Jak nagrać post-synchron do materiału wideo z koncertu?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Elfuello
Jak nagrać post-synchron do materiału wideo z koncertu?

Post autor: Elfuello » środa 21 paź 2009, 04:48

Fakty: kolejny "fantastyczny" dźwiękowiec (Ignac). Gość dał (@#$) i "zapomniał" wysłać sygnału z miksera do rejestratora. Taki mały szczegół:/ Koncert był o tyle ważny, że był rejestrowany na 5 kamerek na potrzeby DVD. Teraz mamy świetny materiał wideo, ale nie ma mowy o wypuszczeniu trzeszczącego dźwięku z kamer. Muszę się teraz posiłkować postynchronem tzn. nagrać w studio zespół live. Oczywiście z zespołem nie chcemy, by to brzmiało tak seletkywnie jak ze studia, lecz z koncertu (tyle tylko, że miłe do słuchania). 

I teraz moje pytanie, jak Waszym zdaniem powinienem zsymulować koncert? Moja propozycja to rozstawić wysoko u siebie w pomieszczeniu 4 majki w kątach i nagrać band, a wokal osobno. Teraz kwestia jak ustawić najlepiej AltiVerb, by to przypominało pomieszczenie około 100m2 (przebudowane stare kino). Dźwięk publiczności mam z mikrofonów rekordera. Zastanawia mnie tylko to, jak dobrać pogłos lub jaki efekt zastosować, by nie dało się rozpoznać poprawki w studio. Oczywiście tempo (na koncercie) jest nabite przez BPM z DAW, więc nie będzie problemu z synchro.

Czy może zmusić się do rejestracji tradycyjną metodą - każdy instrument osobno nagrany mikrofonem, a potem dodać odpowiednią symulację pogłosową pomieszczenia.....? Sam nie wiem którą obrać drogę rejestracj i obróbki, czy zachować specyficzny klimat nagrania koncertu live za pomocą mikrofonów czy też wykonać miks ścieżek nagranych liniowo o selektywnym brzmieniu i dodać odpowiedni pogłos?

Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
PrzemekM

Re: Jak nagrać post-synchron do materiału wideo z koncertu?

Post autor: PrzemekM » środa 21 paź 2009, 07:44

Czy może zmusić się do rejestracji tradycyjną metodą - każdy instrument osobno nagrany mikrofonem, a potem dodać odpowiednią symulację pogłosową pomieszczenia.....? Sam nie wiem którą obrać drogę rejestracj i obróbki, czy zachować specyficzny klimat nagrania koncertu live za pomocą mikrofonów czy też wykonać miks ścieżek nagranych liniowo o selektywnym brzmieniu i dodać odpowiedni pogłos?...

Spróbowałbym podejścia 2-w-1 -  każdy instrument  osobna plus miki łapiące ambience pomieszczenia - przy miksie dodać ambience jak w przypadku bębnów, a poza tym jeszcze jakiś reverb na całość. Przy wyborze reverbu warto wziąć pod uwagę, że 100-metrowa sala kinowa nabita publicznością ma z pewnością inne parametry niż pusta i zamiast jakiegoś impulsowego reverbu (chyba że masz impuls pt. "Sala kinowa z dużą publicznością:-)) użyłbym jakiegoś dobrego algorytmicznego pogłosu i modyfikował go do skutku. 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 21 paź 2009, 08:06

Dokładnie, direct'owe ujęcia były jak najbardziej wskazane. Na koncercie przedewszytskim masz ujęcia bliskie instrumentom. Potem cały zakwas wydarza się dzięki warunkom akustycznym pomieszczenia i naglosnienia. Naglosnienie generuje porządane zniekształcenia i wzmacnia pogłos sali.

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » środa 21 paź 2009, 10:15

A może rzeczywiście nagrać wszystko ładnie....puścić już gotowy playback przez kolumny estradowe i wykoryzstać to jako delikatny ambience, tak jak kolega wyżej zaproponował:)

Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 21 paź 2009, 12:39

Najtrudniej będzie dostosować rytm - chyba że grają do metronomu czy jakiegoś półplaybacku - oraz ekspresje koncertową (zespół nigdy nie zagra identycznie jak na koncercie), zapowiedzi przed piosenkami, jakieś improwizacje, nietypowie i żywiołowe początki/zakończenia które dodatkowo są odpowiedzią na aplauz z publiki itd.

