Gitara elektryczna - początek kariery

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
audiophone
Kontakt:
Gitara elektryczna - początek kariery

Post autor: audiophone » czwartek 21 sty 2010, 21:49

Witam,

Od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem:

Chciałbym zacząć przygodę z gitarą.

od ok. 10 lat zajmuje sie homerecordingiem, klawiszami(syntezatory samplery)...

w wolnej chwili chciałbym się nauczyć grać na gitarze,

i tu pojawia sie moje pytanko: od czego zacząć ?

chciałbym coś na początek budżetowego tzn stosunek cena/jakość

czytałem dużo o produktach WASHBURN - idealne dla początkujących.

A Co Wy polecacie mi na start ?

Chodzi mi głównie o "elektryka"

nowy/używany sprzęt ?

(raczej nowy)

http://www.myspace.com/audiophone

tomkat_75

Re: Gitara elektryczna - początek kariery

Post autor: tomkat_75 » piątek 22 sty 2010, 13:45

Co do marek nie będę się wypowiadał bo na rynku jest wiele przyzwoitych gitar w dobrej cenie. Przede wszystkim powinieneś pomyśleć nad tym do czego ta gitara będzie tobie potrzebna. np. do jakiego gatunku muzyki. Na tym etapie określasz rodzaj przetworników, mostka, budowę korpusu. To naprawdę istotne. Gdy wybierzesz rodzaj gitary to jeszcze musisz dopasować ją do swoich dłoni. Jaki radius jest dla Ciebie najodpowiedniejszy, menzura itd. itp. W dobrze zaopatrzonych salonach muzycznych w ciągu godziny na pewno przy pomocy doświadczonych sprzedawców (zwykle to muzycy) dobierzesz wiosło które będzie tobie pasowało. Wybierając markę tylko tak naprawdę jeszcze nic nie wybrałeś... Co do ceny... Czasami warto wydać te kilkaset zł więcej niż potem się męczyć i zniechęcać. Co do używek nie ma przeciwwskazań do ich kupowania istotne jest tylko sprawdzenie czy gryf jest nie wypaczony, czy progi nie zgrane, czy są jakieś pęknięcia drewna, czy pręt napinający gryf nie zerwany i czy gitarka stroi. Czyli jeśli chcesz używkę to musi sprawdzić Ci ją ktoś kto na tym się zna.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » piątek 22 sty 2010, 14:15

Jeśli już mówimy o markach to może coś z oferty tej firmy. Naprawdę niezłe gitarki. A te zestawy promocyjne bardzo atrakcyjne dla początkującego.

http://www.shop.mayones.com/seria.html?seria=Zestaw%20LP&menu=4

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » piątek 22 sty 2010, 16:15

jeśli chodzi o gatunek to na pewno nie hardrockowe ciężkie brzmienie, bardziej łagodne popowe, reggae'owe...

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » piątek 22 sty 2010, 17:06

Ten trzeci zestaw promocyjny z gitarą bell. Sam bell kosztuje 170 zł mniej. Wzmacniacz line-6 spider IV 15 W to raczej zabawka w porównaniu z np flextonem ale za 170 zł z kablami i strunami, futerałem i czym tam jeszcze to i tak nieźle. Będziesz miał odrazu na czym ćwiczyć i parę efektów w tym, chociaż po lini nic z tego wzmacniacza nie nagrasz bo nie ma wyjść. Ale do nagrywania zawsze możesz Guitar Riga zastosować bez wzmacniacza:) Chyba że chcesz jeszcze taniej. Zestaw pierwszy z LP nie jest tak uniwersalny bo z LP brzmienie będzie mocniejsze, hard rockowe bardziej. Zestaw tele raczej pod bluesa. Osobiście wolał bym to niż budżetowego washburna. Mayones - Flame to uznana polska marka, która kichy nie robi. Lepiej to niż Chiny. Ale najlepiej jak byś pograł na tym sam i wybrał, bo to tobie ma pasować. Widziałem gdzieś na necie recenzje bella zrobioną przez zawodowca i dobrze się o nim wypowiadał.

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » piątek 22 sty 2010, 17:20

Poraz kolejny na przestrzeni kilku dni łapie się na myśli "szkoda że nie ma tu edycji postów" i walę posta pod postem :(. Brzmień tego spidera posłuchać możesz tu:  http://line6.com/spideriv/sounds75.html . A o bell'u możesz poczytać na necie. Ludzie piszą o nim sporo. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » piątek 22 sty 2010, 21:10

jesli zajmowales sie homerecordingiem, to uwazam ze najlepiej bedzie na poczatku emulowac paczki i wzmaki na kompie.. jest bardzo duzo dobrego softu do tego amplitube, guitar rig, calkiem niezle darmowe wtyczki.. znajdziesz cos dla siebie, a zaoszczedzisz przy tym kawal klopsu..

jesli ma byc tanio, a dobrze (bo nie warto kupowac byle czego), to najlepiej ustrzelic jakas uzywke..
sa dedykowane fora gitarowe i tam mozna podpatrzyc lub samemu zadac pytanie..co ludzie proponuja i w jakim zakresie cenowym (wraz z linkami np. do aukcji)

z nowek czasem bywaja promocje w sklepach.. jakies 4 miesiace temu udalo mi sie kupic swietnego laga a500 matt z zawodowym osprzetem za 1k.. wiec tez mozna..

[addsig]
the Sun Personality

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 09 lut 2010, 20:09

właśnie ostatnio "pomacałem" sobie trochę guitar

Washburn x10 /x12
Cort x2
Fender squier bullet
...

wszystkie podobne w cenie do 700zl
brzmieniowo praktycznie podobnie...
z tej czwórki Cort jedynie sprawiał w dotyku wrażenie tandetnej gitarki...
za to washburn miał mniej wygodny gryf...

fender... nie podoba mi się z wyglądu.

obecnie moim faworytem jest washburn x10(hmm ruchomy mostek - ale go i tak zablokuje, odkręcę wajchę)
i ew. fender...

jak sprawa wygląda ze strunami ?
dokupywać inne... np DR ?
czy jakieś zwykłe tandetne - najtańsze... chodzi mi o brzmienie czy to ma jakieś wielkie znaczenie ?

jezeli chodzi o piec to wszystko poleci na PC i tam przy pomocy Amplitube bede kreował charakter brzmienia.

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » wtorek 09 lut 2010, 20:16

Struny mają ogromne znaczenie dla brzmienia, tak więc nie oszczędzaj na nich. W nowej gitarze praktycznie zawsze są do wymiany. DR to dobra firma, na początek proponuję jakiś standardowy rozmiar w stylu 10-46 (o ile będziesz stroił standardowo do E, co już chyba dawno wyszło z mody :))

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 09 lut 2010, 20:48

Struny mają ogromne znaczenie dla brzmienia, tak więc nie oszczędzaj na nich. W nowej gitarze praktycznie zawsze są do wymiany. DR to dobra firma, na początek proponuję jakiś standardowy rozmiar w stylu 10-46 (o ile będziesz stroił standardowo do E, co już chyba dawno wyszło z mody :))

Tak właśnie podejrzwałem... chce struny które oferują długe wybrzmiewanie. Będę stroił standartowo(EADGBE)
- jaka jest różnica między cieńkimi strunami (10-46) a grubszymi ?(czy tylko niższe brzmienie)
- dlaczego uważasz że standartowy strój "wyszedł z mody" ?

ODPOWIEDZ