...
Mam ciekawy link do bardzo kontrowersyjnej strony i bardzo jestem ciekaw Waszych opini na temat ciekawostek, które tam znajdziecie.
Stronka fajna, chociaż sporo tych informacji można znaleźć w książeczkach dołączanych do albumów. O samym samplowaniu to można całe rozprawy pisać.
Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, by podobne ekscesy samplowania i wydawania pod swoją marką były możliwe w Polsce. A na całym świecie wygląda to tak jakby nikt do bani tego nie brał :)
Bez przesady. Poniżej przykłady (mogłem trochę pomylić tytuły bo piszę z pamięci):
Star of '77:
- Megajajówa (sampel z Bemibek "Jajecznica")
- Big Muff (The Kinks "All day and All night")
Wet Fingers:
- Nu Limit (Kombi "Bez ogranic")
- Hi-Fi Superstar (Banda i Wanda "Hi-Fi")
Czarny Władek i Lucek Oblatywacz:
Całe albumy "Dziś w cieniu też jest ciepło" i "Dziś w cieniu cieplej niż wczoraj" (po prostu nie jestem w stanie zgadnąć ile tam tego jest). Są jeszcze chyba dwa albumy (a przynajmniej jeden napewno) z wytwórni Perfidny Plan utrzymane w takiej konwencji, ale nie pamiętam tytułów i autorów (jak będę w domu to sprawdzę może mam na dysku. Kiedyś wszystkie były do ściągnięcia za darmo ze strony wytwórni, teraz jednak ich tam nie ma (szkoda - były niesamowicie energetyczne, część można znaleźć na Youtube i kilku innych portalach) za to są inne - bardziej "autorskie".
p.s.
zabawne, ale już któryś raz nie mogę zamienić czcionki z kursywy na zwykłą, ale tylko w części tekstu.