Nie wyobrażam sobie zrobić czegoś takiego dla rocka, i jazzowych składach wogóle nie ma mowy. Nieco lepiej hip-hopy itd.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » środa 21 paź 2009, 14:55

...Najtrudniej będzie dostosować rytm - chyba że grają do metronomu czy jakiegoś półplaybacku - oraz ekspresje koncertową (zespół nigdy nie zagra identycznie jak na koncercie), zapowiedzi przed piosenkami, jakieś improwizacje, nietypowie i żywiołowe początki/zakończenia które dodatkowo są odpowiedzią na aplauz z publiki itd.  

Nie wyobrażam sobie zrobić czegoś takiego dla rocka, i jazzowych składach wogóle nie ma mowy. Nieco lepiej hip-hopy itd.
...

Z wcześniejszych postów wynika, że grali w tempie podawanym z DAW. Co do ekspresji koncertowej, to też coś mają z rejestratora — praca od zera w tym przypadku to po prostu stajnie Augiasza. 

Co do nagrania gotowego miksu z głośników estradowych - wydaje mi się, że nie jest to najlepszy pomysł - będzie to miało drastyczny (negatywny) wpływ na miks, a trudno sobie wyobrazić korzyści takiego zabiegu pod kątem odwzorowania pierwotnej akustyki czy też "koncertowego" brzmienia. Może lepiej byłoby pobawić się wtyczką Audioease Speakerphone — warto zapoznać się, być może okaże się przydatna.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 21 paź 2009, 15:07

A może rzeczywiście nagrać wszystko ładnie....puścić już gotowy playback przez kolumny estradowe i wykoryzstać to jako delikatny ambience, tak jak kolega wyżej zaproponował:)

Miałem bardziej na mysli to ze dzwięk calej aparatury naglosnieniowe na sali + poglos i publika odbijają się na barwie rejestrowanych directowych mikrofonów. Po studio bedzie cieżko oddać to samo gdyz w mikrofonach bedzie co innego. Wazne zeby chociaż przesłuchy upodobnić i zastosować podobny osprzet w szczegolnosci do wokalu (naturalne popy i mini zaklucenia nie zaszkodzą). Ale najwazniejsze to dobrze wmiksować publike (sztuczną) z sygnałem i calosc okrasić możliwie naturalnym dla tego pomieszczenia poglosem. Nie bedzie lekko, ale jest to cześciowo do zrobienia.

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 22 paź 2009, 00:20

Zainteresowałem się tym AudioEase w wersji demo;) Zobaczymy co to potrafi. Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Są to o tyle cenne rady, że człowiek nie raz nie spojrzy na pewne oczywiste rzeczy i je pomija....a które mogą mieć znaczący wpływ na całość miksu. Niby proste, prawda? Nagrać dźwięk całej kapelki live i dodać pogłos hehehe.....;) Ciekaw jestem, która metoda poskutkuje. Na pewno się podzielę moimi dokonaniami. Póki co....przygotowuję mentalnie. Trzeba to dobrze zaplanować.

[addsig]

studioSE21

Post autor: studioSE21 » czwartek 22 paź 2009, 00:28

...
Zainteresowałem się tym AudioEase w wersji demo;) Zobaczymy co to potrafi. Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Są to o tyle cenne rady, że człowiek nie raz nie spojrzy na pewne oczywiste rzeczy i je pomija....a które mogą mieć znaczący wpływ na całość miksu. Niby proste, prawda? Nagrać dźwięk całej kapelki live i dodać pogłos hehehe.....;) Ciekaw jestem, która metoda poskutkuje. Na pewno się podzielę moimi dokonaniami. Póki co....przygotowuję mentalnie. Trzeba to dobrze zaplanować. ...

witam,

sadze, iz najlepszym rozwiazaniem bedzie ponowna rejestracja koncertu......

ogrom prac naprawczo/poprawczych moze byc wiekszym wysilkiem niz powtorzenie calego przedsiewziecia

powodzenia

www.se21.org.uk

ODPOWIEDZ