ZAIKS traci miliony!
Nie wiem jak Was, ale mnie strasznie bulwersują takie wiadomości zwłaszcza w kontekście niedawnej dyskusji po nagonce SPAV na lokale z muzyką! Czy ktoś to w ogóle kontroluje, bo zbierają ogromne pieniądze, a potem robią z tym co chcą - i wcale wbrew opiniom obrońców tych organizacji nie idą te pieniążki do kieszeni artystów!
Re: ZAIKS traci miliony!
Co sie przejmujesz - przeciez to zwykla organizacja przestepcza
zbiera pieniadze w twoim imieniu i je dla ciebie przetrzymuje ALE NIE MA obowiazku powiadomienia ciebie o tym a po 5 latach je PRZYWLASZCZA
cała sprawa musi skończyć się w prokuraturze, a wnioski powinny mieć charakter ustawodawczy. nic dziwnego, że w Polsce artysta bez koncertów nie wyżyje.
zbiera pieniadze w twoim imieniu i je dla ciebie przetrzymuje ALE NIE MA obowiazku powiadomienia ciebie o tym a po 5 latach je PRZYWLASZCZA
Ja się nie przejmuję, a już na pewno nie losem ZAIKS, tylko mnie to wkurza, bo oni własną głupotą rozpieprzą zebraną kasę, a potem sobie odbiją właśnie na składkach od właścicieli lokali, na cenach płyt, które i tak są stanowczo za wysokie. Dla mnie oni na szczęście nic nie zbierają, bo bym się pewnie jeszcze bardziej gotował i jak już coś stworzę co uznam za godne uwagi szerszej publiczności to na pewno nie będę szukał wydawcy itp., tylko wyląduje wszystko w necie na licencji CC do pobrania nawet jakby wiązało się to dla mnie z nie małymi kosztami związanymi z nagraniem i jakąś tam promocją.
Ja się nie przejmuję, a już na pewno nie losem ZAIKS, tylko mnie to wkurza, bo oni własną głupotą rozpieprzą zebraną kasę, a potem sobie odbiją właśnie na składkach od właścicieli lokali, na cenach płyt, które i tak są stanowczo za wysokie. Dla mnie oni na szczęście nic nie zbierają, bo bym się pewnie jeszcze bardziej gotował i jak już coś stworzę co uznam za godne uwagi szerszej publiczności to na pewno nie będę szukał wydawcy itp., tylko wyląduje wszystko w necie na licencji CC do pobrania nawet jakby wiązało się to dla mnie z nie małymi kosztami związanymi z nagraniem i jakąś tam promocją....
Kolego, jakby ci przyszło zrobić czołówke de wiadomości, lub znanego teleturnieju inaczej byś śpiewał.
To co zaiks zrobił z kasą to inna rzecz. Ale jakbyś żył z tantiemów to byś sie cieszył że wogóle masz taką możliwość.
Nie usprawiedliwiam ZAIKS'u, bo jakby była inna alternarywa (lepsza) to bym chętnie sie przeniósł. Ale na razie nie ma, a sam nie bede chodzil to TV po tantiemy. To chyba logiczne!
;-)
"Środki finansowe, o których mowa w artykule, nie dotyczą tej puli pieniędzy, która miała być przeznaczona na wypłaty tantiem dla twórców - uspokaja Bogdan Zdrojewski, minister kultury."
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7542903,ZAiKS__Zainwestowali_w_dolary__straca_pieniadze_artystow_.html

Ciekawe, co mial na mysli Nergal mowiac:
- Po zapoznaniu się z tekstem tylko się uśmiechnąłem do siebie. Jakoś mnie ta cała sytuacja nie dziwi. ZAiKS, choć jest skuteczny, to mu nie ufam. Dlatego o moje tantiemy dba Sony Music – zaznacza.
Ciekawi mnie co mu chodzilo? Ze jego kontakty z ZAIKSem zalatwia Sony czy tez w ogole nie jest zrzeszony w ZAIKS?
A jesli to drugie to czy puszczajac muzyke Behemoth w knajpie nalezy placic dodatkowo firmie Sony?
http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=3C31925F-0C1D-4451-B222-5F3BCA4CB05B
A jesli to drugie to czy puszczajac muzyke Behemoth w knajpie nalezy placic dodatkowo firmie Sony?
Nie. Płacisz tyle samo jak graz Behemotha w knajpie. Zaiksowi. To Nergal płaci jakieś 20% Sony za to, że mu ściągnie i rozliczy całą kasę od instytucji typu Zaiks na całym świecie.
W jego przypadku nie dziwię się, że podpisał pakt z publisherem, jak sprzedajesz na całym świecie, Zaiks w życiu Ci tych milionów nie ściągnie i nie rozliczy. Na zachodzie publishing działa jak zegarek i nie odpuści dolara. Płacisz za to, ale masz pewność, że zarobisz. Nergal pomyślał.
Zaiks jest niezły w swoich działaniach :), ale swoją drogą, warto zauważyć, że na tę instytucję plują tylko Ci, któzy nie dostali nigdy złotówki tantiem. Jak z tego żyjesz (oby jak najdłużej i najlepiej) to inaczej śpiewasz :)
Zaiks jest niezły w swoich działaniach :), ale swoją drogą, warto zauważyć, że na tę instytucję plują tylko Ci, któzy nie dostali nigdy złotówki tantiem. Jak z tego żyjesz (oby jak najdłużej i najlepiej) to inaczej śpiewasz :)
No i to mnie też dziwi, że Ci co zarobili jakąś kasę poprzez ZAIKS są już wielce zadowoleni i usatysfakcjonowani, a nie pomyślą, że gdyby nie głupota zarządu ZAIKS mogli by dostać jeszcze więcej, bo jakoś mnie nie przekonuje tłumaczenie, że źle zainwestowane pieniądze nie pochodziły z puli dla artystów - to w takim razie z jakiej puli?, bo chyba nie z puli na pensje zarządu

Owszem nigdy nie zarobiłem poprzez ZAIKS i patrzę na to z perspektywy konsumenta, który potem płaci za płyty, za odtwarzanie muzyki w miejscu publicznym i nikt mi nie powie, ze taki ZAIKS nie odbije sobie potem strat na mnie w postaci podwyżek owych opłat.
To może warto też się zastanowić coby było, gdyby jednak zarobili na tej "przewałce". Podzielili by się z twórcami?
Pewnie nie, bo przecież wedle ZAIKS-u to nie z ich pieniędzy.
A ja tu się qrna grzecznie zapytam, a niby z CZYICH? Azali znajdzie się tu choć jeden, co rzeczowo na to odpowie?
W sumie bajka nie jest nowa, kiedyś już niejaki Jasio (co to na koniec zeszedł na serce) wykonał był w innej "organizacji zbiorowego coś tam..." podobny numer

[addsig]