......Wiadomo, że znajdą się tacy co powiedzą, że NIC NIGDY nie dorówna oryginalnym-legendarnym-super-analogom...
Zaczyna się jazda ... :) Z własnych obserwacji, testów i odczuć powiem tylko, że mając kiedyś dziesiątki syntezatorów VST dziś nie pozostał mi w kompie żaden ! Z kilku powodów.
Po pierwsze uważam, że nie brzmi to to za cholere tak jak hardware. Pojedyńcze presety instrumentów VST, które miały naśladować analogi często brzmią OK do momentu gdy zaczynamy kręcić gałami. Wtedy cały czar pryska. Nie znaczy to, że brzmią one źle tylko całkiem inaczej. Które z nich lepiej ? Kwestia gustu. Ja wolę te prawdziwe. To samo tyczy się cyfrowych typu DX7 czy M1 ( na którego wciąż poluję ) Po mimo tego, że mam emulację VST M1 czy DX-a wolę oryginał. Żeby było śmiesznie, używam za to jedynie efektów VST. Wszelkie delaye, flangery, kompressory czy inne cuda to w moim przypadku software. I jest OK. Może dlatego, że żródło dźwięku (wszystkie brzmienia)pochodzi z hardware to całość wg mnie brzmi o wiele lepiej. Pewnie gdybym miał styczność z hardware-owymi efektami w przeszłości uważałbym inaczej, ale jakoś nigdy nie miałem więc narazie nie narzekam.
Po drugie, wolę fizyczny kontakt z instrumentem - takim jakim jest, czyli ze wszystkimi jego zaletami i wadami. Szumami, ciepełkiem i zapachem nagrzanej elektorniki , gałami czy też przyciskami i zagmatwanymi menu ... Po prostu lubię cały ten klimacik. Wiem, że można mieć VST z jakimś kontrolerem typu novation Remote ale kompletnie mnie to nie kręci i finał. Znów kwestia gustu.
Pozatym pospolity zjadacz chleba nie usłyszy różnicy między oryginałem a emulacją.
Co do porównań, ostatnio próbowałem zestawić kilka sprzętowych instrumentów ze sobą i np. Oberheim Matrix 1000 czasami brzmi cholernie podobnie do propheta 08 i z zamkniętymi oczami mógłbym się pomylić. Jeśli natomiast chodzi o instrument , który najbardziej przypomina mi brzmieniem minimooga voyagera to ku mojemu zdziwieniu najlepiej wypadła YAMAHA EX5 i jej brzmienia oparte na syntezie AN. Oczywiście chodzi o całość brzmienia a nie filtry , obwiednie itd.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...