"Klucz kompatybilości"

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
mikul
"Klucz kompatybilości"

Post autor: mikul » wtorek 23 wrz 2003, 13:05

Archiwizuję płytotekę winyli dla szkoły muzycznej.

Po odpowiedniej obróbce mam je zamieścić na CD-Rach.

Wiadomo że nie wszystkie odtwarzacze chcą czytać nagrane płyty.

(Zdażało mi się że chciałem podczas jakieś imprezy zaszpanować własną twórczością a kolegi odtwarzacz milczał jak na złość)

Nie chciałbym aby cała moja praca poszła na marne. Nie wiem jakim sprzętem dysponuje pani profesorka. W dodatku może go przecież zmienić lub prowadzić lekcje w innej sali na innym sprzęcie.

Czy wiecie jakie płyty sprawiają najmniej takich niespodzianek?

Jakie płyty są kompatybilne z jakim sprzętem?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami, może uda nam się wspólnie stworzyć jakiś "klucz kompatybilości"

ps. potrzebuję taniego lub darmowego narzędzia do czyszczenia trzasków z winyli.

[addsig]

Awatar użytkownika
ula

Re: "Klucz kompatybilości"

Post autor: ula » wtorek 23 wrz 2003, 13:40

sonic Foundary - Vinyl Restoration , Noise reduction , są to Plagi-in- y w formacie Direcy X . niestety nie sa darmowe
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » wtorek 23 wrz 2003, 13:44

Jesli ma to byc audio-to kup plyty audio.Sa troche drozsze od CD-R,ale graja na kazdym sprzecie(ja nie mialem problemow).Jesli to maja byc pliki wav-to nie rozumiem,gdzie tkwi problem...
...phi...

Paweł

Post autor: Paweł » wtorek 23 wrz 2003, 13:52

...Jesli ma to byc audio-to kup plyty audio....

Tyle że jeśli wypalasz nagrywarką komputerową, to nie ma to znaczenia.

Zaś jakie płyty, cóż, to zależy od nagrywarki. Bywa różnie. Moja stara Yamaha doskonale nagrywa np. Esperanze (mimo że tanie), a nie lubi Verbatimów.

Awatar użytkownika
Andrzej1

Post autor: Andrzej1 » wtorek 23 wrz 2003, 13:55

Czy wiecie jakie płyty sprawiają najmniej takich niespodzianek?

Nie wszystkie odtwarzacze CD, a zwłaszcza te starsze nie tolerują płyty CD-ROM. Dlatego moim zdaniem, kóre zostało oparte na wielu próbach do nagrywania Audio trzeba używać płyt na których nośnik ma kolor srebny lub jasnozłoty i są to płyty na których musi być napis Audio Digital itp.Ja osobiście używam płyt firmy Dysan, które są przeznaczone właśnie do nagran audio ( Dysan Audio Digital )pakowane w pudełka slim line.Równiez firma Dysan produkuje płyty pod nazwą Silver Diamant(czysta płytka bez żadnych napisów idealna do powielania muzyki)sprzedawana bez opakowania bardzo tania ok 1zł.Utwory nagrane na tej płycie bezproblemu odtwarzane są w starszych odtwarzaczach.I jeszcze jedna uwaga prędkość nagrywania w nagrywarce max 4x, można spróbować 8x ale nie więcej. Co do programu to Wavelab i wtyczki firmy Waves Restoration Bundle

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » wtorek 23 wrz 2003, 14:03

...Jesli ma to byc audio-to kup plyty audio.Sa troche drozsze od CD-R,ale graja na kazdym sprzecie(ja nie mialem problemow).Jesli to maja byc pliki wav-to nie rozumiem,gdzie tkwi problem... ...

Dzięki nie miałem pojęcia że są płyty audio.

A co do formatu to nie powinien być chyba Wave tylko "audio-format"

(to moim zdaniem różnica bo Wave jest "widoczny" na PC- cie, a Audio nie)

Lecę do sklepu pytać o ceny płyt audio.

pytanie:

Wypalają się w Nero?????

Dziękuję również Uli.

Poszukam coś na temat w sieci, a jak będzie dla mnie za drogo to po prostu skopiuję zawartość i tyle.

Trudno.

Nie mogę wydać na program którego użyję tylko raz.

Nikt mi nie odda za to kasy.

A płyty trzeba zarchiwizować bo się niszczą.

