Dźwięk z obrazka
Witam. Ostatnio gdy siedziałem nad spektrogramem wpadł mi do głowy następujący pomysł - otóż czy nie można by zapisywać muzyki w formie graficznej - domyślam się że obraz ze spektrogramu może uchwycić barwę, dynamikę, częstotliwość itd. co najmniej równie dobrze co oscyloskop, tak by plik po konwersji do formy graficznej i ponownie do formatu dźwiękowego nie różnił się jakościowo i brzmieniowo od pliku oryginalnego. Ale czy na pewno tak jest?
Wydaje mi się, że pomysł nie jest nowy, i najprawdopodobniej ktoś już próbował czegoś w tej materii. Co prawda szukałem na google, ale nic szczególnego nie wpadło mi w oko. Jakiś program który czyta zdjęcia i przerabia je na dźwięk jest, ale skłania się raczej do utożsamiania fal świetlnych z falami akustycznymi (no, jak ktoś "komponuje" tzw. "muzykę" pt. noise to może tego użyć - ale wtedy trzeba się napracować - kilka zdjęć przerobić na audio i połączyć - podobno te z gołymi paniami brzmią najlepiej - ale skończmy z tymi dygresjami).
Nie o to mi chodzi.
Zastosowanie "muzycznych obrazków" w praktyce byłoby szczególnie przydatne np przy archiwizacji muzyki, tak by można było zapisywać utwory w formie bezstratnej przy znacznie mniejszym wykorzystaniu miejsca na dysku.
(choć z drugiej strony aż strach pomyśleć jakie miałoby to skutki po zastosowaniu tego w piractwie fonograficznym - ale skoro ktoś już na to wpadł - przecież ktoś wpaść musiał - to dlaczego nagrania w formie obrazów nie podbiły jeszcze internetu?)
PS Nie bijta, jak coś nie tak mówię.
Wydaje mi się, że pomysł nie jest nowy, i najprawdopodobniej ktoś już próbował czegoś w tej materii. Co prawda szukałem na google, ale nic szczególnego nie wpadło mi w oko. Jakiś program który czyta zdjęcia i przerabia je na dźwięk jest, ale skłania się raczej do utożsamiania fal świetlnych z falami akustycznymi (no, jak ktoś "komponuje" tzw. "muzykę" pt. noise to może tego użyć - ale wtedy trzeba się napracować - kilka zdjęć przerobić na audio i połączyć - podobno te z gołymi paniami brzmią najlepiej - ale skończmy z tymi dygresjami).
Nie o to mi chodzi.
Zastosowanie "muzycznych obrazków" w praktyce byłoby szczególnie przydatne np przy archiwizacji muzyki, tak by można było zapisywać utwory w formie bezstratnej przy znacznie mniejszym wykorzystaniu miejsca na dysku.
(choć z drugiej strony aż strach pomyśleć jakie miałoby to skutki po zastosowaniu tego w piractwie fonograficznym - ale skoro ktoś już na to wpadł - przecież ktoś wpaść musiał - to dlaczego nagrania w formie obrazów nie podbiły jeszcze internetu?)
PS Nie bijta, jak coś nie tak mówię.
Re: Dźwięk z obrazka
bylo:
click
click
- synEnglerta
jeden z pierwszych eksperymentów jakie wykonałem na soundforge , lat temu naście, było otwarcie pliku .bmp ze zmienionym rozszerzeniem na .raw, wykonanie prostego fade out, save, i z powrotem do bmp... po otwarciu .bmp efekt był wyraźny, ale nic specjalnego... co do pytania... dla komputera każdy plik to zbiór jedynek i zer, a to jakie treści są w nich kodowane, czy sposoby dekodowania, to naprawdę dowolna forma. Nie rozumiem tylko po co kodować muzykę w bitmapach skoro istnieją wszelkie avi ,mpegi, divxy, quicktime,gp3,flv i cale mnóstwo innych... wav to też w pewnym sensie zapis graficzny...
