy urządzeń

(mikrofon+mikser+kompresor hm...+karta muzyczna) hm... myslę że ten mikser by mógł zastąpić przedwzmaczniacz ...

:) POZDRAWIAM :)

[addsig]

Redakcja

Re: Domowe studio nagrań

Post autor: Redakcja » sobota 25 paź 2003, 14:21

...Mam pare prostych pytań na które mam nadzieje ktoś udzieli mi odpowiedzi...

Na wszystkie takie pytania znajdziesz już odpowiedzi na naszym forum. Skorzystaj z wyszukiwarki.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 25 paź 2003, 14:21

Moim zdaniem to dobra karta ale tylko w wersji Audigy 2 ZS PRO. Masz wtedy możliość nagrywania 6 śladów, wejście z odstępem od szumów 97 dBa Świetne wyjście słuchawkowe, porty MIDI, cyfra, nagrywanie 24 bit etc. Oczywiście są lepsze pod względem toru audio karty ale wątpię czy są takie które oferują tyle rzeczy za tą cenę ( 1150 zł )

Awatar użytkownika
misiek20pro

Post autor: misiek20pro » sobota 25 paź 2003, 14:40

Cały czas przeglądam starsze posty, ale może ktoś ma jakieś nowe zdanie w końcu tylu użytkowników doszło...

Już od dawno przeglądam forum eis, ale jeszcze nigdy się nie wypowiadałem- teraz dopiero się zarejestrowałem

Mi zalezy tylko na jednym wejściu i jednym wyjściu + midi

NIe potrzebne mi tyle wejsc., ani wyjść...

[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 25 paź 2003, 14:57

Moim zdaniem zrobiłeś kilka głupstw. Po pierwsze kierujesz się wyglądem procesora zamiast jego funkcjami i brzmieniem (akurat wybór Joemeeka zamiast Behringera jest raczej lepszym z tych 2, ale być może można jeszcze lepiej). Po drugie zamawiasz urządzenie, którego nie znasz (i nie wiadomo czy w ogóle go potrzebujesz), a potem brakuje Ci pieniędzy na porządną kartę (a od tego trzeba zacząć). Po trzecie chcesz kupić kartę firmy, która produkuje multimedialne zabawki, gdy tymczasem za podobne pieniądze możesz dostać bardzo przyzwoitą kartę semi-pro z lepszymi przetwornikami i znacznie lepszymi sterownikami (choć być może z mniejszą ilością wodotrysków i mniej reklamowaną).

Moja rada: zanim zaczniesz trwonić pieniądze przeryj dokładnie całe forum korzystając z wyszukiwarki. Wejdź też na google i przeszukaj archiwum listy dyskusyjnej pl.rec.muzyka.bin

Awatar użytkownika
misiek20pro

Post autor: misiek20pro » sobota 25 paź 2003, 15:14

...Moim zdaniem zrobiłeś kilka głupstw. Po pierwsze kierujesz się wyglądem procesora zamiast jego funkcjami i brzmieniem (akurat wybór Joemeeka zamiast Behringera jest raczej lepszym z tych 2, ale być może można jeszcze lepiej). Po drugie zamawiasz urządzenie, którego nie znasz (i nie wiadomo czy w ogóle go potrzebujesz), a potem brakuje Ci pieniędzy na porządną kartę (a od tego trzeba zacząć). Po trzecie chcesz kupić kartę firmy, która produkuje multimedialne zabawki, gdy tymczasem za podobne pieniądze możesz dostać bardzo przyzwoitą kartę semi-pro z lepszymi przetwornikami i znacznie lepszymi sterownikami (choć być może z mniejszą ilością wodotrysków i mniej reklamowaną).

Moja rada: zanim zaczniesz trwonić pieniądze przeryj dokładnie całe forum korzystając z wyszukiwarki. Wejdź też na google i przeszukaj archiwum listy dyskusyjnej ...

hmmm....

Masz racje !!

Ale akurat wybór kompresora był uzasadniony, ma dobre parametry co przeczytałem w EIS i używa go mój kolega niestety z Zakopanego więc słyszałem nagrany utwór za pomocą tego kompresora - ale prawda nigdy się urządzeniem nie bawiłem - on sobie go chwali ( sorka za mało napisałem) Sądze ze wybór Joemeeka był dobrym wyborem

Co do karty muzycznej jeszcze nic nie kupiłem, narazie się zastanawiam...

Masz może jakąś propozycje bo semi-pro mi nic nie mówi hm....

Prosiłbym o bardziej konkretne opisy z całym szacunkiem dla Ciebie MB

Cały czas uważam Cie za jednego z najlepszych forumowiczów jeżeli chodzi o zasób wiedzy

Cały czas przeglądam różne strony , ale chodzi mi o rady z życia wzięte

Czyli własne doświadczenie...