[addsig]

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » wtorek 23 wrz 2003, 14:24

widze, za nadal w swiecie muzycznym panuje stary przesad jakoby plyty "AUDIO" byly lepsze od zwyklych CD - romow za 99 gr bez pudelka. Prawda jest taka drodzy forumowicze ze z plyt do nagrywania typu AUDIO pobierane sa procenty od sprzedarzy na rzecz tworcow - dlatego sa wlasnie drozsze. Od CD romu oplat takowych nie ma bo sa to nosniki niby do archiwizacji danych. Dowcip jest jednak taki, ze plyty AUDIO jak i zwykle CD romy absolutnie niczym sie nie roznia - to identyczny produkt z inna okladka. Zreszata jak ktos nie wierzy mozna sprawdzic patrzac na kod producenta tzw. vendor code, disc type, disc sub-type wypalony oryginalnie w tloczni.

A moja wypalarka HP nie przyjmuje Verbatimow

Awatar użytkownika
mikul

Post autor: mikul » wtorek 23 wrz 2003, 14:49

...widze, za nadal w swiecie muzycznym panuje stary przesad jakoby plyty "AUDIO" byly lepsze od zwyklych CD - romow za 99 gr bez pudelka. Prawda jest taka .....................

Zrobiło się jakby jaśniej. Logika to bardzo pożyteczna dziedzina wiedzy.

Dzięki.

A moja wypalarka HP nie przyjmuje Verbatimow...

Nie chodzi mi co przyjmuje wypalarka tylko czy swoje wypalone CD-Ry

możesz odsłuchiwać na wszelakich odtwarzaczach CD AUDIO.

Chodzi o proces wtórny nie pierwotny.

To że nagrywarka wypali płytę to tylko 50% sukcesu.

zależy mi by w szkole nie mieli problemu z jej odtwarzaniem.

Np. Mój kolega ma odtwarzacz DVD Sony i może na nim odtwarzać muzykę ale pod warunkiem że nosnik na płycie jest złoty.

(oczywiście to skrajny przykład) ale zdarza się to ze zwykłymi odtwarzaczami CD (choćby samochodowymi).

Oczywiście płytę audio wypalam z minimalną prędkością.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » wtorek 23 wrz 2003, 14:58

Musi byc jakas roznica,bo niektore odtwarzacze je rozrozniaja...

Ja audio nagrywam na Philipsie CDR 795-nie wiem,jak to jest z audio na kompie...i ta wypalarka nie toleruje CD-R...takze cos je roznic musi......
...phi...

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » wtorek 23 wrz 2003, 15:09

Nie chodzi mi co przyjmuje wypalarka tylko czy swoje wypalone CD-Ry

możesz odsłuchiwać na wszelakich odtwarzaczach CD AUDIO.

Oczywiście płytę audio wypalam z minimalną prędkością. ...

nie wiem jak DVD traktuja CD ale wcale mnie nie dziwi ze kaprysza. W koncu to maszyny przeznaczone do DVD a Cd to dla nich dodatek.

Problem chyba polega na oprogramowaniu wypalajacym - taki Nero np to kombajn do wszystkiego czyli wlasciwie do niczego. Caly dylemat w tym by soft poprawnie zapisal tzw. spis tresci na plycie. Jesli spis tresci jest z bledem to jest wielkie prawdopodobienstwo, ze wiele odtwarzaczy nie przyjmie plyty - nie beda jej widzialy. Pod tym wzgledem polecam oprogramowanie Feurio (www.feurio.de),ktore jest wlasciwie darmowe i przeznaczone tylko i wylacznie do wypalania audio.

Oczywiscie wiele odtwarzaczy nie chce przyjmowac plyt wypalonych w domu - zazwyczaj sa to dosc stare modele. Na takich starych modelach mam czasem problem z odtworzeniem oryginalnej plyty ale to juz wina zuzytego napedu - laser traci z czasem na mocy i nawet jego czyszczenie niewiele daje. Nie spotkalem sie jak narazie z przypadkiem by poprawnie wypalony CD rom nie mogl byc odczytany na w miare nowym i "markowym" odtwarzaczu.

Co do wypalania audio to jak podaja obeznani w tych sprawach nalezy robic to z predkosciami 4, 6 lub 8 z naciskiem na 4 albo 8. Nie wiem dlaczego ale tak twierdza tegie glowy od zapisu.

ODPOWIEDZ