z innej beczki ...pamiętam też że znalazłem kiedyś fajny darmowy programik do tworzenia barw w oparciu o bitmapy, jakiś algorytm wyczyniał świetne rzeczy z zawartości tonalnej kolorów przerabiając je po swojemu na wav'y. Podawało mu się parę wskazówek ( czas trwania generowanej próbki, zakres częstotliwości) rozumiem że zapewne tworzył on te wav'y sam z siebie, obrazki jedynie wspomagały w jakiś sposób "oscylatory" tej tajemnej aplikacji... chciałbym to jeszcze raz znaleźć, przez lata zapomniałem nawet jak to coś się nazywało... choć dzisiaj zapewne wiele nowoczesnych syntezatorów generuje dźwięk w podobny sposób, np. podejrzewam że ten tajemniczy Hartmann może w sobie kryć coś takigo
z innej beczki ...pamiętam też że znalazłem kiedyś fajny darmowy programik do tworzenia barw w oparciu o bitmapy, jakiś algorytm wyczyniał świetne rzeczy z zawartości tonalnej kolorów przerabiając je po swojemu na wav'y. Podawało mu się parę wskazówek ( czas trwania generowanej próbki, zakres częstotliwości) rozumiem że zapewne tworzył on te wav'y sam z siebie, obrazki jedynie wspomagały w jakiś sposób "oscylatory" tej tajemnej aplikacji... chciałbym to jeszcze raz znaleźć, przez lata zapomniałem nawet jak to coś się nazywało... choć dzisiaj zapewne wiele nowoczesnych syntezatorów generuje dźwięk w podobny sposób, np. podejrzewam że ten tajemniczy Hartmann może w sobie kryć coś takigo
...Witam. Ostatnio gdy siedziałem nad spektrogramem wpadł mi do głowy następujący pomysł - otóż czy nie można by zapisywać muzyki w formie graficznej - domyślam się że obraz ze spektrogramu może uchwycić barwę, dynamikę, częstotliwość itd. co najmniej równie dobrze co oscyloskop, tak by plik po konwersji do formy graficznej i ponownie do formatu dźwiękowego nie różnił się jakościowo i brzmieniowo od pliku oryginalnego. Ale czy na pewno tak jest?
W spektrogramie tracisz informację o fazach transformaty Fouriera. Oczywiście też możesz je sobie zapisać w postaci obrazka, tylko po co?
Ale zasadniczo masz rację, transformatę Fouriera możesz przeprowadzać w jedną i drugą stronę bez strat (z dokładnością do błędów numerycznych).
Dlaczego zapis tej samej ilości informacji miałby mieć mniejszą objętość? W praktyce będzie odwrotnie, na zapis spektrogramu (+ fazy) będziesz potrzebować większej ilości miejsca niż na oryginalny wave.
W spektrogramie tracisz informację o fazach transformaty Fouriera. Oczywiście też możesz je sobie zapisać w postaci obrazka, tylko po co?
Ale zasadniczo masz rację, transformatę Fouriera możesz przeprowadzać w jedną i drugą stronę bez strat (z dokładnością do błędów numerycznych).
Dlaczego zapis tej samej ilości informacji miałby mieć mniejszą objętość? W praktyce będzie odwrotnie, na zapis spektrogramu (+ fazy) będziesz potrzebować większej ilości miejsca niż na oryginalny wave.
...Witam. Ostatnio gdy siedziałem nad spektrogramem wpadł mi do głowy następujący pomysł - otóż czy nie można by zapisywać muzyki w formie graficznej ...
Właśnie takie "zobrazowanie" muzyki obserwowałeś
Muzyka to dźwięki, dźwięki to fale, fale można zobrazować (narysować).
Na starych taśmach filmowych, prócz klatek obrazowych, była z boku ścieżka dżwiękowa w postaci pogrubiającej się i zwężającej kiełbaski (nawet dwóch dla wersji stereo). To był właśnie analogowy obrazek dźwięku filmu czytany przez odpowiednie układy optyczne i bezpośrednio przekonwertowywany na sygnał dźwiękowy.
Właśnie takie "zobrazowanie" muzyki obserwowałeś

Muzyka to dźwięki, dźwięki to fale, fale można zobrazować (narysować).
Na starych taśmach filmowych, prócz klatek obrazowych, była z boku ścieżka dżwiękowa w postaci pogrubiającej się i zwężającej kiełbaski (nawet dwóch dla wersji stereo). To był właśnie analogowy obrazek dźwięku filmu czytany przez odpowiednie układy optyczne i bezpośrednio przekonwertowywany na sygnał dźwiękowy.
Synu Englerta, taką możliwość posiada BeepMap jako plugin Fruity Loops Studio :)
Stay Psychedelic People!
i to od bardzo dawna jest ten wtyk we frucie.....pozatym wykres fali w takim edytorze audio jest dokladnie tym samym co wypluwa oscyloskop i co bylo na tasmie filmowej - lepiej sie tego nie da zrobic.....
apropo plugina do frutka to mozna zaladowac kazdy obrazek :) i czarowac do woli
apropo plugina do frutka to mozna zaladowac kazdy obrazek :) i czarowac do woli
- synEnglerta
...Synu Englerta, taką możliwość posiada BeepMap jako plugin Fruity Loops Studio :)...
heh, no to faktycznie ciut pojechałem z tym Hartmannem
heh, no to faktycznie ciut pojechałem z tym Hartmannem

Audition: File->import bitmap