Jak z szajsu zrobić legendarny hit

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
klops3000
Jak z szajsu zrobić legendarny hit

Post autor: klops3000 » niedziela 10 lip 2011, 08:16

Coś mi się wydaje że ostatnio jestem nader aktywnym userem , ale to chyba dobrze ? {#śmiech}

Wydaje mi się że ten temat także może być ciekawy.

Napewno nie raz i nie dwa spotkaliście się z kawałkiem który krótko mówiąc nie był nawet dobry ale i tak zyskał wielką popularność - Tu chciałbym przedstawić pewien przykład który obrazuje doskonale to ciekawe zjawisko.

Zresztą od jakiegoś czasu obserwuję w jaki sposób rośnie zainteresowanie tym kawałkiem i powiem tak - marketing internetowy pierwsza klasa.

Nie powiem - teledysk moim zdaniem świetny i to jest właśnie główny powód popularności tego "czegoś" , nawet mnie ten "tańczący robot" nie może wyjść z głowy , co prawda kwestia gustu ale sami rozumiecie.

Odnośniki do tego klipu można znaleźć prawie wszędzie.

http://www.youtube.com/watch?v=KQ6zr6kCPj8

Jednak sam kawałek to moim zdaniem po prostu konkretny badziew...

chordy i melodyjka zrobione w pół minuty albo wyciągnięte z paczki midi z takowymi za 5 dolców które robią dzisiaj za muzycznego mcdonalda.

Poza tym przynajmniej ja totalnie nie rozumiem jak można zrobić typowo taneczny kawałek jest tak spaprany jeżeli chodzi o "moc" - nie powiem słuchałem tego wiele razy i dalej nie mogę się nadziwić...

A liczba wyświetleń na YT po prostu wywołała u mnie szok , na chwilę obecną jest 112782848 wyświetleń (słownie gruuubo ponad sto dwanaście milionów).

senjin
Kontakt:

Re: Jak z szajsu zrobić legendarny hit

Post autor: senjin » niedziela 10 lip 2011, 12:33

ja totalnie nie rozumiem

A oni najwyraźniej zrozumieli

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 10 lip 2011, 14:04

Dodać jeszcze sztampową do bólu konwencję płytkiego house'u... I nic więcej nie trzeba :)

Stay Psychedelic People!

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 10 lip 2011, 14:08

Jest oparty na typowych funkcjach, w dodatku podobny do innego hiciora w tym samym gatunku, dobrze wypromowany. Akurat powiedziałbym, że typowo wakacyjny, ale widzę, że wyszedł trochę wcześniej.

99% roboty to odpowiednia promocja. I dlatego np. napisanie, nagranie i zmiksowanie jednej piosenki z najlepszymi muzykami kosztuje np. $50000 a jej promocja okrągłą bańkę. Gdzieś czytałem takie oszacowane zestawienie.

- Piotr

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » niedziela 10 lip 2011, 16:45

Zrobić coś tak prostego to największa sztuka. Udziwniać każdy potrafi. Najlepsze numery pop są banaie proste. Na tym polega pop.

Jeśli potrafisz zrobić taki sam szajs i masz źródło promocji to będziesz bogaty. Jednak powodzenia. Spróbuj, a szybko się wywrócisz na tym "prostym" :) Jesli się mylę, to wrzucaj mi link do mp3 na priv - ja znam źródło promocji, tylko takiego "prostego" kawałka z fajnymi wokalami, który pokochają wszyscy mi brakuje :)

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 10 lip 2011, 17:44

Wciąż nie wiem co z tym edytorem, może Redakcja EiS w końcu wprowadziłaby coś normalnego tutaj i wywaliła ten nieużyteczny badziew?

Co do tematu: zacytowany kawałek to typowy klubowy szajs bez pretensji do muzyki. Zarówno oryginał jak i powyższa wersja.

Pytanie "dlaczego" w tym kontekście jest nie na miejscu. Disco Polo wciąż się sprzedaje bardzo dobrze mimo to że to wogóle z trudem podchodzi pod kategorię "muzyka".

Inna kategoria  

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 10 lip 2011, 18:00

...Wciąż nie wiem co z tym edytorem, może Redakcja EiS w końcu wprowadziłaby coś normalnego tutaj i wywaliła ten nieużyteczny badziew?...

Nieużyteczny?
Obecnie sam z niego piszę i jakoś nie widzę aby coś mu dolegało. Co gorsza, właśnie z roku na rok widzimy coraz gorszą jego funkcjonalność wśród naszych userów. Czyżby w szkołach przestali już uczyć posługiwania się podstawowym edytorem tekstu?
Jeśli tak, to
zawsze pozostaje w Waszej dyspozycji edytor superpodstawowy, wystarczy w odpowiedzi kliknąć na zielony button "odpowiedz".

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 10 lip 2011, 20:02

Odnośniki do tego klipu można znaleźć prawie wszędzie.

http://www.youtube.com/watch?v=KQ6zr6kCPj8

Jednak sam kawałek to moim zdaniem po prostu konkretny badziew...

chordy i melodyjka zrobione w pół minuty albo wyciągnięte z paczki midi z takowymi za 5 dolców które robią dzisiaj za muzycznego mcdonalda.

Melodia totalnie prosta, ale to wlasnie zmienia ją w chwytliwą. Produkcja bardzo przyzwoita. teledysk średni, choć z pomysłem. Życzę, by choc jeden eisowiec mógł pochwalić się takim "badziewiem".

Akurat ten numer jest raczej średni, jeśli chodzi o klasę światową wakacyjnych hitów, ale nie ma też teraz zbyt dużej świeżej konkurencji w swojej kategorii. Biorąc pod uwagę, ze jest lato, leci to pewnie teraz w kazdym klubie od LA aż do Stambułu. Stąd tyle kliknięć.

Awatar użytkownika
klops3000

Post autor: klops3000 » niedziela 10 lip 2011, 21:06

No tak , wiem że najlepsze numery pop polegają na prostocie która "wpada w ucho" ale jednak porównajcie to np. z komercyjnymi numerami z lat 90 czy początku 2000.

Zawsze kiedy nachodzi mnie na takie porównania przypominam ludziom chociażby pamiętny singiel Bomfunk mc's Freestyler - niby też to wszystko niezbyt skomplikowane itd. jednak kawałki tego typu miały duszę i były fajnie zrealizowane a dzisiaj w komercji jest w 90% po prostu muzyczny śmietnik.

A jeżeli mowa o początku lat 90 wystarczy sobie przypomnieć komercyjne nagrania z nurtów określanych jako Rave które były wtedy popularne - moim zdaniem mimo że była to muzyka infantylna to przy tym bardzo kreatywna a dzisiaj ?

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 10 lip 2011, 22:02

...A jeżeli mowa o początku lat 90 wystarczy sobie przypomnieć komercyjne nagrania z nurtów określanych jako Rave które były wtedy popularne - moim zdaniem mimo że była to muzyka infantylna to przy tym bardzo kreatywna a dzisiaj ? ...

Ciężko Ci odmówić racji.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