[addsig]

Awatar użytkownika
misiek

Post autor: misiek » sobota 25 paź 2003, 16:35

Czesc

""Joemeek to baaaardzo dobry wybór""

Kompresor ma bardzo ładne brzmienie, napewno się nie zawiedziesz

Sam go używam od kilku lat i spradza się w każdym przypadku

Jeżeli chodzi o przedwzmacniacz do wokalu to polecałbym również joemeeka ( model MQ3).

Przeczytaj to - http://republika.pl/proaudio/bud_mic_pre.htm

Może Ci pomoże w wyborze...

Przedwzmacniaczy mamy tak dużo że napewno coś dla siebie znajdziesz.

Karta muzyczna - tu już mały problem bo jest ich duuużo

SB Audigy 2 podobnież zachwalana ale Terratec też wypuściła kilka dobrych modeli , trzeba się porozglądac popytać.

Jakiś czas temu używałem Waveterminala 192L ale nie polecam, jakoś mi nie przypadł do gustu i źle mi się z nim pracowało.

pozdrawiam - pytaj o wszystko przed kupnem- chyba że to będzie joemeek hehe pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 25 paź 2003, 16:39

Widzisz, śmiem twierdzić, że analogowy kompresor to luksus potrzebny zawodowcom, a niekoniecznie ludziom rozpoczynającym dopiero zabawę z dźwiękiem. Zdecydowanie lepiej zrobiłbyś przeznaczając te pieniądze na wysokiej klasy kartę i programowy kompresor wtyczkowy, bowiem w domenie cyfrowej za te same pieniądze można zdziałać znacznie więcej, pod warunkiem wysokiej jakości zarejestrowanego liniowo sygnału. Trwonienie pieniędzy na kompresor tylko dlatego, że kolega taki ma. Przecież Ty nawet nie będziesz wiedział, jak to poprawnie ustawić nie mówiąc o niuansach w działaniu kompresora analogowego w porównaniu do cyfrowego.

Co do kart - godne polecenia są produkty M-Audio (Delta Audiophile i cała seria Delta), Echo (MIA), ESI (Waveterminal), Audiotrak (Maya, Prodigy). Każdy z tych produktów zadowoli Cię bardzo przyzwoitą jakością i dobrze napisanymi sterownikami zapewniającymi bezproblemową pracę z niską latencją.

Awatar użytkownika
misiek20pro

Post autor: misiek20pro » sobota 25 paź 2003, 17:23

Dzięki Panie miśku za odpowiedz

Panie MB masz mnie za kogoś kto ma pierwsze doczynienia z dzwiękiem

hmm......

Ja już nagrałem kilka piosenek na SB livie przy kiepskim mikrofonie, nie jestem aż taaaakim laikiem, teraz poprostu chciałem się do tego zabrać bardziej po fachowemu

Trwonienie pieniędzy na kompresor tylko dlatego, że kolega taki ma. Przecież Ty nawet nie będziesz wiedział, jak to poprawnie ustawić nie mówiąc o niuansach w działaniu kompresora analogowego w porównaniu do cyfrowego.

hmm..... może nie znam się aż tak bardzo na kompresorze ale umiem go ustawić w sound forgu.. więc i joemeek'a ustawie

Może nie tak jak ty panie fachmanie ale coś tam wiem

pozdrawiam

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 25 paź 2003, 22:00

hmm..... może nie znam się aż tak bardzo na kompresorze ale umiem go ustawić w sound forgu.. więc i joemeek'a ustawie

No ale po co ten kompresor? Parametry dzisiejszych kart dzwiekowych umozliwiaja nagrywanie bez kompresji, dajac w efekcie lepiej nagrana sciezke wokalna. Wokal nagrany bez kompresora w rezultacie potrzebuje go mniej, a to oznacza lepsze brzmienie. IMO twoj sprzet wymaga uzupelnienia o mikrofon, bo zamiana wprawdzie doskonalego ale jednak dynamicznego shura na jakakolwiek pojemnosciowke (B1 czy jakis MXL) da nieporownywalne z innymi usprawnieniami efekty. Poza tym jak musisz miec kompresor a myslisz tez o przedwzmacniaczu, to moze powinienes zapoznac sie z oferta procesorow mikrofonowych - takie urzadzenia zwykle maja juz kompresor, a calosc jest tansza. Po czwarte nie sadze, aby przedwzmacniacze w Twoim mikserze byly gorsze niz w dedykowanych budzetowych przedwzmacniaczach mikrofonowych.

ODPOWIEDZ