Witam, nie chcę nikogo urazić bo sam kiedyś zaczynałem ale w EIS 2/2011 porady dla twórców muzyki "Skomponuj utwór doskonały" pasują raczej do nauki gry na keyboardzie
Info na obrazkach jak się gra i łączy akordy, ok. Każdy kiedyś startuje od zera, ale nie taki był tytuł artykułu.
Zabrakło najważniejszych informacji których mógł oczekiwać czytelnik, czyli informacji o aranżacji utworu. Małoooo o linii melodycznej. O harmonii tylko wspomniano. Za dużo także obrazków, w porównaniu do tekstu.
Żeby nie było że się tylko czepiam... Wybór tonacji rzeczywiście jest bardzo ważny i dopiero się o tym dzisiaj dowiedziałem, a coś mi świtało czasem, że może by tak całość wyżej zagrać, ale nie wiedziałem o co do końca chodzi. Bardzo fajnie też przedstawiony został opis tworzenia basu, prosto, szybko i na temat. Takie cukierki przydadzą się każdemu, z moją osobą włącznie, dziękuję.
Po przeczytaniu artykułu jednak pozostał mi niedosyt i żądza większej wiedzy o komponowaniu utworów, gdzie taką zdobyć i przede wszystkim w tak przejrzystej formie jak w EIS? Może niebawem jakiś bardziej obszerny artykuł na temat samej aranżacji?